hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Znani vsi finalisti

A.M., 24.05.2023 08:00:59

Za najlepši šanson 2023 izvemo 28. oktobra!

Delite na:
Znani vsi finalisti
V finale se je uvrstil tudi Jure Ivanušič. Aleš Cipot / Fotolens

Pred nekaj dnevi je strokovna komisija Festivala slovenskega šansona v Murski Soboti izbrala še drugih pet finalistov, ki se bodo predstavili na sklepni prireditvi 28. oktobra v Rogaški Slatini. Takrat bomo dobili najlepši šanson tega leta.

Na drugem polfinalnem večeru v Murski Soboti smo dobili novih pet finalistov za nastop na Festivalu slovenskega šansona 2023. Novoizbrani finalisti so: Veronika Nikolovska (Ti si moj svet), Violoncelli Itineranti (Sredozemlje), Andrej Tomšič (Bistro), Primož Vidovič (Triptih sestre Felicite) ter Jure Ivanušič in Nordunk (Južni veter). Poleg njih so se še predstavili Anja Strajnar, Prašnati, Mihael Lajlar, Anja Hrastovšek ter Ana Mezgec in Nakána. Tudi na drugem predizboru, povezovala sta ga Višnja Fičor in Igor Velše, so skladbe ocenjevali pisatelj in pesnik Vlado Žabot, glasbenica Jadranka Juras, pevka in pedagoginja Barbara Šinigoj, glasbeni urednik Gregor Stermecki ter literarni komparativist Miha Zor. Članica strokovne žirije Barbara Šinigoj je po obeh večerih nove izvirne slovenske glasbe povzela misli žirantov: »Obveljalo je nenapisano pravilo, da izberemo posebne skladbe, ki so v nas vzbudile zanimanje, pa naj bo z besedilom, aranžmaji ali izvedbo. Čutiti je bilo, da so se prav vsi izvajalci neizmerno potrudili, kar se je seveda tudi slišalo z odra. Pohvalila bi tudi izvedbo festivala, vzdušje je bilo čudovito, takšno, kot mora biti, kot si slovenski šanson zasluži.«

Deset finalistov

V dveh večerih, 6. in 14. maja v Krškem in Murski Soboti, smo dobili deset finalistov, ki se bodo znova predstavili 28. oktobra, ko bo v Rogaški Slatini sklepni del prireditve in razglasitev najlepšega šansona. S Festivalom slovenskega šansona nacionalna radiotelevizija spodbuja kakovostno, izvirno ustvarjalnost s področja šansona v slovenskem jeziku. Malo nabrito, duhovito, izpovedno, predvsem pa glasbeno izpopolnjeno.