Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Ultramaratonec in pisateljica ustvarila pravljični abonma

kl/tp, 13.01.2021 10:56:01

Gre za edinstven projekt, ki sta si ga zamislila komik, ultramaratonec in dobrodelnež Andrej Težak-Tešky in pisateljica Maja Monrue.

Delite na:
Ultramaratonec in pisateljica ustvarila pravljični abonma
Maja Monrue in Andrej Težak - Tešky Leto pravljic
Pandemija je med štiri zidove zaprla tudi veliko otrok, ki svoj prosti čas na žalost dostikrat preživijo pred ekrani različnih naprav. Vsi pa si seveda želimo, da bi jim lahko ponudili nekaj boljšega, bolj pristnega in bolj srčnega.
In kaj je lahko za otroka bolj srčno kot pravljica, ki mu jo pripovedujeta starša ali stara starša, ali ki jo lahko prebira in odpotuje v svet domišljije, hkrati pa pridobiva znanje o svetu okoli njega?

Leto pravljic-3.jpg
Pripovedovanje pravljic je za otroke zelo pomembno
Leto pravljic

Komik, ultramaratonec in dobrodelnež Andrej Težak-Tešky in njegova partnerica tako v zasebnem, kot poslovnem življenju, pisateljica Maja Monrue sta tako prišla na posebno idejo in začela projekt "Leto pravljic".
Gre za edinstven projekt, prvi pravljični abonma v Sloveniji, v katerem otroci vsak mesec v nabiralnik prejmejo pošiljko z novo knjigo in drobnimi presenečenji, ki se navezujejo na pravljico v knjigi in spodbujajo otroško ustvarjalnost.

jesenko 2000 (4).jpg
Pravljica Jesenko
Leto pravljic

Gre za pravljice o živalih, ki se znajdejo v različnih, včasih povsem človeških življenjskih situacijah. Zgodbe vzpodbujajo otroško radovednost, saj se počasi stopnjujejo, na tej poti pa tudi izobražujejo, tudi o povsem neobičajnih živalih, o letnih časih, o slovenski tradiciji, pa tudi o pomenu sočutja, prijateljstva in zaupanja vase. Napisane so tako, da se vsaka pravljica odvija v enem izmed koledarskih mesecev in tako omogoča, da se otroci resnično poistovetijo z dogajanjem okoli sebe.
Abonma pravljic je mogoče naročiti na spletni strani www.letopravljic.si/abonma. Imajo pa tudi Facebook in Instagramprofil.
S projektom želita Andrej in Maja tudi ohraniti poslanstvo pravljic. Vse več knjig za otroke ima namreč malo besedila, pa še to je poenostavljeno, in veliko ilustracij. Zaradi tega je "branje" knjige postalo zgolj ogled ilustracij, ki pa ne prinašajo nobenih zapletov ali izzivov, ki bi spodbujali k razmišljanju ali podoživljanju.
Vsak, ki ima rad knjige ve za občutek razburljivosti, ko se izgubi v dobri zgodbi. Za to je potrebno tudi v otroški literaturi spodbujati kompleksnejša besedila, torej besedila, ki vsebujejo zaplete in prinašajo nov besedni zaklad s svojimi bogatimi opisi oseb, krajev ter situacij, pri tem pa ponudijo še poučen opisni element, s pomočjo katerega se otroci učijo o svetu zunaj in znotraj sebe.

Andrej Težak – Tešky 2
Pravljica Jesenko
Leto pravljic

Knjige so natisnjene na recikliranem papirju, zgodbe v njih pa so oblikovane tako, da lahko pravljico beremo v skrajšani, enostavnejši verziji, za mlajše otroke, ali v daljši, besedilno bolj bogati verziji, za starejše otroke.
Pravljice je napisala Maja Monrue, ilustracije pa dodala Mateja Pivk. Zbirka je izšla pri založbi Cela Pametna Založba,  od vsake knjige pa gre en evro tudi v dobrodelne namene.