zoopark-rožman Svet24.si

FOTO: Živalski vrt Rožman zaradi inšpekcije ...

angelček Svet24.si

To lahko pomeni, da ste zemeljski angel

dars Necenzurirano

Ne Dars, Kolektor bo odločil, za koliko milijonov...

cvikl legan xx Reporter.si

Milan Cvikl o obtožbah Jerce Legan: Prešla je ...

terzi Ekipa24.si

Tragično! Kamera posnela grozljivo nesrečo, v ...

Arnold Schwarzenegger ni mogel ustaviti avta. Kolesarka ga je presenetila Odkrito.si

Z avtomobilom zbil kolesarko!

Tina Robnik Ekipa24.si

Nova slaba novica z belih strmin! Slovenska ...

Zmagala je hudomušna družbena satira

KŠ / STA, 31.05.2022 16:00:18

V konkurenci je bilo letos 21 filmov.

Delite na:
Zmagala je hudomušna družbena satira
Nagrajenci na zaključni slovesnosti 75. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu PROFIMEDIA

Zlato palmo na 75. filmskem festivalu v Cannesu je prejel film Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness), ki ga je režiral švedski režiser Ruben Ostlund. Režiser, ki je leta 2017 dobil to nagrado za družbeno satiro Kvadrat, se je na podoben način tokrat pošalil na račun bogatih turistov na ladjah za križarjenje.

cannes
Navdušenje švedskega režiserja
PROFIMEDIA

Mogotci in manekenke

Ostlund v tokratni hudomušni družbeni satiri, kot so zapisali, »zdaj že v svojem kultnem slogu, ki vzbuja grozo, postavi mogotce in manekenke na ladjo za križarjenje, kjer njihov status nenadoma spodkopljejo nepričakovani dogodki«. »Naš cilj je bil, da poskušamo ustvariti vznemirljiv film za gledalce, z vsebino, ki spodbuja razmišljanje,« je režiser povedal ob prevzemu kipca.

Druge nagrade

Drugo najpomembnejšo nagrado, grand prix, je žirija pod vodstvom francoskega igralca Vincenta Lindona prisodila filmoma Eo in Le Otto Montagne.

V filmu Eo 84-letni poljski režiser Jerzy Skolimowski spremlja osla od cirkusa do klavnice. Avtor, velik zagovornik živali, je v Cannesu sodeloval prvič leta 1972.

Film Le Otto Montagne (The Eight Mountains) pa je zgodba o življenjskem prijateljstvu med dečkoma, ki se srečata v podeželski vasi, belgijskih zakoncev Felixa Van Groeningena in Charlotte Vandermeersch.

cannes
Režiser Ruben Ostlund pozira z zlato palmo za film Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness) na 75. filmskem festivalu v Cannesu v Palais des Festivals.
PROFIMEDIA

Najboljša igralka

Za najboljšo igralko je bila razglašena iranska igralka Zar Amir Ebrahimi za vlogo v filmu Holy Spider. V filmu, ki ga je režiral dansko-iranski režiser Ali Abbasi, igra neustrašno novinarko, ki poskuša razrešiti primer serijskih umorov prostitutk v svetem mestu Mašhad. »Zgodba ni bila lahka, bila je ponižujoča ... bila je tema, a je bil film. Zdaj stojim pred vami v noči veselja,« je povedala ob prejemu nagrade.

cannes
Iranska igralka Zar Amir Ebrahimi je prejela palmo za najboljšo igralko.
PROFIMEDIA

Najboljši igralec

Za najboljšega igralca je bil izbran južnokorejski igralec Song Kang-ho za vlogo v filmu Broker. Film govori o ženski, ki odda nezaželenega otroka v »predal za posvojitev«. Igralec, ki je zaigral tudi v z oskarjem in francoskim kipcem nagrajenem filmu Parazit, v filmu upodablja posrednika, ki poskuša dojenčka prodati družini. To je prvi južnokorejski celovečerni film, pod katerim se podpisuje japonski režiser Hirokazu Koreeda, piše AFP.

cannes
Song Kang-Ho pozira z zlato palmo za najboljšega igralca za film Broker
PROFIMEDIA

Posebna nagrada

Žirija je letos s posebno nagrado ovenčala belgijska režiserja Jean-Pierra in Luca Dardenna, ena redkih, ki sta zlato palmo osvojila dvakrat, najprej leta 1999 za Rosetto, nato še leta 2005 za dramo Otrok. Letos sta se predstavila s filmom Tori and Lokita o prijateljstvu afriških najstnikov, izgnanih v Belgijo.

Najboljši režiser in najboljši scenarij

Nagrado za najboljšega režiserja je prejel Park Chan-wook za film Decision to Leave, za najboljši scenarij pa je bil nagrajen Tarik Saleh s filmom Boy from Heaven.

Razvpita imena in častna palma

V glavnem tekmovanju so bila letos tudi nekatera razvpita imena, kot sta kanadski mojster grozljivke David Cronenberg s filmom Crimes of the Future in kontroverzni ruski režiser Kiril Serebrenikov s filmom o skladatelju Čajkovskem. Pet tekmovalnih filmov je bilo delo režiserk. Častno zlato palmo je letos prejel ameriški igralec, producent, režiser in aktivist Forest Whitaker.

cannes
Igralka Deepika Padukone je bila med redkimi zvezdniki, ki so v Cannesu 2022 zastopali Indijo. Navdušila je s čudovitimi modnimi potezami, sploh z zadnjo obleko, ki je zaokrožila po svetu.
PROFIMEDIA

Slovenci osvojili nagrado TikTok

V Cannesu se je tudi letos predstavila slovenska filmska ustvarjalnost. Slovenski kratki film Love In Plane Sight Mateja Rimanića je prejel glavno nagrado na polju spletne platforme TikTok.

Tako se je predstavila naša država

V rezidenčnem delu je Slovenijo med šestimi mladimi režiserji zastopala Katarina Rešek - Kukla s prvencem v nastajanju Fantasy. Na filmski tržnici pa je Slovenski filmski center predstavil prvenca Sare Kern Moja Vesna in Rahele Jagrič Pirc Vesolje med nami ter film Kapa Slobodana Maksimovića. Slovenska kinoteka pa je skupaj s še tremi partnerji zmagovalka evropskega programa Skupni projekt restavriranja.