Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Predstava, ki je privabila veliko znanih obrazov

T.P., 01.04.2022 13:00:57

Težko je biti bog.

Delite na:
Predstava, ki je privabila veliko znanih obrazov
Zarez ustvarjalcev predstave v premiersko torto Marko Vavpotič

V Mali Drami so v petek premierno uprizorili avtorski projekt Aljoše Živadinova Zupančiča Težko je biti bog po romanu, ki sta ga napisala klasika sodobne znanstvenofantastične in socialne književnosti v nekdanji Sovjetski zvezi, Arkadij in Boris Strugacki. Uprizoritev je nastala v okviru Dramine platforme Čakajoč Supermana. Avtorja priredbe in prevajalca sta režiser uprizoritve Aljoša Živadinov Zupančič in dramaturginja Nika Korenjak, ki v njej tudi igra, ob njej pa nastopajo še članice Draminega igralskega ansambla Veronika Drolc, Petra Govc in Maja Sever ter gosta Peter Frankl in Jure Žavbi.

Zgodba romana in predstave gledalcem prikaže družbeno krizo v provinci Arkanar na distopičnem planetu. Gre za svet, v katerem sta bila razvoj renesanse in humanizma zatrta, kar je vzpostavilo družbeni red s srednjeveškimi prvinami. Arkanarska družba, ki je ostala estetsko in dogmatično ujeta na točki zgodovine temnih časov, tako preganja intelektualce, znanstvenike, pesnike in zdravilce. Na planet na skrivaj prileti skupina zemeljskih znanstvenikov, da bi raziskala učinke manjka razsvetljenske misli na razvoj civilizacije. A v svetu, kjer se zna slaviti zgolj uničenje, nasilje in enoumje, lahko tudi razsvetljeni Zemljani zlahka zapadejo v svoje starodavne vprogramirane animalične vzorce. Opazovalci prekletega planeta čedalje teže ostajajo ravnodušni, čedalje teže ostajajo zgolj opazovalci …

Težko je biti bog 1
Oglaševalec Bor Klemenc Mencin, improligaš Sašo Weilgoni - Mš ter režiser in scenarist Miha Možina so komaj čakali na začetek predstave.
Marko Vavpotič

Težko je biti bog 2
Kakšen bi bil naš svet, če bi mu umorili renesanso, kakšni bi bili ljudje in kako bi osmišljali svoje bivanje in vzpostavili družbeni red, če ne bi doživeli humanizma in razvili zavedanja o skupnosti in družbenih vlogah, ki jo gradijo, je zanimalo tudi igralca Gala Oblaka, glasbenico in producentko Juco Bonaca ter igralca Nejca Cijana Garlattija.
Marko Vavpotič

Težko je biti bog 3
Premiere se je udeležil tudi nekdanji ravnatelj in umetniški vodja SNG Drama Ljubljana, član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Igor Samobor.
Marko Vavpotič

Težko je biti bog 4
Aljoša Živadinov Zupančič je po premieri vtise izmenjal z vršilko dolžnosti ravnateljice SNG Drama Ljubljana Vesno Jurca Tadel.
Marko Vavpotič

Težko je biti bog 5
Jure Žavbi in Peter Frankl sta izvrstno upodobila znanstvenika s planeta Zemlja Antona dona Rumato oziroma sužnja Una, ki ga je Anton pridobil v eni izmed arkanarskih tavern, ta pa svojega gospodarja vidi kot vsemogočnega boga, ki bo s svojimi 'božjimi strelami' pokončal vse zlo v Arkanarju.
Marko Vavpotič

Težko je biti bog 6
Veronika Drolc, Maja Sever in Petra Govc so nazdravile uspešni premieri.
Marko Vavpotič