toča, brdo, ljubljana Svet24.si

VIDEO: Toča klestila tudi v Ljubljani

spomnik, varšavska vstaja, druga svetovna vojna, Svet24.si

Poljaki še vedno čakajo na umetnine, ki so jih ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: kako je Hojs odpiral vrata do...

robert golob janez jansa bobo Reporter.si

Golob gunca afne, Janša pa vodi zarotniški forum...

352-11-pogacar Ekipa24.si

Pogačar razgrnil načrte, junija ga boste lahko ...

Medtem ko še vedno večina Britancev podpira monarhijo, se vse več ljudi, zlasti mladih, nagiba k rep Odkrito.si

Toliko denarja morajo Britanci dati za kraljevo ...

oblak danilovic 23 Ekipa24.si

Izbranka Jana Oblaka do uspeha kariere, nato pa ...

Tolpe se vračajo!

M.K., 22.03.2023 15:00:19

Birminghamske tolpe (Peaky Blinders) je zagotovo ena najbolj priljubljenih in uspešnih Netflixovih serij (prvotno BBC-jeva) z obilico izjemno zvestih oboževalcev. Je zabavna, ravno prav kruta in krvava ter polna skrivnosti, preobratov in spletk. Edina lastnost serije, ki oboževalce res moti, je dejstvo, da se je lansko leto s svojo šesto sezono tudi zaključila. A zdaj se očitno vrača … le v nekoliko drugačni preobleki.

Delite na:
Tolpe se vračajo!
Birminghamske tolpe (Peaky Blinders) Promocijsko gradivo

Nova serija iz angleškega kriminalnega podzemlja, ki jo pripravlja BBC, se bo imenovala Dope Girls. Temeljila bo na resnični zgodbi irske matere samohranilke, ki je odprla vrsto londonskih nočnih lokalov, ki so omogočili obiskovalcem dostop do drog in prostora za njihovo uživanje. Na teh točkah, ki niso bile na dosegu roke zakona (običajno zato, ker je bila policija podkupljena), sta bila kokain in heroin prosto dostopna in, kar je za tisti čas prav šokantno, na voljo tako moškim kot ženskam.

Kate Meyrick
Kate Meyrick, ko se je vrnila iz zapora. Na fotografiji s hčerko.
Profimedia

Kako je serija povezana z Birminghamskimi tolpami?

Ustvarjalci naj bi želeli poustvariti podoben občutek ob gledanju in se uspešnici približati na več načinov: z grajenjem kompleksnih likov, ki živijo na robu družbe in delujejo v podzemlju, z njihovimi zapletenimi medsebojnimi vezmi, ki brišejo meje med družino in poslom, ter s tem, da bo dogajanje postavljeno v isto vesolje. Vseeno pa so ustvarjalci že obljubili, da to ne bo le »ženska različica Birminghamskih tolp«, saj gre za »samostojno zgodbo, ki je pretresla milijone in obenem ni dobro poznana in si zasluži biti v središču pozornosti«.

Lik kriminalne pionirke bo uprizoril resnično Kate Meyrick, ki si je v svojem času hitro pridobila sloves najnevarnejše ženske v Londonu in naj bi zaslužila kar pol milijona funtov (približno 17 milijonov v današnji vrednosti). Dramsko serijo je navdihnila tudi knjiga Marka Kohna iz leta 1992, ki nosi enako ime - Dope Girls. Katera igralka bo stopila v čevlje Kate Meyrick, še ni znano, a je vloga zagotovo zaželena, saj gre za uprizoritev močne ženske in v nekem vidiku pionirke ženske neodvisnosti in moči. »Ma«, kot so ji pravili, je bila drobna ženska, ki je v 20. letih prejšnjega stoletja vodila nekatere najbolj glamurozne londonske lokale, hkrati pa si je kot mati samohranilka osmih otrok utrla precej nekonvencionalno »podjetniško« pot. Kriminalni imperij Meyrickove je bil tako velik, da bo verjetno zasenčil tudi tistega Tommyja Shelbyja.

Ali bo tudi nova serija dostopna na Netflixu, za zdaj še ni znano.