profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Najboljša stripovska priredba v zgodovini?

M.K., 11.08.2022 11:30:27

Netflixovo priredbo The Sandman kritiki označujejo za odlično. Dosegla je nemogoče in oživila epsko delo Neila Gaimana.

Delite na:
Najboljša stripovska priredba v zgodovini?
The Sandman Netflix

Deset delov, vrednih ogleda

Po desetletjih neuspešnih filmskih priredb romana Neila Gaimana se je Netflixu končno uspelo prebiti z novo, desetdelno serijo, ki je pravkar izšla pri ponudniku pretočne vsebine.

Serija, ki so jo za televizijo priredili Allan Heinberg, David Goyer in sam Gaiman, spremlja Dream (Tom Sturridge), ki ga ujame človeški čarovnik in ga sto let drži v ujetništvu. Ko pobegne in se vrne v svoje kraljestvo, da bi se obnovil, ga proces vodi v osebno rast in poglobljene odnose s svojimi podložniki in sorojenci

Priredba tako vizualno osupljivega in iznajdljivega stripa, kot je The Sandman, je zagotovo ogromen zalogaj in izziv. Seznam umetnikov, ki so sodelovali pri ustvarjanju stripa, je skoraj enak seznamu najbolj vplivnih in neponovljivih ustvarjalcev stripovske scene devetdesetih let prejšnjega stoletja. Da bi ustvarjalci uspešno prenesli raven pripovedovalskega talenta na drug medij, bi ga morali razumeti prav tako globoko in kritično, kot so svojega razumeli geniji, ki so risali strip. Allan Heinberg in David Goyer sta v sodelovanju s starejšim, modrejšim in zdaj že televizijskim veteranom Gaimanom to tudi dosegla.

the-sandman
The Sandman
Netflix

Uspelo jim je, kar ni še nikomur

Da bi razumeli, zakaj je televizijska priredba tako učinkovita, moramo vedeti, kaj je naredilo strip tako poseben in kako je serija to izkoristila v svoj prid. Stripi so bili polni ikoničnih likov, pogosto postavljenih v fantastične situacije, ki si jih tradicionalna televizija vse do zdaj ni mogla privoščiti upodobiti učinkovito in prepričljivo. Tudi igralska zasedba je odlično ujela bistvo stripovskih likov in jih učinkovito odigrala.

Stripi imajo možnost biti barviti, zapleteni in osupljivo lepi, kot je nima noben drug medij. A le najboljši med njimi lahko subtilne gibe ponazorijo bolje kot film ali televizija. Stripi implicirajo gibanje med prizori, ki se odigra samo v bralčevi glavi. Sturridge (Morfej) to odlično izkoristi, ko v njegovih mrkih očeh vidimo bolečino, v njegovih ramenih negotovost, v načinu, kako jih spet dvigne, pa plemenitost. Njegovega odličnega nastopa, za katerega lahko pričakujemo tudi nagrade, zlepa ne bomo pozabili.