Znamenje-Vodnar-umetniško Dobra karma

Kaj 12 astrološkim znakom prinaša čas Vodnarja ...

zan1 Svet24.si

Žan Papič: »Komiki smo varnostniki politikov«

dominik strakl Reporter.si

Žan Mahnič dobil naslednika na vrhu podmladka ...

janez jansa tw Svet24.si

Se nam zaradi novega seva obeta ponovno ...

šola, koronavirus, šolstvo, učenje Necenzurirano

Dragi mladi, krivi smo. Odrasli. #kolumna

Rosvita Pesek Njena.si

Je voditeljica pred oddajo jokala?

štajerski-brendi Odkrito.si

Zaradi te objave so vsi mislili, da je naš ...

Spoznajte Mr. Beana, Črnega gada in Johnnyja Englisha

bv, 10.01.2021 09:11:11

Ste vedeli, da je magister elektronike in elektrotehnike? Da ima rahlo govorno napako? Da je velik oboževalec hitrih avtomobilov? Da je družino rešil pred strmoglavljenjem z letalom?

Delite na:
Spoznajte Mr. Beana, Črnega gada in Johnnyja Englisha
Rowan Atkinson yt

»Za uspeh ne potrebuješ lepega obraza in izklesanega telesa. Potrebuješ izurjene misli in sposobnost nastopanja.« Rowan Atkinson

Rowan Atkinson je eden od najbolj znanih britanskih komikov, ki mu je uspelo ustvariti nekaj nepozabnih likov. Kariero je začel graditi s scenaristom Richardom Curtisom, ki je napisal večino Atkinsonovih vlog, med drugim tudi nepozabnega, otroško naivnega Mr. Beana. Njegova slava ga je prav tako ponesla na velika platna in snemal je visokoproračunske komedije, med katerimi so najbolj znani filmi Štiri poroke in pogreb, Levji kralj, Divja dirka in Johnny English. Atkinson v sebi skriva mnogo talentov, od katerih mu komični talent prinaša zaslužek, drugi pa mu izpolnjujejo nikoli dolgočasno življenje.

rowan-atkinson
Rowan Atkinson
yt

Prijateljstvo s scenaristom Richardom Curtisom se je začelo med študijem, prvi uspeh je bila serija Not the Nine O'Clock News, pri kateri sta skupaj napisala scenarij, Atkinson pa je odigral tudi glavno vlogo. Serija je bila v veliki Britaniji izredno priljubljena, čeprav so posneli le tri sezone in skupaj le 28 delov.

Rowan Atkinson v Črnem gadu
Rowan Atkinson v Črnem gadu
yt

Istega leta, kot se je zaključevala prva serija, je prišel na TV-zaslone Črni gad, v katerem sta Rowanu spet pripadla glavna vloga in soustvarjanje scenarija z Richardom. Čeprav je bila v hipu dobro sprejeta in je bilo televizijsko občinstvo navdušeno nad drugačno vrsto humorja z malih ekranov, ni bil zadovoljen Rowan. Snemanje druge sezone je bilo pod vprašajem, vendar je na koncu privolil. Serija je dobila občinstvo, ki je v dvorani spremljalo snemanje serije v živo in Atkinson je prepričan, da je prav ta način dela serijo dvignil na višjo raven. Le dva igralca sta ob Atkinsonu nastopila v vseh štirih sezonah serije Črni gad, Tony Robinson in Tim McInnerny.

Mr Bean
Mr. Bean
instagram

Po izrednem uspehu Črnega gada je sledilo nekaj, česar si ni mogel predstavljati nihče. Kratke serije Mr. Beana so dosegle svetovno slavo. Lik z nedoraslo naravo, ki komaj spregovori kakšno besedo, v vsakem delu pa sebi ali drugim povzroči nepopravljivo škodo, je osvojil srca gledalcev po vsem svetu. Atkinson je večkrat želel nehati igrati lik, ki ga je res zaznamoval, a mu nikoli ni uspelo za dlje časa. Očitno se bo gospod Fižolček, kot bi mu rekli po slovensko, postaral s svojim igralcem, ki mu je vdihnil življenje.

Nepozaben pa ostaja tudi njegov nastop kot Mr. Bean na otvoritvi Olimpijskih iger leta 2012 v Londonu.

A če v seriji Mr. Bean Rowan Atkinston vozi majhen in neroden avtomobil, zasebno ni tako. Atkinson je strasten ljubitelj avtomobilov, ima pa celo izpit za vožnjo tovornjaka. Njegova strast do jeklenih konjičkov sega v čas, ko je kot najstnik naredil vozniški izpit. Pisal je tudi članke za avtomobilsko revijo Car, v kateri je svojo strast do preizkušanja različnih hitrih avtomobilov delil z bralci. Le en avto mu nikakor ni prirasel k srcu. To je porsche, za katerega pravi, da sta preprosto preveč različna in med njima ni »kemije«. Seveda ni le preizkuševalec dragih motornih konjičkov.

Rowan Atkinson kot Johnny English
Rowan Atkinson kot Johnny English
yt

Kar nekaj jih ima v lasti, med njimi nekaj avtomobilov Jamesa Bonda znamke Aston Martin. V filmu Johnny English je vozil prav enega izmed teh svojih pregrešno dragih avtomobilov, DB7 vantage. Njegova strast do avtomobilov znamke Aston Martin izhaja tudi iz tega, da je velik oboževalec Jamesa Bonda. Velika želja se mu je izpolnila leta 1983, ko je zaigral v filmu Nikoli ne reci nikoli.

Hitre avtomobile Rowan Atkinson rad vozi hitro. A ne spada ravno med najboljše voznike, zaradi česar se je že večkrat znašel v nevarnih situacijah, zagrešil pa je tudi kar nekaj prometnih nesreč. Na srečo so se vse končale le z razbito pločevino ter nekaj praskami. Popolnoma je uničil svoja avtomobila, Astona Martina V8 in McLarna F1.

S prvim je imel odmevno nesrečo leta 2001 in pozneje je svojo vožnjo nekoliko umiril. Je pa istega leta rešil svojo družino pred strmoglavljenjem z letalom. Med vožnjo je njihov pilot izgubil zavest in Atkinsonu je uspelo z letalom, ki ga je upravljal prvič v življenju, varno zasilno pristati.

Rowan Atkinson in Richard Curtis
Rowan Atkinson in Richard Curtis
yt

Ljubezen do tehnike ga je usmerila tudi v šolanje. Atkinson je leta 1974 diplomiral iz elektronike in elektrotehnike na univerzi v Newcastlu, šolanje pa je nadaljeval na Oxfordu, kjer je iz istih predmetov tudi magistriral. Med pisanjem doktorata pa je na njegovo življenjsko pot stopila komedija, ki ga je povsem prevzela. Želel je ustvarjati novi žanr, ki ne bi bil enak takratnim komičnim serijam. Najprej je nastopal s skeči po britanskih odrih, leta 1979 pa se je začela njegova neprekinjena, več kot 40 let trajajoča kariera.

Rowan Atkinson v mladih letih
Rowan Atkinson v mladih letih
instagram

Atkinson v teh dneh praznuje 66. rojstni dan. Rodil se je staršema Ericu in Elly May 6. januarja leta 1955. Njegova družina je bila anglikanske vere, Rowan pa je prišel na svet kot najmlajši izmed petih bratov. V mlajših letih je rad stresal šale in nekaj časa so ga celo klicali razredni klovn. V najstniških letih pa je postal tih in redkobeseden mladenič. Kot otrok je obiskoval prestižno šolo Cathedral Chorister School v Durhamu, kjer je spoznal tudi dve leti starejšega Tonyja Blaira, ki je pozneje postal britanski premier.

Blair pa ni edini veljak med Atkinsonovimi prijatelji. Tesne prijateljske odnose ima tudi z britanskim princem Charlesom in njegovo ženo Camillo. Bil je tudi eden izmed redkih zvezdnikov, ki sta ga povabila na poroko. A njihovo prijateljstvo se je stkalo predvsem zaradi Atkinsonove dobrodelne dejavnosti in aktivnega vključevanja v prinčevo dobrodelno organizacijo The Prince’s Trust.

Rowan Atkinson s trenutno partnerko Louise Ford
Rowan Atkinson s trenutno partnerko Louise Ford
yt

Le malokdo ve, da je Rowan Atkinson redko privolil v intervju prav zaradi svoje govorne hibe. Že vse življenje namreč trpi za blagim jecljanjem, nekaterih besed pa nikakor ne more spregovoriti, ne da bi pred izreko naredil pavzo. Ena takih besed se mu je v seriji Črni gad ves čas ponavljala. To je bilo ime njegovega služabnika, Bob. A ljudje so napako sprejeli z navdušenjem, saj je bilo Atkinsonovo izvajanje res pristno. Prav njegova hiba pa ga je prisilila, da je besedilo vedno mojstrsko obvladal in iz njega naredil govorca, ki neverjetno spretno obrača besede.

Čeprav je Rowan Atkinson izredno zaprt, ko gre za njegovo zasebno življenje, nekatere stvari ob nenehnem sledenju paparacev pricurljajo na dan. Poročen je bil enkrat, in sicer z umetnico ličenja Sunetro Sastry. V zakonu sta bila uradno od leta 1990 do 2015, vendar se je njun 24-letni zakon, v katerem sta se jima rodila dva otroka, Lily in Benjamin, končal že v letu 2014, ko se je zvezdnik znova zaljubil, in sicer v 26 let mlajšo igralko Louise Ford.

Pred štirimi leti je Atkinson pri 62 letih znova postal očka, tokrat hčerki z imenom Isla. Za nosečnost partnerice ni povedal nikomur in presenečeni sorodniki ter prijatelji so po fotografijah v časopisu videli, da pričakujeta otroka.

S Seanom Conneryjem v Jamesu Bondu
S Seanom Conneryjem v Jamesu Bondu
yt

Kljub ločitvi, ki ga je stala nekaj milijonov, Atkinson ni obubožal. Njegovo bogastvo ocenjujejo na 85 milijonov funtov. Rowan spada med tiste zvezdnike, ki med svojim uspehom nikoli niso pozabili na najšibkejše. Redno prispeva sredstva različnim organizacijam in se tudi aktivno vključuje v zbiranje sredstev za pomoči potrebne. Le kdo bi lahko Mr. Beanu rekel ne?