vinjeta, avstrijska, počivališče Svet24.si

Novost pri vinjetah: na voljo tudi enodnevna

vojna v ukrajini Svet24.si

Izbruh otroške paralize v Ukrajini: Zaradi vojne ...

20230617-01249492 Necenzurirano

Dars za zastoje ne krivi tovornjakov, ker z njimi ...

pirkovic Reporter.si

Igor Pirkovič ne bo več vodil Arene!

olimpija stozice Ekipa24.si

Sin legende Bayerna ogorčen nad Olimpijo! Prestop...

lesley-maxwell Odkrito.si

Babica razkriva: "Mladi fantje norijo za mojim ...

Olimpija Ekipa24.si

Olimpija do zdaj zaslužila skoraj 3 milijone, ...

Odpovedali koncert v Kijevu, ker je sprožil preveč kontroverznih reakcij«

kš, 03.03.2023 07:45:33

»Da ne bo pomote - radi imamo rusko literaturo, glasbo in umetnost

Delite na:
Odpovedali koncert v Kijevu, ker je sprožil preveč kontroverznih reakcij«
Napovedanega koncerta ne bo. Laibach

Koncert skupine Laibach v ukrajinski prestolnici Kijev, ki je bil napovedan za 31. marca, je odpovedan. Skupina je potrdila, da je organizator koncert odpovedal v nedeljo, ker je napoved v Ukrajini sprožila preveč polemik in kontroverznih reakcij.

Kot je skupina še zapisala, so od njih kategorično zahtevali, da se dobesedno izjasnijo, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, na kar seveda niso pristali.

Lokalni organizator koncerta je na enem od družbenih omrežij objavil, da so koncert odpovedali zaradi burne polemike o stališčih skupine o vzrokih vojne v Ukrajini.

»Da bi preprečili nepotrebno razdelitev Ukrajincev na različne tabore in da bi odpravili vzrok razdora, smo se odločili odpovedati koncert skupine Laibach v Bel Etage,« je organizator objavil na Facebooku. Na spletni strani concert.ua je tudi ustavljena prodaja koncertnih vstopnic.

Napovedani koncert skupine Laibach v Kijevu je na Facebooku predhodno povzročil veliko polemik zaradi stališč skupine o vzrokih vojne v Ukrajini.

»Čeprav je skupina izkazala podporo Ukrajini in Ukrajincem ter obsodila ruski režim, se je velik del občinstva kategorično izrekel proti prihodu skupine Laibach,« je Bel Etage Music Hall objavil v nedeljo na Facebooku. Kot so še zapisali, za koncert sedaj ni pravi čas.

Ukrajince so razdelile navedbe skupine Laibach, da je sedanja vojna geopolitični spopad med Rusijo in ZDA na ukrajinskem ozemlju.

Konflikt je »cinična posredniška vojna za geostrateške interese velesil in finančnega kapitala (vojaške industrije itd.)«, je skupina ob napovedi koncerta v ukrajinski prestolnici pojasnila za britanski The Guardian.

Prav slednje je številne Ukrajince v komentarjih na Facebooku spomnilo na rusko državno propagando, ki še posebej prikazuje sedanjo »vojaško specialno operacijo«, kot vojno v Ukrajini označuje uradna Moskva, kot spopad z Natom ter Ukrajino prikazuje kot marioneto Zahoda.

laibach
Laibach ne bo nastopil v Ukrajini.
Ciril Jazbec

Skupina Laibach je koncert v ukrajinski prestolnici napovedala minuli teden. Ob tem so sporočili, da bodo izkupiček od prodaje vstopnic podarili v dobrodelne namene.

Po kritičnih komentarjih v Ukrajini je skupina Laibach pred tremi dnevi prav tako na Facebooku objavila, da v Ukrajino ne prihaja zato, da bi »bila prva, druga ali tretja skupina, ki je med vojno nastopila v vaši prestolnici, kot so poročali nekateri mediji, temveč kot jasen izraz podpore vaši državi v tej vojni«.

Ob tem so še poudarili, da »nekatere naše izjave, ki morda niso bile v skladu z vašim razmišljanjem, niso bile nikoli namenjene temu, da bi vas kakorkoli prizadele ali zmanjšale pomen vašega pravičnega boja. Od prvih dni ruske agresije na Ukrajino smo zavzeli nedvoumno stališče in ponavljali, da v sodobni družbi ni prostora za vojno. Geopolitičnih vprašanj ni mogoče reševati z oboroženim napadom in političnim hujskaštvom. Takoj smo tudi odpovedali vse načrtovane nastope v Rusiji in v vseh intervjujih obsodili rusko agresijo v tej vojni.«

 »Da ne bo pomote - radi imamo rusko literaturo, glasbo in umetnost (...) Toda v tej nesmiselni vojni med Rusijo in Ukrajino smo z vsem srcem na strani Ukrajine in njenih prebivalcev, ki se - kot v stari svetopisemski zgodbi o Davidu in Goljatu - dostojanstveno borijo proti močnejšemu sovražniku (....),« je med drugim še objavila skupina Laibach in dodala, da s koncertom v Kijevu sledijo klicu srca in ne razuma.

To je posnetek, ki je navdušil Slovenijo.jpg
Laibach z gosti so v Kranjski Gori z izvedbo pesmi Oj, Triglav, moj dom več kot navdušili.
Mediaspeed

Koncert v Severni Koreji

Skupina Laibach je nastopala po vsem svetu in s svojimi nastopi navdušila občinstvo na različnih kontinentih.

Laibach je bil prva zahodna glasbena skupina, ki je nastopila v Severni Koreji. Nastop se je zgodil leta 2015 v sklopu festivala The Sound of Music v Pjongjangu, glavnem mestu države. Laibach je bil eden izmed redkih umetniških kolektivov, ki so dobili dovoljenje za nastop v Severni Koreji.

Nastop je bil zasnovan kot neke vrste kulturna izmenjava, pri kateri bi se severnokorejska publika lahko seznanila z zahodno kulturo in glasbo. Laibach je na koncertu predstavil svoje najbolj znane pesmi, pri čemer je nekatere odigral v novih, prilagojenih verzijah. Poleg tega je skupina na koncertu izvedla tudi nekaj severnokorejskih pesmi, med drugim tudi skladbo We Will Go to Mount Paektu, ki je v Severni Koreji prava himna.

Nastop Laibacha v Severni Koreji je bil odmeven dogodek, ki je v medijih po svetu dobil veliko pozornosti. Mnogi so opazili, da je bila glasbena skupina izbrana prav zaradi svojega zgodovinskega pomena in politične kontroverznosti. Kljub temu pa je korejska publika koncert dobro sprejela ter bila navdušena nad novimi zvoki in vizualno privlačno predstavo. Nastop je tako uspel doseči svoj cilj, in sicer povezati ljudi skozi glasbo in kulturo, kljub političnim razlikam in ideološkim delitvam.