gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zvezdnik brez napak

Sonja Javornik, 14.01.2021 11:41:09

Vse kar ste vedno hoteli izvedeti o Janu, pa si niste upali vprašati. Iz revije *** VKLOP/STOP***

Delite na:
Zvezdnik brez napak
jan plestenjak Osebni arhiv

Visok, postaven, uspešen. Jan Plestenjak je tisti glasbenik, ki je že desetletja v samem vrhu priljubljenosti. Zasluženo. Kajti če kdo, potem je on tisti, ki je že vse od začetka svoje pevske kariere tri desetletja nazaj ves čas samo boljši, saj si postavlja vse višje izzive. Njegova zadnja pesem Meni dobro je je v treh tednih imela kar 1,6 milijona ogledov. Trenutno se izogiba intervjujem, saj se je spet, kot že večkrat, umaknil v medijsko osamo, zato je zdaj čas, da si podrobno ogledamo njegovo življenjsko pot.

Jan se je rodil 27. marca 1973 slikarki Dori Plestenjak in očetu Miroslavu Miljkoviću, ki je že dolgo pokojni. Ima starejšega polbrata Domna Slano, s katerim sta imela vedno lep, ljubeč odnos.

Že v otroštvu ga je očarala glasba. V nižji glasbeni šoli v Škofji Loki se je začel učiti kitare, kasneje se je vpisal v Srednjo glasbeno šolo, vmes nastopal v jazzovski skupini Interaction jazz group ter sodeloval s skupino Quatebriga in Big Bandom RTV Slovenija. Pri osemnajstih letih je bil sprejet na Bostonsko glasbeno šolo Berklee College of Music, kjer se je izobraževal eno leto, nato pa je študij nadaljeval na celovškem konservatoriju.

PIFLARSKI ZVEZDNIK

Jan je bil torej že konec osemdesetih med vrhunskimi glasbeniki prepoznan kot izjemen kitarist. Zanimivo je, da je tudi že kot najbolj priljubljen pevec kdaj sodeloval kot kitarist pri kakšnem zahtevnem projektu glasbenih kolegov … Ampak čeprav je bil virtuoz na kitari, sicer pa na pogled še hudo neroden in z očali bolj podoben piflarju kot zvezdniku, si je po študiju zastavil za izziv uspeh v pop glasbi.

Ker ga je v Ameriki očaral rap, je najprej posnel pesem Naj stvari so tri, s katero je imel velik odmev v javnosti – tudi zato, ker sta mu priskočila na pomoč takrat velika zvezdnika Šerbi in Vili Resnik. Pesem je predstavil na takratnem festivalu Pop delavnica, kjer so ga nagradili za najsodobnejši zvok.

Predstavitev za medije je naredil v ljubljanski diskoteki, novinarje pa so najbolj navdušile kremšnite, ki jih je lastnoročno pripravila njegova mama Dora, s katero sta bila vedno zelo povezana. »Mama mi je vedno pomagala. Vedel sem, da nikoli ne bom lačen, da imam kje spati, kupila mi je tudi prvi avto. To je bil star, rabljen pontiac, ki je izgledal kot ferrari, vendar je bil cenejši od najbolj osnovnega golfa. Vendar mamine pomoči nisem izrabljal, saj sem želel samostojnost. Sam sem zbral denar za studio, bil sem štipendist v Ameriki. Ni mi bilo pod častjo vstati ob petih zjutraj, ko sem moral posneti kitare v studiu. Pridno sem delal dolgo časa, da sem uresničil svoje sanje.

Moja mama se giblje v slikarskih vodah, zato mi ni mogla veliko pomagati. Enkrat samkrat sem jo izrabil, da mi je pokojni Jože Privšek naredil aranžma za pesem Pogrešal te bom. Zavedal sem se, da je to naredil le zato, ker je cenil mojo mamo,« je povedal nekoč.

Jan ni uspel čez noč. Kljub veliki pozornosti, ki je je bil deležen že s prvo skladbo, ga namreč niti kritiki niti občinstvo dolgo niso resno jemali. Sam pa je bil zelo resen! »Za moškega imam kar velik razpon glasu – tri oktave, vendar to ni pomembno. Ko sem začel kariero, nisem znal peti in svojih omejitev sem se zavedal. Šest let sem vsak dan vadil petje, sedaj pa je moja tehnika dobro postavljena, svoj vokal znam maksimalno izrabiti,« je povedal.

Študiozno in garaško je torej pristopil h glasbi in po prvencu Gremo v kino, kjer je stavil bolj na provokacijo in znane sodelavce, leta 1995 izdal album Pogrešal te bom, ki je bil korak v novo, bolj romantično, izpovedno smer. Dve leti kasneje je izdal album Morje, leta 1999 pa še Amore mio, kjer je poleg naslovne imel še velike uspehe s skladbami Smeh in solze, Moja ljubica, Stari nono … V novem tisočletju praktično ni več delal napak. Jan (2002), Solo (2003), Do raja (2005), Soba 102 (2007) – vse, kar je izdal, je bil velik uspeh, tako da ne preseneča, da je na izdal

Klasiko – dvojno zbirko uspešnic v novi, akustični preobleki. Glede na to, da je nato izdal še albume Osebno (2011), Večja od neba (2013), Dvigni krila (2015) in Za vedno (2018), ki so vsi imeli več ogromnih uspešnic, bo počasi že čas za novo zbirko hitov …

Kdo so bile ženske Jana Plestenjaka in kateri spremljevalki je zvest že vrsto let? Kako se je znašel v smrtni nevarnosti? Zakaj se mu smilijo njegovi prijatelji zdravniki?

To pa preberite v novi številki revije *** VKLOP/STOP***