Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

4. Zimski festival: Hommage à Ludwig van Beethoven

T.P., 14.11.2019 10:00:24

Festival Ljubljana februarja prireja četrti Zimski festival.

Delite na:
4. Zimski festival: Hommage à Ludwig van Beethoven
Aleksander Gadžijev Festival Ljubljana

V Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani bodo med 2. in 6. februarjem ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije nastopili izbrani mednarodno uveljavljeni pianisti ter predstavili najlepša klavirska in simfonična dela iz obsežne Beethovnove glasbene zakladnice. Prihodnje leto namreč slavimo 250. obletnico rojstva velikega skladatelja, ki je v svojem bogatem opusu namenil posebno pozornost ravno klavirju.

Imogen Cooper in Aleksej Volodin (2. 2. 2020 ob 19.00)

Prvi večer bo slavnostno začela Beethovnova tretja različica uverture, ki jo je skladatelj napisal za svojo edino opero Leonora. S Koncertom za klavir in orkester št. 1 v C-duru, op. 15, se nam bo v prvem delu predstavila britanska pianistka in ena od največjih interpretk klasičnega ter romantičnega repertoarja, Imogen Cooper. Aleksej Volodin, redni glasbeni gost najbolj znanih svetovnih orkestrov, pa bo v drugem delu izvedel Beethovnov Klavirski koncert št. 3 v c-molu, op. 37. Izbrana dela bodo ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije zazvenela pod dirigentsko taktirko Bojana Suđiča, enega od najvidnejših srbskih dirigentov mlajše generacije.

4. Zimski festival 1
Imogen Cooper
Sim Canetty-Clarke

Leonel Morales in Tatjana Ognjanović (4. 2. 2020 ob 19.00)

Na drugem koncertnem večeru bo Orkester Slovenske filharmonije nastopil pod taktirko madžarskega dirigenta Andrása Kellerja. Z orkestrom se bosta v solističnih vlogah predstavila v Španiji živeči kubanski pianist Leonel Morales in slovenska pianistka Tatjana Ognjanović. Leonel Morales slovi po izjemni virtuoznosti, briljantni tehniki, prefinjeni izraznosti ter raznovrstnem repertoarju. Sodeloval je s številnimi najboljšimi evropskimi orkestri in dirigenti. Slovenska pianistka Tatjana Ognjanović je nagrajenka veliko klavirskih tekmovanj, med drugim je trikrat dobila posebno nagrado za najboljšo izvedbo Beethovnove sonate. Nastopila je na številnih mednarodnih festivalih in koncertirala v 15 evropskih državah od Portugalske do Rusije, gostovala pa je tudi v Maleziji in Singapurju. Njen repertoar obsega vse od baročne do najsodobnejše glasbe ter prve izvedbe slovenskih skladateljev. Prisluhnili boste lahko Koncertu za klavir in orkester št. 2 v B-duru, op. 19, Koncertu za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58, ter Simfoniji št. 1 v C-duru, op. 21.

4. Zimski festival 3
Leonel Morales
Festival Ljubljana

Aleksander Gadžijev (6. 2. 2020 ob 19.00)

Na sklepnem večeru bosta zazvenela slovita Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73, in Simfonija št. 5 v c-molu, op. 67. Klavirski koncert je nastal v burnih časih Napoleonovih vojaških pohodov in si zaradi svoje ognjevitosti in bojevitosti prislužil vzdevek »Imperator«. Izvedel ga bo goriški pianist Aleksander Gadžijev, ki velja za enega od najboljših domačih pianistov mlajše generacije. Pri enajstih letih je začel samostojno koncertirati, redno se izpolnjuje pri priznanih profesorjih in pianistih, je prejemnik številnih nagrad, o njegovi tehniki in virtuoznosti igranja pišejo kritiki samo v presežnikih. Gadžijev je kljub mladosti redni gostujoči koncertant na Japonskem in festivalih po svetu. Na koncertu v sklopu Zimskega festivala bo ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije zaigral pod taktirko angleškega dirigenta Jana Lathama-Koeninga, ki je od leta 2011 umetniški direktor moskovskega gledališča Kolobov Nova.

Vstopnice za Zimski festival so na voljo na ljubljanafestival.si, pri Blagajni Križank, na Petrolovih bencinskih servisih in Eventimu. Med 29.11. in 1.12. pa ne spreglejte ugodnosti v okviru črnega petka.