krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

marko stanković Njena.si

Talent Marko kaznovan zaradi nasilnega videa

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Žalostno slovo od melodij

Alesh Maatko, 05.04.2020 15:14:41

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★

Delite na:
Žalostno slovo od melodij
Žalostno novico je sporočil evrovizijski nadzornik Jon Ola Sand, ki se z letošnjim letom poslavlja od funkcije nadzornika. Alesh Maatko

Čeprav so organizatorji Pesmi Evrovizije 2020 sprva dejali, da bodo odločitev glede največjega glasbenega tekmovanja sprejeli do 6. aprila in da odpoved skoraj ne pride v poštev, se je na koncu – ker se pojav koronavirusa po svetu še vedno ne umirja – zgodilo ravno to. Namreč, ko so za eno leto preložili evropsko prvenstvo Euro 2020 je bilo skoraj jasno, da bo preloženo tudi največje evropsko glasbeno tekmovanje.

Odločitev o odpovedi Pesmi Evrovizije 2020 je vse skupaj presenetila kot pojav koronavirusa. Čez noč! Sploh, ker s(m)o bili skoraj vsi skupaj prepričani, da se bo glasbeni festival po vsej verjetnosti le prestavil za nekaj mesecev. A se zvezi EBU, ki je imela 9. marca, srečanje delegacij v Rotterdamu, kjer so vsem skupaj predstavili, kako bo potekalo letošnje tekmovanje, tudi ta odločitev ni zdela primerna, saj je trenutno preveč negotovosti tako po Evropi kot tudi po svetu, ne nazadnje pa tako velikih tekmovanj ni lahko prestaviti za nekaj mesecev, sploh ker bi to pomenilo velik zamik za prihodnje leto, kjer bi nova država gostiteljica imela bistveno manj časa, ki ga je že tako zadnja leta premalo in vsi hitijo s pripravami. Poleg tega pa so tu še drugi veliki dogodki, ki bi se morali zaradi tega prestaviti, da o vsej tehniki, ekipi in dvorani niti ne govorimo!

Veliko razočaranje

»Ta odločitev zveze EBU je bila neizogibna glede na okoliščine, ki trenutno zaradi koronavirusa vplivajo na vso Evropo, in ne nazadnje glede na vse ukrepe, ki jih sprejemajo vlade posameznih držav. A je hkrati veliko razočaranje za Nizozemsko, za izjemno ekipo, ki se je borila do zadnjega trenutka, ter seveda za vse predstavnike in izvajalce. Vsi skupaj so se zadnje mesece izjemno trudili, da bi bilo tekmovanje na vseh ravneh čim boljše. Zahvaljujem se jim za veliko zavezanost in obžalujem, da rezultati prizadevanj ne bodo vidni. Posebej bi rada omenila Rotterdam, ki se je v zadnjem letu izkazal za idealnega partnerja tega projekta. Ta izbor bi bil odlična priložnost, da se v obdobju negotovosti v Evropi razumemo drugače, predvsem pa bi bila to priložnost, da se znova združimo, sploh ker je glasba na vseh ravneh univerzalna in prepričan sem, da bo tako ostalo. Tudi po tej krizi,« je v imenu nizozemske televizije NPO svoje misli strnila predsednica uprave Shula Rijxman. Prav tako pa se je vsem skupaj zahvalil tudi Sietse Bakker, izvršni producent Evrovizije 2020.

Duncan Laurence
Vse zasluge, da bi Pesem Evrovizije 2020 po 44 letih znova gostili Nizozemci, gredo glasbeniku Duncanu Laurenceu, ki je v Tel Avivu zmagal s pesmijo Arcade.
Alesh Maatko

Kaj se bo zgodilo z izbranimi skladbami?

Le nekaj dni po prvem šoku pa je sledil še en šok, ki so ga občutili predvsem izbrani tekmovalci. Referenčna skupina pri zvezi EBU, ki je izvršni odbor Pesmi Evrovizije in nadzira glasbeno tekmovanje ter vodi vse podrobnosti v zvezi z njim, je namreč v petek pozno popoldne sklenila, da pravila za Evrovizije ne bodo spreminjali, kar pomeni, da letošnje že izbrane pesmi ne morejo sodelovati oziroma tekmovati na Pesmi Evrovizije 2021. Vsaka televizija se bo sama odločila, kdo jih bo zastopal prihodnje leto. To v praksi pomeni, da lahko dajo prednost letošnjemu predstavniku, lahko pa se odločijo, da bodo izpeljali nov nacionalni izbor. K tej možnosti naj bi se že nagibali Finska in Švedska. Deset držav (Azerbajdžan, Belgija, Bolgarija, Gruzija, Grčija, Izrael, Španija, Švica, Nizozemska in Ukrajina) se je uradno že odločilo, da bodo dali priložnost zdajšnjemu predstavniku, s tem da še ne vedo, kako bodo izbrali pesem. Slovenija pa svoje odločitve še ni sprejela.

Ahoy Arena
Prireditev bi morala potekati v Areni Ahoy, in sicer 12., 14. in 16. maja 2020.
Guido Pijper

Poklon letošnjim tekmovalcem

Zveza EBU, ki se zaveda trenutnih razmer glede odpovedi priljubljenega tekmovanja, je po sestanku referenčne skupine sporočila, da proučujejo številne možnosti, s katerimi bi se vendarle poklonili vsem 41 tekmovalcem, kolikor bi jih sicer nastopilo v Rotterdamu. Ali bodo to naredili prek posebne oddaje ali prek družbenih omrežij, pa javnosti še ni znano. Predvsem družbena omrežja so polna različnih predlogov, ne nazadnje pa številni oboževalci po Evropi še vedno ne morejo preboleti odpovedi, čeprav se potihoma zavedajo, da je bila to – glede na vse dramatične razmere po svetu – edina razumljiva in logična odločitev.

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★