Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Samo en cvet

kš, 06.12.2022 19:00:58

Ob stoti obletnici rojstva Karla Destovnika Kajuha. Premiera filma 13. decembra ob 20.55 na TV SLO 1.

Delite na:
Samo en cvet
Igrano-dokumentarni film Samo en cvet Zvezdan Martić/RTV Slovenija

Kulturni in umetniški program Televizije Slovenija bo stoto obletnico rojstva Karla Destovnika Kajuha obeležil z igrano-dokumentarnim filmom Samo en cvet avtorja Zvezdana Martića.

13. decembra mineva sto let

Trinajstega decembra bo minilo sto let od rojstva Karla Destovnika Kajuha (1922–1944), pesnika, človekoljuba, partizana in narodnega heroja. Ob tej priložnosti je nastal igrano-dokumentarni film Samo en cvet avtorja Zvezdana Martića, ki v filmu sporoča, da so Kajuhove pesmi ljubezni in upora še vedno žive in relevantne tudi sto let po njegovem rojstvu.

samo-en-cvet
Samo en cvet
Zvezdan Martić/RTV Slovenija

Avtor o filmu

Avtor filma Zvezdan Martić je pred premiero filma na TV SLO 1 povedal: »Gre za moj daleč najbolj čustveni dokumentarni film. Pa ne samo zaradi Kajuhove tragične življenjske usode. Ob vsaki pesmi in vsakem človeku, ki je govorili o njem ali recitiral njegove pesmi, je imel kdo od nas solzo v očesu. Najbolj pa sem zadovoljen, da sem pridobil zaupanje hčerk Brine in Silve. Tako blizu Kajuhu nismo bili še nikoli.«

O vsebini filma

V filmu Samo en Cvet, ki si ga bomo lahko premierno ogledali 13. decembra ob 20.55 na TV SLO 1, je izpostavljen nastanek Kajuhove pesniške zbirke Pesmi, edine, ki je izšla v času njegovega kratkega življenja. Medtem ko je bil v partizanih vodja kulturniške skupine XIV. divizije, je v nemogočih razmerah sredi notranjskih gozdov nastala zbirka, ki jo je Kajuh narekoval po spominu. V filmu se prepletata dve rdeči niti: Kajuhova partizanska zgodba in zgodba o skupini mladih na pohodu po poteh XIV. divizije. Vizualno gre za menjavo črno-belih fotografij Kajuha in XIV. divizije ter barvnih posnetkov današnje pokrajine ob poti XIV. divizije, po kateri hodi skupina mladih, podobna kulturniški skupini divizije. Podobe znanih krajev se tako prelivajo iz črno-belih v barvne. Kajuhove sanje o lepši prihodnosti, ki vejejo iz mnogih njegovih pesmi, se materializirajo skozi mlade na pohodu.

samo-en-cvet
Samo en cvet
Zvezdan Martić/RTV Slovenija

Pričevanja 

Poseben čar filmu dajejo pričevanja zadnjega še živega borca XIV. divizije. Kajuhovo življenje sta zaznamovali dve ženski, velika ljubezen iz časa ilegale v Ljubljani Silva in članica kulturniške skupine, soborka Brina. V filmu nastopita hčerki obeh in delita z nami spomine svojih mam na Kajuha.

Ker so v Kajuhovem rojstnem kraju Šoštanju leto posvetili spominu nanj, se v filmu pojavijo številni njegovi sokrajani, ki že vse leto vsako soboto pred Kajuhovim spomenikom recitirajo njegove pesmi.

Foto 1
Zvezdan Martić
Žiga Culiberg

Zvezdan Martić

Scenarist in režiser igrano-dokumentarnega filma Samo en cvet Zvezdan Martić je novinar, voditelj, scenarist in urednik. V treh desetletjih dela na RTV Slovenija se je podpisal pod številne dokumentarne in igrano-dokumentarne filme; Dobri stari časi (2012), Mehek kot skala (2013), Otroci iz socialističnega bloka (2014), Kam so vse tovarne šle (2015), Mediji v vojni za Slovenijo (2016), Revolucionarne zabave naših mladosti (2017), zadnja dva Pozabljeni grob (2021) in Kanižarica – delu čast in oblast (2022) pa sta se uvrstila tudi na Festival slovenskega filma.