premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

kdo vam laze jansa  YOUTUBE Reporter.si

To je Janševa medijska pošast, ki renči, bruha ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

kralj-henrik-ii Odkrito.si

Brutalno življenje in okrutna smrt Henrika II.

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Ukrajina je zmagovalka Evrovizije 2022

A. M., 15.05.2022 02:07:05

Na 66. izboru za Pesem Evrovizije je letos nastopilo 40 držav, med njimi tudi Slovenija v prvem predizbor.

Delite na:
Ukrajina je zmagovalka Evrovizije 2022
Zmagoslavje za Ukrajino. Profimedia

Z velikim slavjem Ukrajine se je zaključil 66. izbor za Pesem Evrovizije. Kalush Orchestra je s skladbo Stefania prejel 631 točk. Sledita Velika Britanija (Sam Ryder – SPACE MAN) s 466 in Španija (Chanel – SloMo) s 459 točkami.

Na letošnjem tekmovanju za Pesem Evrovizije je sodelovalo 40 držav. Iz prvega predizbora so se v veliki finale uvrstili predstavniki Švice, Armenije, Islandije, Litve, Portugalske, Norveške, Grčije, Ukrajine, Moldavije in Nizozemske, iz drugega predizbora pa predstavniki Belgije, Češke, Azerbajdžana, Poljske, Finske, Estonije, Avstralije, Švedske, Romunije in Srbije. Neposredno v veliki finale so se uvrstili predstavniki ˝velikih pet˝, to so Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija, ki je bila letos tudi gostiteljica izbora.

Velika Britanija
Velika Britanija je bila druga.
Corinne Cumming / EBU

V otvoritveni točki finalnega izbora je s svojimi največjimi uspešnicami nastopila Laura Pausini.

V šov programu med telefonskim glasovanjem so z novo pesmijo Supermodel nastopili lanskoletni zmagovalci Måneskin. S svojimi največjimi uspešnicami pa je nastopil tudi Mika, sovoditelj vseh treh večerov Pesmi Evrovizije.

Zmagovalno skladbo so izbrali gledalci in poslušalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 40-ih državah udeleženkah. Slovensko strokovno žirijo sestavljajo predsednica Alenka Godec, Lucija Harum, Gaber Radojevič, Arne Međedović in Tilen Artač. Točke slovenskega glasovanja pa je v Torino sporočila Lorella Flego.

Španija
Španija je osvojila tretje mesto.
Corinne Cumming / EBU

Voditelji vseh treh večerov letošnjega evrovizijskega izbora so bili: priljubljeni televizijski in radijski voditelj Alessandro Cattelan, ena najuspešnejših italijanskih glasbenic Laura Pausini in britanski kantavtor Mika.

Slovenija brez finala

RTV Slovenija je na tekmovanju zastopala zasedba LPS s pesmijo Disko. Nastopili so v prvem predizbor letošnjega tekmovanja, a se ji kljub suverenemu in prepričljivem nastopu ni uspelo uvrstiti v veliki finale Pesmi Evrovizije 2022. "Naša cela evrovizijska izkušnja se je začela dosti nepričakovano in spontano. Z Žigovo prvotno idejo, da se prijavimo na Emo freš, smo naredili nekaj izjemnega, kar se tako mladim, kot smo mi, zelo redko zgodi in smo res hvaležni za to celotno izkušnjo. Današnji in vsi prejšnji nastopi so nam bili zelo všeč. Naredili smo to, kar smo želeli: pokazali smo se Evropi in zdaj gremo naprej delat glasbo," so po nastopu na velikem evrovizijskem odru povedali LPS-ovci.

Vokalist Filip Vidušin, bobnar Gašper Hlupič, Mark Semeja na električni in Zala Velenšek na baskitari ter klaviaturist Žiga Žvižej iz zasedbe LPS so s pesmijo Disko nastopili kot peti po vrsti v prvem predizboru. V finale se niso uvrstili.