klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

edvard kadic Necenzurirano

Kdo plačuje "političnega analitika" SDS? Občani...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Uršo Drofenik boli srce

Lara Jelen, Zvezde, 22.04.2019 07:51:29

»Boli me srce, ko vidim, da se hrano meče stran!« pravi znana modna oblikovalka.

Delite na:
Uršo Drofenik boli srce
Urša Drofenik Revija Zvezde

Velikonočnih praznikov se verjetno večina med nami izjemno veseli, priznana modna oblikovalka Urša Drofenik pa ni pri tem nobena izjema. Zato smo pokukali v zakulisje njenega zasebnega življenja, da bi izvedeli, kaj počne v teh dneh, kakšnim navadam sledi in s kom preživlja veliko noč.

Ko Uršo Drofenik vprašamo, kaj ji pomeni velika noč, kot iz topa ustreli: »V glavnem druženje in ustvarjanje z otrokoma.« Njihovi pogovori z dvanajstletno hčerko Klaro in devetletnim sinom Maticem so v tem času še nekoliko bolj poglobljeni. »Analiziramo celotno Kristusovo zgodbo, zakaj se mu je to zgodilo, zakaj so bili takšni do njega, najbolj pa je pomembno, kaj je učil, kaj je smisel življenja in kaj se resnično zgodi z našo dušo, ko telo umre,« razkriva. Nekje med pogovori obvezno spečejo mini potice, pobarvajo jajčka in iz omenjenega napravijo paketke oziroma darilca za sorodnike in prijatelje. »Otroka se najbolj veselita, ko jima okoli hiše po travi in vogalih skrijem čokoladna jajčka in zajčke, tako da vse prečešeta in se zabavata ob iskanju, kdo bo nabral več,« doda.

urša drofenik 1 nejc_fon-6299.jpg
Urša Drofenik
Revija Zvezde

Praznike si vedno naredijo po svoje, saj so prepričani, da je njihov glavni namen ta, da se družijo, da jim je lepo in da je drugače kot vsak dan. Čeprav se zgodi, da za veliko noč niso vedno skupaj, ker včasih prazniki padejo v tisti teden, ki ga otroka preživita pri očetu. A se nihče ne pritožuje, sploh ne Klara in Matic, ki tako nekatere praznike praznujeta dvakrat.

Jajčka iz stiropora

Kot vsaka mama je tudi Urša prepričana, da so otroci tisto, kar daje praznikom toliko večji pomen. »Ko imaš svoje otroke, brez njih nima nič smisla. Onadva sta moja največja učitelja in največja sreča. Se pa seveda zavedam, da nista moja last. To je brezpogojna ljubezen,« se razneži. Zelo je vesela, ker tudi otroka čutita željo po ustvarjanju, da lahko to ustvarjalnost ob različnih priložnostih skupaj spustijo na plan. Letos so se odločili, da bodo njihova velikonočna jajčka oblečena v čipko. »Še dobro, da spravim vse, kar mi ostane od lepih čipk. Vedno pride prav,« zadovoljno pokomentira. Ker ji je spoštljiv odnos do hrane zelo pomemben in je odločno proti temu, da se hrana meče stran, v zadnjih letih raje ustvarja z jajčki iz stiropora ali plastike. »Ob velikonočnih praznikih se že tako ali tako mize šibijo od vseh dobrot in izobilja. S hrano se občutno pretirava in boli me srce, ko vidim, da se kar koli meče proč. Da se to pri nas ne bi dogajalo, raje ustvarjamo z jajčki iz stiropora. Njihova prednost je tudi v tem, da imamo lahko praznično mizo en teden prej in en teden po koncu praznikov, pa se nič ne pokvari in nam vse ostane še za drugo leto,« je navdušena. Naslednje leto nato samo še nadgradijo že ustvarjeno velikonočno zbirko umetnin in okraskov.

Zaupati življenju

Lanska velika noč je Urši ostala v še posebno lepem spominu. »Lani je prvič v mojem življenju velika noč prišla na moj rojstni dan, torej na 1. april, in dobila sem torto. Bilo je zanimivo, drugače,« pripoveduje sogovornica, katere srce prekipeva od ljubezni. Nad slednjo, mimogrede, nikoli ni obupala, niti po prekinitvi dolgoletne zveze z očetom svojih otrok ne. Z nekdanjim partnerjem sta čudovit zgled, kako je mogoče po končani ljubezenski zvezi ohraniti lep odnos in delovati složno v skupni skrbi za otroke. Ta in preostale življenjske (pre)izkušnje so jo naučile in pripeljale do tega, da se je znebila strahu in drame. »Začela sem se zavedati, da sem sama ustvarjalka svojega življenja, in se naučila, da vedno mislim pozitivno, da se ne bojim sprememb, da težavo vidim kot izziv, da ne igram žrtve in da imamo vsi ljudje vedno izbiro, da se odločimo, ali bomo plus ali minus. Imamo svobodno voljo.«

urša drofenik 4 nejc_fon-6308.jpg
Urša Drofenik
Revija Zvezde

Nov dan, nov začetek

Velika noč nas uči o vstajenju Jezusa, kar nas napelje na misel o ponovnem rojstvu. Se je tudi Urša že kdaj počutila tako, kot da bi se ponovno rodila ali vstala od mrtvih? »Tak občutek imam vsako jutro – takrat ko je prejšnji večer bil psihično ali fizično naporen, si rečem: 'No, vidiš, samo prespati je bilo treba. Danes je nov dan, nov začetek',« odvrne modna oblikovalka, ki je pred dnevi ravno dokončala še zadnjo maturantsko obleko. Po praznikih jo poleg nevsakdanjih in kakovostnih poslovnih kosov oblačil že čaka kup naročil za poročne obleke. Kajpak se svežega snovanja idej in izdelovanja edinstvenih kosov v svojem modnem ateljeju že veseli. Do takrat pa jo čaka še nekaj rezerviranih in prav posebnih uric z njenimi najdražjimi. Mi ji seveda te trenutke iz srca privoščimo, kot tudi vam, dragi bralci. Želimo vam lepo preživete velikonočne praznike!

Objavljeno v reviji Zvezde št. 16, 17. 4. 2019.