testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Poletna noč 2021: Poklon Tadeju Hrušovarju

Alesh Maatko, 06.06.2021 10:00:26

Tradicionalna prireditev bo 21. junija na Kongresnem trgu!

Delite na:
Poletna noč 2021: Poklon Tadeju Hrušovarju
Dejvi je napisal preko 400 skladb za različne izvajalce, ki so nastopali na številnih zabavno-glasbenih festivalih. Zaklop

Tradicionalni gala koncert, posvečen vstopu v poletje, bo letos v znamenju izjemnega slovenskega glasbenika, skladatelja in pevca Tadeja Hrušovarja. Svojo glasbeno pot je začel v priljubljenem celjskem ansamblu The Fellows, leta 1966 se je pridružil skupini Bele vrane. Po njihovem razpadu je leta 1975 ustanovil Pepel in kri; že prvo leto je zastopala Jugoslavijo na Evroviziji z eno največjih uspešnic slovenske glasbe, pesmijo Dan ljubezni. Bil je prvi urednik oddaje Pop delavnice, ki je odkrivala nove talente in spodbujala slovensko glasbeno ustvarjalnost, v zadnjih letih pa je deloval kot producent v glasbenem programu Radia Slovenija. Tadej Hrušovar, za prijatelje Dejvi, je zapustil obsežen glasbeni opus. Napisal je več kot štiristo skladb, pesmi izpod njegovega peresa pa so se trajno zapisale v slovensko glasbeno zgodovino. Med najbolj znane spadajo Pesem za dinar, Dekle iz Zlate ladjice, Po bitki so generali vsi, Enakonočje, Ljudje pomladi, Ljubljanski grad, Sonce pomladi, Dan ljubezni in druge.

Večne uspešnice

Na koncertu bomo lahko 21. junija na Kongresnem trgu prisluhnili tudi Hrušovarjevim uspešnicam za druge – za skupini Hazard in Pop Design, Ditko Haberl, Heleno Blagne, Moni Kovačič in Ota Pestnerja ter mnoge druge. Prepevali pa jih bodo Nuša Derenda, Helena Blagne, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec, Ana Dežman, Saša Lešnjek, Pepel in kri, Eroika, Oto Pestner, Miran Rudan, Bernard Hrušovar, Alex Volasko, Bojan Cvjetićanin ter Mladinski pevski zbor RTV Slovenija.

Ditka Haberl
Posebna gostja Poletne noči 2021 bo Ditka Haberl.
Mediaspeed

Spomnimo. Radiotelevizija Slovenija je poletno prireditev Poletna noč prvič organizirala na pobudo Jureta Robežnika, in sicer v posvetilo ob smrti Majde Sepe, nadaljevala pa z obeleževanjem obletnic velikih imen slovenske popevke – skladateljev, tekstopiscev, pevcev. Gala koncert Poletna noč, ki vsako leto nastane v koprodukciji RTV Slovenija in Festivala Ljubljana, je postal že tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na bisere iz zakladnice slovenske zabavne glasbe.