Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Poletni večeri, polni čarobnih doživetij

kš, 28.06.2022 12:30:22

Letošnji Festival Bled bo trajal od 1. do 19. julija, odprl ga bo Lačni Franc, zaključila pa skupina Laibach.

Delite na:
Poletni večeri, polni čarobnih doživetij
Na letošnjem festivalu Bled bo nastopil tudi odlični Klemen Slakonja z glasbeno komedijo. Festival Bled

Festival Bled je pred 27 leti ugledal luč sveta na pobudo slovenskega violinista Jerneja Brenceta, ki ga z ljubeznijo in entuziazmom vodi in oblikuje še danes. Sprva je bil festival usmerjen strogo klasično, kmalu pa se je začel širiti in dobivati današnjo obliko.

Vodilo pri sestavi programa danes je kakovost izvajalcev, ne pa zvrst glasbe, tako da se ga je prijel sloves »butičnega« festivala.

Letos bo na sporedu sedem klasičnih koncertov, izvajalci bodo Mak Muni Mihevc, Opera Pannonica, solisti Opere Osijek, Berlin - Tokyo Kvartet, Orkester 32 harmonik priznanega belgijskega mojstra Ludo Mariena, Violinomanija in Cello Attacca! z Zvezdano Novaković.

Lačni Franz.jpg
Lačni Franz
Festival Bled

Balkan Boys_(photo Peter Bajnoci).jpg
Balkan Boys
Peter Bajnoci

Festival Bled se trudi promovirati mlade izvajalce, ki jih na njihovi razvojni poti prepoznava kot izjemne talente. Tokrat bo gost mladi virtuoz klavirske igre, Mak Muni Mihevc, dobitnik nagrad na mednarodnih tekmovanjih in eden redkih Slovencev, ki je imel recital v slovitem Carnegy Hallu. Zasedba Cello Attaca!, ki je imel prvi nastop na Bledu, je danes kultni ansambel, enako velja za Balkan Boys, ki polnijo tudi velike odre po vsem svetu.

Pri izbiri programa se festival in njegov gostitelj priklanjata tudi legendam, ki so pustile velik pečat v slovenski glasbeni kulturi: Zoranu Predinu in skupini Lačni Franz, Iztoku Mlakarju in zasedbi Laibach.

»Pohvalimo se lahko, da nam je uspelo združiti etno ansambel Balkan Boys z orkestrom Slovenske vojske v projektu Gypsyland in prvič v zgodovini festivala bomo gostili glasbeno komedijo igralca in odličnega pevca Klemena Slakonjo ob spremljavi Small Banda,« pripoveduje gostitelj Jernej Brence in nadaljuje: »Prisrčno vabljeni na letošnji festival, katerega program ponuja za vsak okus nekaj in prijetne poletne večere, polne čarobnih doživetij.«

Dragana Popovic.jpg
Dragana Popović
Festival Bled

Mak Mihevc julij 2020 (foto Matej Mihevc).jpg
Mak Mihevc
Matej Mihevc