Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Peter Prevc o slovesu od družine in obžalovanju

Andreja Comino, Zvezde, 25.03.2019 07:36:49

Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc odkrito o delu in družini.

Delite na:
Peter Prevc o slovesu od družine in obžalovanju
Odkar sta s partnerico Mino starša ljubkemu sinu Ludviku, mu je še teže odhajati od doma. Marko Vavpotič / M24.si

Smučarski skakalec Peter Prevc priznava, da mu letošnjo sezono ni šlo najboljše, vendar je pred kratkim z medaljo popravil vtis. »Starejši kot si, bolj ti je žal vsake priložnosti, ki ti uide. Žal mi je tudi, da sem na nedavnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Seefeldu šel domov, ne pa na podelitev. Ko sem premislil, sem videl, da sem dal to sezono najboljše od sebe,« pravi Peter, ki je nestrpno čakal na vrnitev domov k partnerici Mini, s katero imata sina Ludvika, ki bo v začetku junija praznoval prvi rojstni dan.

Peter Prevc je eden najbolj zadržanih slovenskih športnikov. »Odgovarjanje na vprašanja jemljem kot del posla, sicer pa zelo nerad izpostavljam svojo zasebnost. Treme pred odgovarjanjem nimam, sem pa včasih naveličan kakšnih vprašanj,« pravi športnik, ki mu tudi v trenutkih, ko mu ne gre najbolje, ne zmanjka volje do treninga in dela. »Med sezono, od novembra do konca marca, so treningi lažji, saj vzdržujemo kondicijo, da zdržimo do konca sezone. Sledi teden dni počitka in nato glavni del treningov. Nikoli mi ni bilo težko narediti nobene vaje, saj dobro vem, zakaj jo delam in kako dobro jo moram narediti. Vse vaje so potrebne in skrbno naštudirane. Lani poleti, ko sem bil poškodovan in sem več počival, sem imel tudi nekaj več časa zase in sem se lahko lotil kakšne stvari za svojo dušo. Takrat sem šel najraje teč,« razlaga Peter, ki se na tekmah ne zanaša na srečo. »Nimam nobenega posebnega obreda ali amuleta, temveč se zavedam, da je sreča včasih potrebna, vendar pa je zelo izmuzljiva reč, ki se ti včasih pokaže, včasih pa ne. Osnova sta delo in dobra pripravljenost, pa gre,« je iskren športnik, ki mora tako kot tudi drugi skakalci zelo paziti na težo.

Vedno po malem na dieti

»Najhuje je bilo v najstniških letih, ko sem bil mladinec in je telo raslo. Takrat sem se moral vzeti v roke in se dosledno držati začrtanega programa, kar ni bilo vedno preprosto. Pri prehrani ni toliko pomembna vrsta hrane, kot je količina. Nikoli ne smeš pojesti preveč. Sam nimam posebne diete, včasih se tudi pregrešim, vendar res pazim, da ne pojem preveč. Na srečo sem tudi izbirčen, zato ne hodim veliko po restavracijah. Včasih se pregrešim, da zadovoljim tudi možgane. Ne morem se upreti dobri pici. Vendar je tudi ta narejena po mojem okusu: testo mora biti zelo tenko, na vrhu pa malo mocarele in zelenjave. Niti čokolade se ne branim, vendar ne gre, da bi vsak dan pojedel celo. Celo kuhanje mi ni tuje, znam čisto vse, tako da bi zlahka lahko živel sam,« je razkril Peter, ki ga je očetovstvo malo zmehčalo. »Veliko smo na poti in vedno se mi je bilo lepo vračati domov. Odkar pa sem oče, grem teže od doma,« priznava in dodaja, da se mu je v veselje ukvarjati s sinom. Doda, da obvlada čisto vse, kar je potrebno.

Športnik ni zadržan samo do novinarjev, zgovoren ni niti z domačimi. »Ko sem na tekmah, se jim popolnoma posvetim in nimam veliko časa, da bi klical domov. Pa tudi nisem takšen človek. Smo na zvezi, kolikor je potrebno,« pravi in dodaja, da ima rad svoj mir. Po zadnji preizkušnji pred domačim občinstvom v Planici, si bo zdaj privoščil zasluženi dopust. »Med tekmami ni časa za kakšen pobeg ali oddih, zato pa bo dobrodošel dopust po koncu. Ker imam rad mir, vam ne bom razkril, kam bom šel. Gotovo pa bo to nekje, kjer me ne bodo preveč zaustavljali.«

Objavljeno v reviji Zvezde št. 12, 20. 3. 2019.