Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Najboljša adaptacija videoigre kadarkoli

M.K., 26.01.2023 12:30:21

Igra za konzolo Playstation The Last of Us je sploh ena bolj »filmskih« na trgu. Leta 2013 sta jo izdala Sony in Naughty Dog in takoj je postala priljubljena med kritiki in igralci ter prava prodajna uspešnica. Zdaj se je njene zgodbe lotil HBO in težko bi bil pri tem še uspešnejši.

Delite na:
Najboljša adaptacija videoigre kadarkoli
HBO je že s prvo svojo serijo, ki temelji na videoigri, zadel v polno. HBO

Srce parajoča zgodba

Ideja, da bi zgodbo te videoigre prenesli na platno, ni nova. Več let je koncept pretrpel v razvojnem limbu kot potencialni celovečerec, ki ga je skoraj režiral Sam Raimi in v katerem bi skoraj zaigrala Maisie Williams. Nato pa so producenti zavili v popolnoma drugo stran in nam postregli s prvo HBO-jevo adaptacijo videoigre v obliki večsezonske (verjetno) dramske serije. 

Devet epizod prve sezone bo natančno sledilo dogajanju v prvem delu igre, ki je pred kratkim tudi ponovno izšla v različici za PS5 (v začetku marca bo na voljo tudi za PC) pod naslovom The Last of Us, Part 1 - vse od srce parajočega prologa do zares popolnega konca, ki sta igričarjem še kako zlezla pod kožo.

4the-last-of-us
Tudi igralca sta na las podobna Joelu in Ellie iz videoigre.
Sony

Ocena na IMDb: 9,4/10

Ocena na Rotten Tomatoes: 97 %

Recept preprost: Ne spreminjaj, kar je dobro!

Serija na fascinanten način dekonstruira igro in namesto na akcijo stavi na globino likov in pripovedovanje zgodbe. Nekateri glavni elementi igre so preneseni, vendar gre bolj za preživetje, rast in upanje kot za pobijanje neskončnih valov sovražnikov. Rezultat je serija, ki izpostavlja, kako fenomenalna zgodba je tista v igri že sama po sebi, in jo zato jemlje bolj resno kot katerakoli dosedanja priredba.

2the-last-of-us
Čeprav je v videoigri veliko nasilja, se serija bolj osredotoča na globino in zgodbe likov ter njihove čustvene zgodbe.
HBO

Ena boljših serij, ki jih boste gledali letos!

Zgodba o upanju, 20 let po propadu človeštva

The Last of Us prikazuje zdesetkano civilizacijo skozi pogled majhne skupine preživelih, ki potujejo in upajo na boljši jutri. Struktura serije omogoča ustvarjalcema Neilu Druckmannu (ki je soustvaril tudi igro) in Craigu Mazinu (Černobil), da zgodbo Ellie (Bella Ramsey) in Joela (Pedro Pascal) pripovedujeta v natančno določenih poglavjih in se hkrati izogneta klasični strukturi televizijskih serij. Z ravnovesjem med epizodnimi in sezonskimi pripovednimi loki vneseta svežino, ki jo televizijske vsebine današnjega dne zagotovo potrebujejo.

Priredbam videoiger pogosto spodleti, ker svojega izvornega pripovednega materiala ne jemljejo dovolj resno (khm, Witcher). Namesto tega poskušajo na velikem platnu poustvariti »zabavo«, ki jo igralec čuti ob igranju te igre. Druckmann in Mazin nista storila te napake - ne prizadevata si pokazati, kako je igrati igro, pač pa gledalce za devet epizod popeljati v njen svet in jim omogočiti, da se izgubijo v zgodbi, ki je nedvomno brutalna in srce parajoča, hkrati pa ponuja upanje za to, kar prihaja. 

1the-last-of-us
Bella Ramsay in Pedro Pascal sta se v vlogi Ellie in Joela odlično obnesla.
HBO

Zanimivo o seriji

  1. Gustavo Santaolalla, avtor glasbe za videoigri The Last of Us (2013) in The Last of Us: Part II (2020), je ustvaril glasbo tudi za serijo.
  2. Štirje igralci iz videoigre igrajo tudi v seriji: Merle Dandridge se je vrnila v vlogi Marlene, Ashley Johnson, ki je v obeh igrah igrala Ellie Williams, v seriji igra nov lik Anno. Troy Baker, ki je v obeh igrah igral Joela Millerja, igra Jamesa, stranski lik, ki je član skupine preživelih, ki jo vodi David. Jeffrey Pierce, ki je v igrah igral Joelovega brata Tommyja, pa v seriji igra nov lik Perryja. 
  3. Igra The Last of Us (2013) je prejela več kot 200 nagrad za igro leta in je ena najbolj priznanih in uspešnih iger vseh časov. Njeno nadaljevanje, The Last of Us: Part II (2020), je ta rekord preseglo sedem let pozneje.
  4. Pedro Pascal in Bella Ramsey sta oba nastopila v televizijski seriji Igra prestolov (2011). Pascal je upodobil lik Oberyna Martella, Ramsey pa Lyanno Mormont.