nina krajnik matej pusnik Svet24.si

Nekdanji svetovalec moravškega župana o napadu ...

vladimir putin Svet24.si

Vojne ne bi bilo, če bi Putin bil ženska

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

nesreca Ekipa24.si

Srhljivo! Z vso hitrostjo trčil v stavbo, ...

patricija-harl, sara Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija in Sara z ...

dragic Ekipa24.si

Dragić nasmejal vse! Imamo poseben plan za prihod...

Za koga boste navijali na MMS? To so letošnji tekmovalci!

A. M., 18.05.2022 19:06:17

Organizator festivala Melodije morja in sonca Avditorij Portorož je objavil izbrane skladbe in izvajalce za udeležbo na 41. festivalu MMS 2022. Kot kaže se nam obeta cel kup znanih glasbenikov!

Delite na:
Za koga boste navijali na MMS? To so letošnji tekmovalci!
Lanskoletna zmagovalka Tatjana Mihelj Aleš Rosa

"Za udeležbo na letošnjem festivalu smo, po mnenju strokovne komisije za izbor, prejeli presenetljivo pestro paleto prijavljenih skladb. Med 74. pravilno, pravočasno in v skladu s predpisanimi merili prijavljenimi skladbami, so člani poslušali in ocenjevali tudi skladbe povabljenih avtorjev ali izvajalcev," so nam sporočili iz Avditorija Portorož.

In koga je izbrala strokovna komisija? Glasbeniki so navedeni po abecednem vrstnem redu:

 1. Anika Horvat in Tinkara Kovač – Do roba in še čez
 2. BosaZnova – Želje
 3. Hvala Brothers in Manu - Čas je zdaj
 4. Isaac Palma in Semikanta' – Zdaj je čas
 5. Mia Guček – Adrenalin
 6. Moya – Luna
 7. Nina Lampret – Modrina
 8. Ninnay – Nočem tja
 9. Nuša Derenda – Valček
 10. Radar – Moje meje
 11. San Di Ego – Človek mora imeti sanje
 12. Tosca Beat – Colori della natura

Izborno strokovno komisijo so letos tokrat sestavljali: Rok Smolej (predstavnik RTV SLO), Eva Cimbola (Radio 2), David  Morgan (Občina Piran, glasbenik), Emanuela Montanič Sekulović (glasbenica), Alesh Maatko (zainteresirana javnost), Rebeka Dremelj (glasbenica, udeleženka festivala) in predsednik Andrea F (član organizacijskega odbora, glasbeni urednik in producent).

Pozitivna tredna

Kot je v imenu celotne strokovne komisije za izbor izpostavil Andrea F, sta letos izredno pozitivna dva trenda: rast sodelovanja priznanih in priljubljenih imen slovenske glasbene scene (tako v neposredni vlogi izvajalcev in/ali avtorjev, kakor tudi v vlogi besedilo piscev, aranžerjev ali avtorjev glasbe za druge, mlajše in manj uveljavljene izvajalce) ter vse boljša tehnična dovršenost prijavljenih posnetkov skladb, kar očitno kaže na profesionalen in spoštljiv odnos do lastnega dela in ne nazadnje tudi do festivala samega.

Zanimanje mladih

»Pohvalno je tudi zanimanje mlajših, novih generacij izvajalcev za sodelovanje na festivalu MMS in potrditev ter uveljavitev prek prestižnega portoroškega odra. Veseli nas tudi povratek prijavljenih skladb v italijanščini, ne le s strani lokalnih ali zamejskih avtorjev ter izvajalcev, kar je glede na tradicijo in regionalno specifiko festivala MMS zagotovo dobrodošlo. Manj pozitiven pa je pogled na povprečje kakovosti besedil in pomena le teh; pri številnih je bilo morda najbolj opazno strmenje h kvantiteti namesto kvaliteti ter pogosto ne ravno plemenita ali globoka navdiha in sporočilnost. Obenem se pa žal nadaljuje in zatorej več krat znova pojavlja dolgoletna domača tradicija plagiatorstva, včasih celo z radodarnim "izposojanjem" melodij in idej iz repertoarja, del, hitov in umotvorov izredno poznanih svetovnih izvajalcev - in zato tudi takoj prepoznanih.«

tatjana-mihelj, melodije-morja-in-sonca, mms-2021
Jubilejni festival sta lani vodila Lorella Flego in Mario Galunič
Alesh Maatko

Pri enem že izbranem izvajalcu je naknadno prišlo do diskvalifikacije zaradi predhodnega javnega medijskega izvajanja prijavljene skladbe, zaradi česar sta v skladu s pravilnikom in razpisnimi pogoji skladba in izvajalec bila nadomeščena s prvo rezervno skladbo.

»Strokovna komisija za izbor z naznanitvijo izbranih skladb želi vsem sodelujočim uspešno, srečno, sproščeno in zabavno delo na 41. festivalu MMS ter se obenem zahvaljuje vsem, ki se tokrat niso uvrstili v izbor«, je zaključil Andrea F.

Kdo bo letos prejemnik Velike nagrade MMS 2022 in nagrad strokovne žirije - za najboljšo skladbo v celoti ter nagrado Danila Kocjančiča, bomo izvedeli 9. julija okrog polnoči. Lepo vabljeni na festival Melodije morja in sonca v Amfiteater Avditorija Portorož v živo ali pred televizijske in radijske sprejemnike RTV Slovenija, ki bodo tudi letos festival neposredno prenašala.