krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

1704374490-mm2-0899-1704374452059 Njena.si

To je Goran Dragić naredil za slovenske otroke

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Blaž Švab: "O svoji bolezni nisem govoril, ker ..."

REVIJA VKLOP STOP SPORED, Teja Pelko, 28.03.2020 10:22:28

★★★ Revija Vklop Stop Spored ★★★

Delite na:
Blaž Švab: "O svoji bolezni nisem govoril, ker ..."
Blaž se rad smeji tako pred kamero in na odru kot v zasebnem življenju. Adrian Pregelj

Oddaja Slovenski pozdrav ljubitelje slovenske narodnozabavne glasbe navdušuje že sedem let. Tudi v novi sezoni jo vodita Darja Gajšek in Blaž Švab. Slednji nam je razkril, česa se lahko gledalci nadejajo ob petkih ob 20. uri na TV SLO 1 in zakaj v svojem delu zdaj še bolj uživa, spregovoril pa je tudi o svoji bolezni in očetovstvu. Več v nadaljevanju.

6. marca se je začela že sedma sezona oddaje Slovenski pozdrav. S čim boste tokrat razveseljevali občinstvo?
Naša načela so, da smo odprti za sodelovanje, vse za dobro slovenske glasbe. Tokrat bomo dali priložnost mladim. Na terenu smo opazili nadarjeno mlado generacijo ansamblov. Mlado generacijo, ki čaka na svojo priložnost. Srečali smo se z njimi, jim dali nasvete in napotke ter izbrali 24 ansamblov, ki so pripravili najboljše viže. Le šest se jih bo uvrstilo v finale, kjer pa jih bo že čakalo šest uveljavljenih ansamblov, ki so na festivalu že zmagali. Zasedbe ocenjuje štiričlanska strokovna komisija, ki jo sestavljajo Matjaž Robavs, Matej Rihter, Brigita Vrhovnik Dorič in Tjaša Hrovat Steklasa, drugi del točk pa prispeva komisija radijskih in televizijskih postaj. Smo v letu 2020. Osebno sem navdušen nad mladimi, kako lepo ohranjajo tradicijo. Zdi se mi pomembno, da jih podpremo in jim omogočimo, da se dokažejo. Delo z mladimi mi je res v veselje.

Vas je kdaj kateri od nastopajočih poskušal »podkupiti«, da bi zanj rekli kakšno dobro besedo pri strokovni komisiji?
Mladi so zelo spoštljivi in načelni. Želijo se dokazati. Zelo dobro pojejo in igrajo. Tisto, kar je za njih in za avtorje največji izziv, je ustvarjanje dobrih melodij in predvsem besedil. Sporočilnost besedil, da s pesmijo nekaj poveš, je največji izziv te glasbe.

Ali po toliko letih vodenja še vedno z enako vnemo prihajate na snemanje, kot ste leta 2013?
Danes bolj uživam, kot sem leta 2013. Ustvarjanje televizijskih in radijskih vsebin me veseli. Na Radiu Rogla pravkar izvajamo Mini glasbeno zvezdo Štajerske, kjer otroci v živo pojejo in igrajo slovenske ljudske pesmi. Gre za pravi radijski šov. Na omenjenem radiu odlično delamo že več kot 20 let. Na televizijskem področju pa vsakodnevno razmišljam o novih idejah in formatih ter jih snujem.

Ste posneli že vse epizode? Glede na to, da je v oddaji živo občinstvo, kako na snemanje vpliva novi koronavirus?
Snemanje oddaj smo prestavili. Razvedrilo je pomembna človekova potreba, a je podrejena zdravju ljudi. Glasbeniki delamo za ljudi. Zdaj je naše poslanstvo, da ozaveščamo. Zato tudi Modrijani spodbujamo vse, da se pozanimajo, kako pravilno ravnati v teh razmerah. Izkazati se moramo kot modra, solidarna in strpna družba. Ravnati pošteno do sebe in drugih. Pokazati moramo, da je skrb za sočloveka prva in najpomembnejša. Za snemanje oddaj in koncerte bo še čas. Zdaj je najpomembnejša skrb za zdravje ljudi. V mislih sem z vsemi, ki jim je v teh časih hudo.

Kako se poskušate vi obraniti pred koronavirusom in kako poskušate pred njim obraniti druge?
Že nekaj let uporabljam razkužila. Imam jih v avtu, v jaknah, doma. Vsak konec tedna se srečam z nekaj tisoč ljudi. Tako ravnanje imam že v podzavesti. Gibanje na svežem zraku, dovolj spanja in raznovrstna prehrana me ohranjajo pri zdravju. V teh časih pa moramo dosledno upoštevati vse napotke strokovnih služb, med drugim, da ostajamo doma, da zaustavimo prenašanje.

