pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Delovna akcija Njena.si

Delovna akcija: Zgodba Potrčevih razjokala ...

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Ivan Gale: Gotovo bom v prihodnosti bolj politično aktiven

Sonja Javornik, 03.08.2020 15:14:35

Intervju z Ivanom Galetom, ki smo ga ujeli med dopustom in objavili v reviji Nova.

Delite na:
Ivan Gale: Gotovo bom v prihodnosti bolj politično aktiven
- fb

Z razkritjem nepravilnosti glede nabave zaščitne opreme je Ivan Gale postal pravi narodni junak. O njem pa zasebno še ne vemo ravno dosti. Zato smo se potrudili in ga poiskali. V teh dneh je z družino na obisku pri bratu, ki živi na Dunaju. A tudi med dopustom razmišlja o situaciji doma, o tem, kako je mislil, da bo do upokojitve mirno služboval na Zavodu RS za blagovne rezerve, potem pa ni mogel biti več tiho …

Ujeli smo vas ravno na dopustu. Kako se imate na Dunaju?

Dunaj je čudovito mesto. Počutje je tu vedno dobro, saj prihajam sem redno na dopust. Je pa seveda v prvem planu druženje z bratom in njegovo družino, ki ga vsako leto obiščemo za nekaj dni. Z bratom se ne videvava tako pogosto kot prej, ko je še živel v Sloveniji. Se pa odlično razumeva, odkar pomnim, čeprav je šest let starejši.

Kako se letošnje raziskovanje Dunaja razlikuje od prejšnjih let?

Predvsem je zaradi koronavirusa veliko manj turistov. Veliko atrakcij je zaprtih oz. je dostop do njih ali koriščenje omejeno. Je pa to po eni strani v redu, saj ni čakalnih vrst. Letos smo načrtovali tudi izlet z vzpenjačo na hribovje Rax, vendar vzpenjača zaradi trenutne situacije ne obratuje.

Kako pomembna je za vas družina?

Družina je vedno na prvem mestu. Zame pomeni varnost, podporo in ljubezen.

Imate dva otroka. Kaj onadva in žena pravijo o vaši nenadni medijski prepoznavnosti?

Če po pravici povem, ženi to ni ravno všeč. Sin pa je navdušen in se rad pohvali med vrstniki, da je njegov oči žvižgač. Hči je še v vrtcu in niti ne ve, kaj medijska prepoznavnost sploh pomeni. Seveda pa rada posnema svojega tri leta starejšega bratca in ljudem razlaga, da je njen oči Ivan Gale in da je velikokrat po televiziji.

Kaj pa je vam prinesla ta prepoznavnost?

Življenje se mi je čez noč postavilo na glavo. Sem pa spoznal ogromno ljudi, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja v naši državi. Prednost je tudi, da lažje pridem v stik z ljudmi, s katerimi sem želel že v preteklosti spregovoriti kakšno besedo ali izmenjati mnenja.

Glede na izbor službe si verjetno niste mislili, da boste kdaj zasloveli, je tako?

Točno tako. Nisem ravno človek, ki bi silil v ospredje. Še na začetku tega leta sem rekel domačim, da sem na Zavodu zadovoljen in da bi tudi zaradi odličnih odnosov s sodelavci lahko na Zavodu RS za blagovne rezerve dočakal pokoj …

Ste dolgo razmišljali o tem, ali boste šli z informacijami v javnost?

O razkritjih sem resneje začel razmišljati približno dva tedna pred nastopom v Tarči. Preprosto sem imel vsega dovolj, tudi zaradi nekaterih slabih izkušenj v preteklosti. Moj prvotni namen pa ni bil, da bi stvari razkril prek medijev. Z nekaterimi sodelavci smo skupaj pripravljali gradivo, ki bi ga potem istočasno predali Računskemu sodišču, KPK in tožilstvu. Pozneje so se sodelavci zaradi strahu glede tega premislili in sem nadaljeval sam.

Postali ste pravi heroj. Pa ni v resnici tako, da bi to, kar ste naredili, moralo biti normalna praksa, ne pa izjema? Navsezadnje bi morali biti poštenjaki v večini, kajne?

Osebno sem prepričan, da so poštenjaki v veliki večini, vendar preprosto prevlada strah pred povračilnimi ukrepi. Gre za vprašanje eksistence. Upam, da se bo opogumil še kdo. S potencialnimi žvižgači sem v pogostih stikih. Povem pa vsakemu izmed njih, da ne bom bojeval bitk namesto drugih. Jih bom pa podprl, če se bodo izpostavili. Če bi naenkrat prišlo v javnost vse, kar sem slišal od ljudi v zadnjih dveh mesecih, bi verjetno številni vidni politiki in gospodarstveniki v strahu še isti dan bežali iz države.

Ali med dopustom razmišljate tudi o tem, ali bi šli v politiko tudi poklicno?

Razmišljam predvsem, kako lahko pripomorem k temu, da se Slovenija reši vse »navlake«, ki se je nabrala od osamosvojitve. Kaj bo prinesla prihodnost, še ne vem. Bom pa politično gotovo bolj aktiven kot v preteklosti.

Ste bili sicer že kdaj član kakšne stranke? Imate morda kakšnega politika, ki ga podpirate?

Nikoli nisem bil član nobene stranke. Trenutno ne podpiram še nobenega politika.

Kakšno bo torej to poletje v nadaljevanju za vas?

V avgustu še kakšno morje. Sicer pa bom imel veliko srečanj s posamezniki in skupinami. Seveda ob petkih obvezna udeležba na protestih. Če bo treba, pa tudi ob drugih dnevih.