Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

V Mali Drami pokazali, kakšen bi bil naš svet, če bi mu umorili renesanso

T.P., 05.04.2022 09:30:30

V Mali Drami so uprizorili avtorski projekt Težko je biti bog, ki je nastal po istoimenskem romanu klasikov sodobne znanstvenofantastične in socialne književnosti v nekdanji Sovjetski zvezi Arkadija in Borisa Strugackega.

Delite na:
V Mali Drami pokazali, kakšen bi bil naš svet, če bi mu umorili renesanso
Nika Korenjak, Aljoša Živadinov Zupančič, Petra Govc in Maja Sever so gledalcem in gledalkam prikazali, kako v svetu, kjer se zna slaviti zgolj uničenje, nasilje in enoumje, tudi razsvetljeni Zemljani zlahka zapadejo v svoje starodavne vprogramirane animalične vzorce. Marko Vavpotič

Zgodba romana nas sooči z družbeno krizo v provinci Arkanar na distopičnem planetu. Gre za svet, v katerem je bil razvoj renesanse in humanizma zatrt, kar je vzpostavilo družbeni red s srednjeveškimi prvinami. Arkanarska družba, ki je ostala estetsko in dogmatično ujeta na točki zgodovine temnih časov, tako preganja intelektualce, znanstvenike, pesnike in zdravilce. Roman in uprizoritev preizprašujeta, kakšen bi bil naš svet, če bi mu umorili renesanso, kakšni bi bili ljudje in kako bi osmišljali svoje bivanje in vzpostavili družbeni red, če ne bi doživeli humanizma in razvili zavedanja o skupnosti in družbenih vlogah, ki jo gradijo.

Na oder Male Drame je delo postavil Aljoša Živadinov Zupančič, ki je ob Niki Korenjak tudi avtor priredbe in prevajalec, Nika pa je ob tem poskrbela še za dramaturgijo in odigrala vlogo Nevihtnik 1. Uprizoritev je nastala v okviru Dramine platforme Čakajoč Supermana, članicam Draminega igralskega ansambla Veroniki Drolc, Petri Govc in Maji Sever pa sta se ob Niki kot gosta na odru pridružila še Jure Žavbi in Peter Frankl, ki sta izvrstno upodobila znanstvenika s planeta Zemlja Antona dona Rumato oziroma sužnja Una, ki ga je Anton pridobil v eni izmed arkanarskih tavern, ta pa svojega gospodarja vidi kot vsemogočnega boga, ki bo s svojimi »božjimi strelami« pokončal vse zlo v Arkanarju.

Težko je biti bog 1
Petkov večer so si za gledališče rezervirali tudi oglaševalec Bor Klemenc Mencin, improligaš Sašo Weilgoni - Mš ter režiser in scenarist Miha Možina.
Marko Vavpotič

Težko je biti bog 2
Vzpenjajoči se futuristični fašizem na distopičnem planetu je pritegnil tudi modnega oblikovalca in stilista Matjaža Plošinjaka in člana igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Nejca Cijana Garlattija
Marko Vavpotič

Težko je biti bog 3
Dolgoletni generalni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik ne zamudi nobene premiere v ljubljanski Drami, pred vhodom pa je poklepetal s profesorjem za dramaturgijo in scenske umetnosti na AGRFT Tomažem Toporišičem.
Marko Vavpotič

Težko je biti bog 5
Vršilka dolžnosti ravnateljice SNG Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel je po premieri nekaj besed izmenjala z Juretom Žavbijem.
Marko Vavpotič

Težko je biti bog 6
Legendarni novinar Mitja Meršol prisega na metuljčke.
Marko Vavpotič

Težko je biti bog 7
Novinarka in voditeljica RTV Slovenija Janja Koren in njen partner Mile Crnović sta redna obiskovalca Talijinega hrama.
Marko Vavpotič