Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Prihaja njegova resnična zgodba (Disney +)

kš, 02.11.2022 10:00:18

Miki Miška je simbol, ki ga vidimo vsak dan. Vsi ga poznamo, vendar različnim ljudem pomeni različne stvari. Menili smo, da si Miki zasluži dokumentarec, ki bo vesel, a tudi iskren.«

Delite na:
Prihaja njegova resnična zgodba (Disney +)
Miki Miška prihaja na Disney +. Profimedia

Miki: Zgodba o miški je dokumentarni film, ki ga je režiral Jeff Malmberg. Svetovna premiera dokumentarca je bila 19. marca 2022 na filmskem festivalu South by Southwest, po vsem svetu pa bo dokumentarec izšel 18. novembra 2022. Na ta dan ima tudi Miki Miška po naključju rojstni dan. Kot pove že naslov, se dokumentarec potopi v zgodovino Mikija Miške od nastanka animiranega glodavca do njegove trajne zapuščine kot ikone pop kulture in morda najbolj prepoznavnega risanega lika na svetu. Dokumentarec spremlja kratki film Mickey in a Minute, ki so ga animirali Eric Goldberg, Mark Henn in Randy Haycock.

Simbol veselja in otroške nedolžnosti?

Mickey Mouse je ena od najbolj priljubljenih ikon na svetu, ki je skoraj na vseh koncih sveta prepoznana kot simbol veselja in otroške nedolžnosti. Miki, ki ga je Walt Disney zasnoval v obdobju svoje razvijajoče se kariere, je čez noč postal senzacija, ko je zaigral v prvem sinhroniziranem kratkem animiranem filmu Steamboat Willie (Parni čoln Willie). V desetletjih, ki so sledila, se je lik razvil v presenetljivo zanimive različice, ki odražajo tako izjemno kariero njegovega ustvarjalca kot dramatične družbene spremembe v državi, ki jo je začel predstavljati.

Spoznali bomo pravega miška

»Pred štiriindevetdesetimi leti je Walt Disney ustvaril miško, ki je postala eden najbolj priljubljenih likov na svetu,« je v izjavi povedal Marjon Javadi, podpredsednik Disneyjevega izvirnega dokumentarnega filma. »Veseli nas, da bo svet videl Mikija Miško na način, kot ga še ni videl. Naša nagrajena ekipa filmskih ustvarjalcev je ujela Mikijevo potovanje skozi leta in nas spomnila, zakaj je imel na nas takšen vpliv.«

miki-miška
Miki Miška in Walt Disney
Profimedia

Je simbol, ki ga vidimo vsak dan

Režiser Jeff Malmberg je dodal: »Miki Miška je simbol, ki ga vidimo vsak dan. Vsi ga poznamo, vendar različnim ljudem pomeni različne stvari. Menili smo, da si Miki zasluži dokumentarec, ki bo vesel, a tudi iskren. Vesel sem, da nam je Disney dovolil, da se tako globoko poglobimo v razvoj in pomene najbolj znanega miška na svetu.«

Odzivi filmskih kritikov

Fran Hoepfner iz revije TheWrap je film ocenil pozitivno, saj pravi, da gre za »zanimivo raziskavo globalnega fenomena, ki se na vse pretege trudi, da bi Disneyju (človeku in podjetju) odvzel zasluge«. Pozitivno oceno je podal tudi Daniel Fienberg iz revije The Hollywood Reporter, ki pravi: »Film Mickey ponuja 93 minut sijajne hagiografije (proučevanje in opisovanje življenja svetnikov) glodavcev ... Kar v nekem smislu pomeni, da tega glodavca skoraj častimo.« Stephen Silver iz revije Tilt je film ocenil s 4 zvezdicami od 5, rekoč: »Da, gre za očitno dejanje Disneyjevega samomitologiziranja. Vendar je tudi fascinanten pregled Disneyjeve zgodovine in obvezen ogled za vsakega, ki je velik Mickeyjev oboževalec.« Ross Bonaime, Collider, je podal mešano oceno, češ da je dokumentarec »intriganten pogled na stoletno zgodovino Mikija, ki si ne more pomagati, da se ne bi izognil največjim vprašanjem Mikija in Walta Disneyja v preteklosti«.

miki-miška
Miki Miška v 20. letih
Profimedia

Miki Miška je animirani risani lik, ki sta ga leta 1928 ustvarila Walt Disney in Ub Iwerks. Miki je dolgoletna maskota družbe The Walt Disney Company in je antropomorfna miška, ki običajno nosi rdeče kratke hlače, velike rumene čevlje in bele rokavice. Po zgledu osebnosti iz nemih filmov, kot je Tramp Charlieja Chaplina, je Miki tradicionalno opisan kot simpatičen lik, ki se preživlja s pomočjo trme in iznajdljivosti. Status malega miška je lik poosebljal s svojo majhno postavo in falsetnim glasom, ki mu ga je sprva posodil Disney. Miki je eden najbolj prepoznavnih in splošno priznanih izmišljenih likov vseh časov.

Miki je bil ustvarjen kot zamenjava za prejšnji Disneyjev lik, zajčka Oswalda, in se je prvič pojavil v kratkem filmu Plane Crazy, javno pa je debitiral v kratkem filmu Steamboat Willie (18. novembra 1928), eni prvih zvočnih risank. Prvotno naj bi se lik imenoval Mortimer Mouse, vendar je Lillian Disney med vožnjo z vlakom namesto tega predlagala Mickey. Lik je nato nastopil v več kot 130 filmih. 

miki-miška
Miki Miška prihaja na Disney +.
Profimedia