Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

68. Festival Ljubljana

T.P., 22.06.2020 01:11:56

Slovenska prestolnica bo tudi letos poleti po zaslugi Festivala Ljubljana raj za ljubitelje kulture. Kljub trenutnemu stanju in ukrepom, povezanim z njim, glavno vodilo ostajajo odličnost, ustvarjalnost in želja občinstvu omogočiti najboljšo umetniško izkušnjo ter navdušiti celo najzahtevnejše kulturne zanesenjake.

Delite na:
68. Festival Ljubljana
Nerazdružljivi par tako v zasebnem življenju kot tudi na odru, Anna Netrebko in Yusif Eyvazov, ustvarjata vse od prve skupne uprizoritve Puccinijeve opere Manon Lescaut v Rimu leta 2014. Pri nas ju bomo lahko videli 18. avgusta na Kongresnem trgu. Julian Hargreaves

Na programu bodo številna izjemna slovenska in tuja imena. Od julija do septembra bomo priča baletnim in opernim predstavam, muzikalom, komornim in simfoničnim koncertom, gledališkim predstavam, Mednarodni likovni koloniji, Ljubljana Festivalu na Ljubljanici, mojstrskim tečajem ter otroškim in mladinskim delavnicam. Posebno pozornost so letos namenili 250. obletnici rojstva Ludwiga van Beethovna, ki so ga v program uvrstili še pogosteje kot sicer.

68. Ljubljana Festival 2
27. avgusta v preddverje Križank prihaja Gledališče Marina Držića iz Dubrovnika z Evripidovo dramo Alkestida v režiji Livije Pandur. Čeprav je grški pisec tragedijo s srečnim koncem napisal leta 438 p. n. št. pa je ta kljub starosti presenetljivo aktualna, saj nam poskuša pretanjeno in dvoumno odgovoriti na temeljna eksistencialna vprašanja o smrti, izgubi in vlogi ženske v moški družbi (na posnetku Katarina Stegnar).
Organizator

68. Festival Ljubljana bo svoja vrata slavnostno odprl 2. julija na Kongresnem trgu z veličastno himno združene Evrope, Beethovnovo Simfonijo št. 9., pod taktirko maestra Charlesa Dutoita v izvedbi Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije ter Komornega zbora Megaron. Med vrhunci velja posebej omeniti še izjemno operno pevko Anno Netrebko, ki bo skupaj s tenoristom Yusifom Eyvazovom zapela brezčasne operne arije, koncert izvrstnega tenorista Jonasa Kaufmanna, ki bo občinstvo navdušil s prodornim tenorjem, premierno izvedbo muzikala Lolita iz Sankt Peterburga, koncert, posvečen jubileju Mojmirja Sepeta, opereti Grofica Marica in Netopir, baletni predstavi Falling Angels in Gusar, opero Nabucco, nastopa orkestra I Solisti Veneti in violinistke Lane Trotovšek ter pianistke Marie Canyigueral z izvedbo vseh Beethovnovih violinskih sonat. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji gledališč. 10. julija bo v preddverju Križank gostoval Anton Podbevšek Teater z uprizoritvijo Talka Matjaža Bergerja po drami Paula Claudela, 27. avgusta tja prihaja Gledališče Marina Držića iz Dubrovnika z Evripidovo dramo Alkestida v režiji Livije Pandur, 2. septembra pa bo tam Mini teater premierno izvedel vznemirljivo dramsko besedilo Wajdija Mouawada Vsi ptice. Triler, aktualno politično uganko in čustveno nabito ljubezensko zgodbo, ki v metaforični sliki človeštva kot planeta z vsemi pticami poskuša narediti korak dlje v izpraševanju vesti o vojni odgovornosti, bo režiral Ivica Buljan, v njem pa bodo med drugim nastopili Milena Zupančič, Ivo Ban in Robert Waltl. Tudi letos pa se Festival Ljubljana ni izneveril tradiciji. Tako se bo 3. julija na Peklenskem dvorišču Križank zgodila že peta akustika začetnika slovenskega kantavtorstva, ikone Tomaža Domicelja. Letos bo njegov gost revirski harmonikar Jure Tori. Že 29. zapored pa bo v Križankah nastopil prekmurski godec Vlado Kreslin. Tokrat bo s svojim žametnim glasom občinstvo navduševal v preddverju Križank, in sicer 28. avgusta. 3. septembra se bo na Kongresnem trgu zgodila Poletna noč. Tokratna bo posvečena osrednjemu nosilcu nastanka in razvoja slovenske zabavne in jazzovske glasbe, nekoč Plesnemu orkestru Radia Ljubljana, danes Big Bandu RTV Slovenija. Z njim se bodo predstavili najvidnejši izvajalci, pevci in dirigenti, ki jih je zaznamoval ta edinstveni profesionalni sestav v Sloveniji. Uradno se bo sicer 68. Festival Ljubljana sklenil 30. avgusta z nastopom Filharmoničnega orkestra milanske Scale pod dirigentskim vodstvom Fabia Luisija v Cankarjevem domu. Prisluhnili bomo uverturi Oberon Carla Marie von Webra, Koncertu za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58, in Simfoniji št. 6 v F-duru, op. 68, Ludwiga van Beethovna.

68. Ljubljana Festival 3
Žameten glas Vlada Kreslina in njegova neizmerna poetičnost že več desetletij ustvarjata posebno slovensko glasbeno zgodbo z razprodanimi koncerti in izjemno množico oboževalcev vseh starosti.
Miro Majcen