klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Zlata palma za film Anatomy of a Fall režiserke Justine Triet

kš, 02.06.2023 10:15:03

Častno zlato palmo je letos prejel Michael Douglas, in sicer kot priznanje za briljantno kariero in angažma v kinematografiji. Douglas je bil eden največjih filmskih zvezdnikov v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, nastopil je v trilerjih, kot sta Prvinski nagon in Usodna privlačnost.

Delite na:
Zlata palma za film Anatomy of a Fall režiserke Justine Triet
Justine Triet je šele tretja ženska, ki je prejela glavno nagrado na filmskem festivalu v Cannesu. Profimedia

Na 76. filmskem festivalu v Cannesu je najprestižnejšo nagrado, zlato palmo, prejel film Anatomy of a Fall francoske režiserke Justine Triet. Veliko nagrado žirije - grand prix, ki je druga najpomembnejša nagrada, je na podelitvi prejel film The Zone of Interest v režiji Jonathana Glazerja. V konkurenci za nagrado je bilo letos 21 filmov.

Justine Triet je šele tretja ženska, ki je prejela glavno nagrado na filmskem festivalu v Cannesu.

V filmu Anatomy of a Fall je v vlogi vdove, obtožene umora svojega moža, zaigrala nemška igralka Sandra Hüller, ki je igrala tudi v filmu britanskega režiserja Jonathana Glazerja The Zone of Interest po romanu Martina Amisa; v slednjem je upodobila soprogo poveljnika Auschwitza.

Častno zlato palmo je letos prejel Michael Douglas, kot priznanje za briljantno kariero in angažma v
Častno zlato palmo je letos prejel Michael Douglas, kot priznanje za briljantno kariero in angažma v kinematografiji. Douglas je bil eden največjih filmskih zvezdnikov v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja.
Profimedia

Nagrado za najboljšo režijo je prejel v Vietnamu rojeni francoski režiser Tran Anh Hung za film The Pot-au-Feu.

Nagrado žirije je prejel film Fallen Leaves finskega režiserja Akija Kaurismakija. Kultni finski režiser se je z njim sicer tokrat v Cannesu petič potegoval za zlato palmo.

Za scenarij je bil nagrajen Yuji Sakamoto za film Monster, ki ga je režiral japonski režiser Hirokazu Kore-eda.

Nagrado za najboljšo igralko je prejela turška igralka Merve Dizdar. V filmu About Dry Grasses, ki ga je režiral turški režiser Nuri Bilge Ceylan, je zaigrala v vlogi učiteljice.

Nagrado za najboljšega igralca pa je prejel japonski igralec Koji Yakusho za film Perfect Days režiserja Wima Wendersa. Wenders je film posnel na Japonskem in v japonščini. Osredotočil se je na redkobesednega in malce asocialnega moškega v poznih srednjih letih, ki uživa v malih stvareh in gestah in je zadovoljen s službo čistilca tokijskih javnih stranišč.

Izbor filmov v glavnem tekmovalnem programu je tudi tudi tokrat ponujal stara in nova imena, je pa bilo letošnje leto bolj kot običajno naklonjeno režiserkam. Za zlato palmo se jih je s svojimi filmi tokrat potegovalo rekordnih sedem.

Žiriji je letos predsedoval švedski režiser Ruben Östlund, ki je kar dvakrat prejel zlato palmo. Nazadnje je glavno nagrado na tem prestižnem festivalu dobil lani za film Trikotnik žalosti.

Nagrado za najboljšo igralko je prejela turška igralka Merve Dizdar. V filmu About Dry Grasses, ki g
Nagrado za najboljšo igralko je prejela turška igralka Merve Dizdar. V filmu About Dry Grasses, ki ga je režiral turški režiser Nuri Bilge Ceylan, je zaigrala v vlogi učiteljice.
Profimedia