Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Pravijo, da je Ana Soklič najbolj podcenjena evrovizijska predstavnica

Alesh Maatko, 15.05.2021 11:00:06

Oba predizbora kot tudi veliki finale bomo lahko 18., 20. in 22. maja spremljali na Televiziji Slovenija.

Delite na:
Pravijo, da je Ana Soklič najbolj podcenjena evrovizijska predstavnica
Ana Soklič bo nastopila v prvem predizboru v torek, 18. maja! EBU / Andres Putting

Večina letošnjih evrovizijskih predstavnikov, med njimi tudi naša Ana Soklič, bo po več kot letu dni vendarle stopila na veliki evrovizijski oder v Rotterdamu, ki te dni živi z Evrovizijo. Tudi gostitelji, Nizozemci, so presrečni, da bodo lahko po 46 letih znova izpeljali največje glasbeno tekmovanje, na katerem glasba že dolgo ni več v ospredju.

V mehurčkih

Da je res tako, smo se lahko prepričali že na letošnjih stavnicah, ki so na prva mesta postavile tiste države, ki se tradicionalno uvrstijo visoko in ki pesmi sploh še niso predstavile širšemu občinstvu. A pustimo stavnice in se osredotočimo na letošnji izbor, na katerem se bo predstavilo 39 držav. Na prvem predizboru 16 in 17 na drugem. Najboljših deset iz vsakega predizbora se bo uvrstilo v finale, v katerem bo tudi tokrat nastopilo 26 držav, med katerimi jih ima pet (Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija) – z gostitelji vred – že zagotovljeno mesto v finalu (22. maja). Iz preteklih let vemo, da to ni prednost, saj je nazadnje iz te družine, ki prispevajo največ v evrovizijsko blagajno, slavila Nemčija, pa še to pred 11 leti. Letos sta v igri za zmago celo dve državi iz velikih pet, in sicer Francija, ki je vzela primat Malti, ter Italija, ki bo z rockerji dodobra pretresla oder v Areni Ahoy, kjer sicer veljajo strogi varnostni in zdravstveni ukrepi. Vse delegacije in akreditirani novinarji lahko vstopijo v kompleks le, če so negativni na covid-19, testiranja pa potekajo na 48 ur. Ravno to je marsikoga odvrnilo od poročanja v živo, saj je tudi druženj in intervjujev bistveno manj. Drugih dogodkov, ki smo jih sicer navajeni, pa letos praktično ni.

Destiny
Favoritinja za zmago, Destiny (Malta), je na vajah požela kritike tako zaradi roze oprave kot tudi koreografije.
EBU / Thomas Hanses

Težke okoliščine

Da je letošnje evrovizijsko leto res težko in daleč stran od blišča, ki smo ga vajeni, ni treba posebej poudarjati. Glasbeniki se v glavnem v Rotterdamu držijo v svojih mehurčkih, kamorkoli gredo, morajo imeti masko, pa še to FFP2. Edini dogodek, ki se bo zgodil, bo uradno odprtje, in sicer v nedeljo, 16. maja, ko se bodo skromne delegacije sprehodile po turkizni preprogi, vsa druženja in zabave v EuroClubu, ki je navadno stičišče vseh zabav, je za zdaj le lep spomnim. Bo pa zagotovo lepo spomin za 3500 izključno nizozemskih gledalcev, ki si bodo lahko ogledali izbor (znova ob negativnem testu) v živo. Tako je na osnovi testnih projektov (dogodkov), ki so jih izvedli pred Evrovizijo, sklenila nizozemska vlada.

Albina
Ob nastopu hrvaške predstavnice Albine so mediji hudomušno zapisali, naj si ob ogledu zaradi razgaljenosti pevke otroci zakrijejo oči.
EBU / Thomas Hanses

Optimistično vzdušje

Kljub vsem omejitvam je vzdušje v vseh delegacijah optimistično in brez mrkih obrazov. Dobro razpoložena je tudi Ana Soklič, ki se osredotoča, kot nam je zaupala, predvsem na vsebino, ki jo skladba Amen nosi. »Poudarek je na tem, da je čim bolj naravno in da skladba pride do poslušalca,« je pripomnila Ana, ki bo na odru nastopila v beli obleki, podobni tisti z Eme. Tokrat je v ekipi tudi režiserka Tina Novak, ki nam je zaupala, kako si je zamislila nastop. »S posnetki, ki prikazujejo vse od rojstva vesolja do lepot Zemlje in njene narave, smo želeli poudariti univerzalnosti besedila skladbe. Hkrati pa ob vsej lepoti tudi našo majhnost in minljivost. Mogočen Anin vokal, ki je zagotovo med najboljšimi na letošnji Evroviziji, in pozitivno sporočilo pa nas lahko povežeta in združita v 'boju', o katerem poje. Ravno zato je Ana v ospredju in središču nastopa.« Druge države so izbrale različne pristope, saj bomo na glasbenem odru videli praktično vse, česar smo vajeni – angele, hudiče, nekaj statičnih nastopov, veliko plesnih točk ter še več gole kože. In tako raznovrstna bo tudi glasba, ki pa se bo skoraj zagotovo znova poslušala z očmi. Srečno, Ana, srečno, Slovenija!

hurricane, pesem-evrovizie-2021, srbija
Srbska dekleta iz zasedbe Hurricane se bodo predstavila v drugem predizboru, 20. maja.
EBU / Andres Putting

Prvi predizbor, torek, 18. maj, 16 držav:
1. Litva: The Roop - Discoteque
2. Slovenija: Ana Soklič - Amen
3. Rusija: Manizha - Russian Women
4. Švedska: Tusse - Voices
5. Avstralija: Montaigne - Technicolour
6. Severna Makedonija: Vasil - Here I Stand
7. Irska: Lesley Roy - Maps
8. Ciper: Elena Tsagrinou - El Diablo
9. Norveška: TIX - Fallen Angel
10. Hrvaška: Albina - Tick-Tock
11. Belgija: Hooverphonic - The Wrong Place
12. Izrael: Eden Alene - Set Me Free
13. Romunija: Roxen - Amnesia
14. Azerbajdžan: Efendi - Mata Hari
15. Ukrajina: Go_A - Shum
16. Malta: Destiny - Je Me Casse

Drugi predizbor, četrtek, 20. maj, 17 držav:
1. San Marino: Senhit - Adrenalina
2. Estonija: Uku Suviste - The Lucky One
3. Češka: Benny Cristo - Omaga
4. Grčija: Stefania - Last Dance
5. Avstrija: Vincent Bueno - Amen
6. Poljska: Rafal - The Ride
7. Moldavija: Natalia Gordienko - Sugar
8. Islandija: Daði & Gagnamagnið - 10 years
9. Srbija: Hurricane - Loco Loco
10. Gruzija: Tornike Kipiani - You
11. Albanija: Anxhela Peristeri - Karma
12. Portugalska: The Black Mamba - Love Is On My Side
13. Bolgarija: Victoria - Growing Up Is Getting Old
14. Finska: Blind Channel - Dark Side
15. Latvija: Samanta Tina - The Moon is Rising
16. Švica: Gjon's Tears - Tout l'univers
17. Danska: Fyr & Flamme - Øve os på hinanden

Evrovizijske stavnice napovedujejo prvo mesto Franciji, takoj za njo pa še Malti, Švici, Italiji in Islandiji. Kaj pa Sloveniji? Nič kaj dobrega, saj smo na repu stavnic, česar mnogi poznavalci ne morejo razumeti, ker ima Sokličeva izjemen vokal. Še več, pravijo, da je Ana najbolj podcenjena letošnja predstavnica.