stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Premiera opere Aida v Veliki dvorani SNG Maribor

T.P., 01.12.2021 12:18:32

V Aidi se je Verdi vsaj podzavestno, če že ne odkrito zgledoval po formatu francoske velike opere, v katero so z namenom poudarjanja spektakularnosti in impozantnosti vključene še razkošne plesne (baletne) točke.

Delite na:
Premiera opere Aida v Veliki dvorani SNG Maribor
Verdijeva Aida je gotovo ena najbolj poznanih in največkrat izvajanih oper ne le v skladateljevem opusu, temveč v celotni operni zgodovini. SNG Maribor

26. novembra se je v Veliki dvorani SNG Maribor odvila premiera Verdijeve opere Aida. Opera je nastala po naročilu egiptovskega podkralja Ismaila Paše za slovesnosti ob odprtju Sueškega prekopa leta 1870, a se je premiera zaradi nemško-francoske vojne zavlekla za več kot eno leto. 24. decembra 1871 je bila Aida le izvedena z ogromnim uspehom in kmalu je postala eno najbolj priljubljenih Verdijevih del ter ena najbolj priljubljenih oper svetovnega repertoarja nasploh.

Zgodba se dogaja v Egiptu v času faraonov, v ospredje pa postavlja za Verdija značilen ljubezenski trikotnik. Egipčanski poveljnik Radames je zaljubljen v zasužnjeno etiopsko princeso Aido, z njim pa se želi poročiti tudi hčerka egipčanskega kralja Amneris. Radames tako bije notranji boj med ljubeznijo do Aide in zvestobo svojemu kralju, njegova izbranka pa med globokimi čustvi do Radamesa ter ljubeznijo do očeta, etiopskega kralja. Veličastna opera v štirih dejanjih je v štajerski prestolnici na odru zaživela v režiji Piera Francesca Maestrinija in pod taktirko Francesca Rose, v naslovni vlogi pa bo nastopila Rebeka Lokar.