Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

V Mali Drami z iskanjem poti iz ženskih arhetipov navdušili občinstvo

T.P., 25.03.2022 14:00:14

Delite na:
V Mali Drami z iskanjem poti iz ženskih arhetipov navdušili občinstvo
Logocentrična komedija o delcih, revoluciji in gledališču je pritegnila tudi dolgoletnega generalnega direktorja Cankarjevega doma Mitjo Rotovnika ter njegovo nečakinjo, sopranistko in predsednico Slovenskega komornega glasbenega gledališča Katjo Konvalinka. Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

V Mali Drami so v petek krstno uprizorili igro Jere Ivanc #punceinpolpunce v priredbi in režiji Ivane Djilas. Djilasova z njo nadaljuje raziskovanje teme, ki jo je v sezoni 2020/21 na Velikem odru SNG Drama Ljubljana odprla uprizoritev Moj mož po zgodbah Rumene Bužarovske. Takrat je (večinoma ista) avtorska in igralska ekipa skozi intimne zgodbe in življenjske preizkušnje običajnih žensk raziskovala balkanske arhetipe, zdajšnja pa se ukvarja z zgodovinskimi ženskimi liki, z njihovo ujetostjo v začarani krog ženskih arhetipov in z iskanjem poti iz teh zank. V uprizoritvi spremljamo sedem žensk: zgodovinskih osebnosti, mitskih figur in zgodovinskih oseb, ki so postale mit: astronomko Vero (Silva Čušin), papežinjo Ivano (Iva Babić), eksotično kraljico Heleno (Maša Derganc), Dolores, kip žalostne matere božje (Saša Pavček), Vido, domačo perico (Mia Skrbinac), Marijano, podobo svobode z Delacroixove slike (Nina Valič), ter Stano, svetovno in olimpijsko prvakinjo v sprintu na sto, znano tudi kot Stella Walsh (Nataša Živković), ki v iskanju smisla zasnujejo feministično revolucijo. Ustvarjalci so za prikazano poželi dolgotrajen aplavz občinstva, ki je do zadnjega kotička napolnilo dvorano.

punceinpolpunce 2
Ivana Djilas, asistentka režiserke in svetovalka za gib Maša Kagao Knez ter avtor glasbe Boštjan Gombač (in Ivanin mož) zelo radi sodelujejo skupaj.
Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

punceinpolpunce 3
Iva Babić, Saša Pavček, Nataša Živković in Maša Derganc so se odlično izkazale v vlogah zgodovinskih ženskih likov.
Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

drama 2
Jerin poskus upora proti tradicionalizmu in antiintelektualizmu, nekakšno aristofanovsko utopijo, ki verjame v nenasilne spremembe, tudi v gledališču, si je z zanimanjem ogledala tudi igralka Darja Reichman.
Marko Vavpotič

punceinpolpunce 5
Tudi kostumografinja Jelena Proković in njena asistentka Saša Dragaš sta dobili številne pohvale za svoje delo.
Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

punceinpolpunce 6
Novinar, glasbenik, režiser in producent Jani Sever si je dramsko novost, nominirano tudi za letošnjo Grumovo nagrado, ki jo je Jera Ivanc napisala po naročilu SNG Drame Ljubljana, ogledal z ženo Kristino.
Mediaspeed

punceinpolpunce 7
Petkov večer so v gledališču preživeli tudi dramaturg, scenarist in kritik Rok Andres, dramaturginja Tatjana Doma in kitarist, instrumentalist ter glasbeni producent Peter Dekleva.
Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana