favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Vlado Kreslin prejel zlato piščal za življenjsko delo

A. M., 06.06.2021 14:30:24

Glasbene nagrade izbrali izmed več kot 2000 predlogov!

Delite na:
Vlado Kreslin prejel zlato piščal za življenjsko delo
Akademija je zlato piščal za življenjsko delo podelila izjemnemu glasbeniku in avtorju Vladu Kreslinu. Tadej Majhenič

V spletnem prenosu so že sedmič zapored podelili edine slovenske glasbene nagrade zlata piščal. Med skoraj 2000 predlogi je strokovna akademija v petih kategorijah izbrala nagrajence, ki so v ustvarjalnem letu 2020 izstopali s svojimi glasbenimi presežniki. In kdo je bil lani najbolj prepričljiv? Album leta 2020 je postal Enkratna, neponovljiva – Okustični & Jadranka Juras, naziv izvajalec leta 2020 so prejeli Joker Out, skladbo leta 2020 so posneli Dan D – Ne naredi mi tega, novinci leta 2020 pa so postali Wckd Nation. Akademija je zlato piščal za življenjsko delo podelila izjemnemu glasbeniku in avtorju Vladu Kreslinu.

Zlata piščal 2020
Nagrade so prvič podelili leta 2015 za leto 2014, podelitev pa je od takrat naprej postala tradicionialna.
Tadej Majhenič

Dva kroga glasovanja

Glasbene nagrade zlata piščal so letos že drugo leto zapored podelili v spletnem prenosu, ki je potekal na uradni spletni strani zlate piščali. Strokovna akademija, sestavljena iz strokovnjakov, ki prihajajo iz različnih strok, povezanih z glasbo, je v dveh krogih glasovanja pregledala glasbeno bero več kot 2000 prijavljenih del in kandidatov za ustvarjalno leto 2020. »V prvem krogu so člani akademije s po enim predlogom kandidata za nagrado v vsaki kategoriji oblikovali nabor nominirancev, ki jih je bilo v vsaki kategoriji pet oziroma v primeru istega števila točk šest, nato pa so v drugem krogu s točkovanjem izbrali nagrajence,« pojasnjujejo v društvu Zlata piščal.

Zlata piščal 2020
Nagrado za album leta je prebvzel Mate Brodar iz zasedbe Okustični.
Tadej Majhenič

Glasbeni presežniki

Ker so trenutno edine aktivne slovenske glasbene nagrade, zlate piščali iz leta v leto pridobivajo veljavo v glasbenih in strokovnih krogih ter v širši javnosti: »Z refleksijo glasbenega ustvarjanja in nagradami želimo vzpodbujati, nagraditi in pokazati odnos do vseh, ki vlagajo svoj trud in znanje na področju glasbenega ustvarjanja, kar je v teh časih še kako pomembno,« poudarjajo v društvu in ob tem izpostavljajo, da pandemično leto 2020 nikakor ni skoparilo z glasbenimi presežniki.

Zlata piščal 2020
Skladbo leta 2020, Ne naredi mi tega, so ustvarili člani zasedbe Dan D. Nagrado je v imenu benda prevzel Nikola Sekulović.
Tadej Majhenič

Pomen nagrade

O pomenu pregleda glasbenega ustvarjanja, kot ga skozi oči strokovne javnosti prinaša projekt Zlata piščal, so si enotni tudi mnogi glasbeniki. Letošnji nominiranci so ob razglasitvi predlogov za nagrade zlata piščal 2020 izpostavljali pomen pregleda in priznanja dela glasbenikov, ki jih je še vedno trajajoča epidemija izjemno močno prizadela. Nagrajenci so v svojih zahvalnih nagovorih izpostavili različne vidike pomena nagrade, a so si enotni, da je tovrstna refleksija glasbenega ustvarjanja izjemno pomembna.

Zlata piščal 2020
Novinci leta 2020 so postali Wckd Nation, ki se vse bolj uveljavljajo s prepoznavnim jazz-pop zvokom.
Tadej Majhenič

Zlata piščal 2020
Joker Out so zlato piščal za novince leta osvojili v močni konkurenci.
Tadej Majhenič