Blaž Švab 2
Švab novi koronavirus jemlje z vso resnostjo, k upoštevanjem vseh napotkov strokovnih služb, med drugim, da ostajamo doma, da zaustavimo prenašanje, pa poziva tudi druge.
Adrian Pregelj

V tem času sta se s sovoditeljico Darjo verjetno že dodobra spoznala. Je zdaj včasih dovolj že pogled?
Z Darjo sva že od začetka uigran televizijski dvojec. Zaradi glasbe sva se poznala že pred skupnim snemanjem oddaj. Darja je izjemno nadarjena voditeljica, ki se znajde v vsakem položaju. Igra več instrumentov, glasbo zelo dobro pozna, tako da res zlahka vodi glasbeno oddajo.

Kdaj drug drugemu tudi kaj ušpičita?
Rada improvizirava. Pogosto sproti spreminjava napovedi in potek oddaje. Vedno se znajdeva in dopolnjujeva. Pred kamero nama nikoli ne zmanjka besed.

10-tv-razvedrilo-slovenskipozdrav.jpg
Slovenski pozdrav, Darja Gajšek, Blaž Švab
Adrijan Pregelj/RTVSLO

Se družita tudi zasebno?
Zasebno se ne druživa. Sva dobra sodelavca, nimava pa skupnih prijateljev ali družbe.

Glede na to, da sta oba glasbenika – si lahko obetamo kakšen duet?
Velikokrat skupaj pojeva, zato na snemanje dueta nisva pomislila. Jaz samostojno ne nastopam, vedno z Modrijani, ki so moja prva ljubezen. Z Modrijani pa smo posneli veliko duetov in uživamo v sodelovanjih. Na stičišču različnosti se namreč vedno rojevajo nove stvari.

Občinstvo je zelo lepo sprejelo vaše sodelovanje z Janom Plestenjakom. Se obeta kakšna nova skupna pesem?
Bi si želel. Jan Plestenjak je naš dober prijatelj. Najprej prijatelj, potem glasbeni sodelavec. Tukaj moram omeniti še enega prijatelja, soustvarjalca Zdenka Cotiča - Cota. Oba sta velika in srčna človeka. Prihajamo iz različnih okolij, skupno pa nam je, da smo drug do drugega odkriti, spoštljivi in da življenje posvečamo glasbi.

blaz svab 2.jpg
Dolgo se je ugibalo, kako je z zdravjem Blaža Švaba, zdaj pa je potrdil, da je zdrav in dobre volje
Dino Škorja Jugovac

Kaj pa trenutno »kuhate« z Modrijani?
Prekinili smo turnejo Modrijani osebno po Sloveniji; z njo bomo nadaljevali, ko bo to mogoče. Prav tako smo prekinili snemanje novih skladb in videospotov. Ko bo znova mogoče, bomo izdali nekaj novih pesmi, narodnozabavnih in zabavnih.  

Pred kamerami in na odru ste sicer vedno nasmejani. Kako pa je za njimi?
Podobno. Rad se smejem. V življenju je toliko lepih in zabavnih trenutkov. Rad se pogovarjam. O vsem mogočem. Druženje z ljudmi me pomirja in sprošča. Rad imam naravo. Menim, da bosta dva temeljna odnosa spremenila svet: odnos do narave in odnos med ljudmi. Pri tem moramo biti najbolj čuteči.

Vam je bilo kdaj res težko navzven biti dobre volje?
Televizijski svet je včasih krut. Doživiš marsikaj. Težko je sprejeti, kaj vse so ljudje sposobni narediti za pet minut nastopa na televiziji. Tukaj pri nekaterih padejo vse moralne in etične zakonitosti. Taki pritiski so del posla, a te vseeno presenetijo. Težko je sprejeti, da ti kdo očita, da si prepisal ideje in osnutke, ko imam po celotnem stanovanju popisane lističe z idejami in osnutki, na računalniškem disku osnutke Noči Modrijanov, ki jo z Modrijani in ekipami soustvarjamo že od leta 2001. Vseeno pa na ideje, predvsem na ustvarjeno glasbo in besedila, gledam skozi duhovno dimenzijo. Ideje so božje. Doživljam jih, kot da prihajajo od Boga, jaz pa moram z njimi narediti nekaj koristnega. Med drugim že leta, odkar sem prijavljen na avtorsko agencijo, ves avtorski honorar iz Slovenije od avtorskih pravic z naslova glasbe in besedil nakazujem za botrstvo otrok. Boter sem bil že kot študent. Solidarnost se mi zdi osnova človečnosti.

Blaž Švab, sreča je v naju
Blaž Švab, Sreča je v naju
PR

Pred časom se je veliko pisalo o vaši bolezni. Ste zdaj v redu?
Najbrž sem naredil napako, da o tem nisem govoril, zato se je veliko pisalo. O bolezni nisem govoril, ker ni bilo nič resnega in ker me je bilo o tem sram govoriti, saj se veliko ljudi spoprijema z resnejšimi boleznimi. Neka voditeljica je celo v oddaji v živo vprašala, kako se spoprijemam z izgorelostjo, čeprav o tem nikoli nisem govoril. Ljudje so kar na pamet sklepali. Nisem bil resno bolan, nisem izgorel. Nekega lepega nedeljskega popoldneva, ko smo praznovali, sem se usedel za klavir in želel zapeti, povsem zdravi glasilki pa se nista oglasili. To je bil velik šok. Obiskal sem nešteto zdravnikov. Ko smo ugotovili, za kaj gre, smo bili vsi mirni. Za okrevanje sem potreboval dalj časa. Nisem pa želel govoriti o diagnozah, bakteriji in o podrobnostih svojega zdravstvenega kartona. Že tako sem bil osupel, ko sem prejel zahtevek zavarovalnice, da moram poslati CT pljuč, če želim zaprositi za posojilo na banki. Poslal sem CT pljuč z odličnimi izvidi in prejel posojilo, ampak občutek pa res ni bil dober. V redu sem. Zdrav. Za mano so številni nastopi in snemanja, kjer uživam.

Svoje zasebno življenje zelo skrivate pred javnostjo. Zakaj?
Temeljno človekovo duhovno dogajanje je doživljanje. Notranji vzorec doživljanja »proizvaja« mir in zadovoljstvo. Tega ne želim kaliti z nenehnim ustvarjanjem fotografij in opisovanjem tega na družbenih omrežjih. Raje živim in ohranjam osredotočenost. Stik s sabo.

modrijani 3.jpg
Blaž Švab se ne sprošča le na odru, ampak mu je v velik užitek tudi delo na vrtu.
Osebni arhiv/Radio Veseljak

Kako težko je to narediti v Sloveniji, kjer se vsi poznamo med sabo?
Z lahkoto. Ljudje so čudoviti. Vse razumejo in vse spoštujejo. Nazadnje sem bil na dopustu v slovenskem kampu z dva tisoč Slovenci. Odlično je bilo. Nobena fotografija ni nastala, vsi so bili spoštljivi in prijazni. Ljudje so pametni in imajo dovolj lastnih skrbi. S svojim obnašanjem pa tudi ne vzbujam pozornosti.

Potem se vam zaradi prepoznavnosti ni treba odpovedovati izletom, obiskom restavracij, kulturnih prireditev ...?
Ah, kje pa. Vsepovsod se pojavljam. S punco. Vsepovsod je vse v redu. Z obnašanjem ne vzbujava pozornosti, sicer pa se rada druživa z ljudmi, se z njimi pogovarjava. Rada imava ljudi.

Ljudje spoštujejo vaš zasebni prostor, ko vas srečajo na ulici, v restavraciji, v trgovini …?
Vedno. Če želijo spregovoriti nekaj besed, sem vesel. Toliko lepega izvem od ljudi. Od njih se največ naučim. Rad jih tudi kaj vprašam. Moji učitelji so. Če se želijo fotografirati in vprašajo, z veseljem naredimo fotografijo. Ljudi zelo spoštujem in tudi oni so vedno zelo spoštljivi.

Lani se je izkazalo, da je nekdo iz vašega ožjega osebnega kroga o vas širil informacije o skorajšnjem očetovstvu. Kako zelo vas je to prizadelo?
O družinskem življenju ne govorim. Zaradi več razlogov. Samopromocija na račun komaj rojenih otrok ni v mojem sistemu vrednot. Vsak dan kdo postane oče, a o tem ne govori. Ne prenesem tega razkazovanja. Dajmo otroku čas. O tem bom govoril, ko bom želel kaj sporočiti ali komu pomagati s kako izkušnjo. O svoji vlogi očeta nimam kaj za pokazati niti kaj za povedati. Ker se sproti učim, kot se učijo vsi očetje. O tem bo najbrž lahko govoril moj otrok. Ne pa jaz. Prav tako pa je varnost družine na prvem mestu. Imel sem nekaj zalezovalcev, ki so hodili okoli mojega doma. Zakaj bi tvegal? Težko je bilo to pojasniti.  

Ste našli krivca? Ste se soočili z njim oziroma njo? Kaj je povedal/-a v svoj »zagovor«? Ste z njim oziroma njo še v stikih?
Nisem iskal krivca. To ni bilo pomembno. Za to si nisem kradel časa in energije.

Še malo in začela se bo pomlad, ki je znanilka vsega novega. Česa novega se vi najbolj veselite, zasebno in poslovno?
Iskreno si najbolj želim, da bi bili vsi zdravi. Da bi ohranili solidarnost in s tem bolj pomagali vsem, ki najbolj potrebujejo pomoč. Želim si tudi dobre Slovenije. Želim si, da bi z njo na vseh področjih ravnali, kot ravnamo v družini: spoštljivo, ljubeče in z zdravo pametjo.

Preberite še - Domen Kumer v paniki – z virusom okužil svojo mamo?!

REVIJA VKLOP STOP SPORED ★★★ 
NE ZAMUDITE AKTUALNE ŠTEVILKE REVIJE VKLOP STOP SPORED!!!

★★★REVIJA VKLOP STOP SPORED ★★★
NE ZAMUDITE AKTUALNE ŠTEVILKE REVIJE VKLOP!!!