Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Mini teater zablestel v New Yorku s predstavo Turingov stroj

kš, 16.03.2023 10:30:42

Slovenski Mini teater s predstavo Turingov stroj osupnil newyorško občinstvo.

Delite na:
Mini teater zablestel v New Yorku s predstavo Turingov stroj
Uspeh predstave Turingov stroj v New Yorku je velik dosežek za slovensko kulturo, ki lahko s kakovostno umetniško produkcijo privablja pozornost in zanimanje tujih umetnikov ter občinstva. Steven Pisano

Mini teater navdušil New York s predstavo Turingov stroj

Predstava Turingov stroj avtorja Benoita Solèsa, ki jo je režiral Ivica Buljan in v kateri igrajo Nejc Cijan Garlatti, Timon Šturbej in Nika Korenjak, je bila v New Yorku izvedena osemkrat v gledališču La Mama. To je že tretjič, da je Mini teater gostoval v tem kultnem gledališču, ki ponuja bogat mednarodni program in privablja občinstvo z vsega sveta. Predstavo Turingov stroj so si ogledali tudi znani umetniki in intelektualci, kot so Gart Greenwell, Jeremy Denk, Conrad Tao, Nellie Hermann, Udi Aloni in Thomas Richards. Občinstvo je bilo navdušeno nad performativnimi elementi predstave, ki je združila gostobesedno biografsko zgodbo z močno fizično in psihološko predstavo.

Turingov stroj avtorja Benoita Solèsa je bil uspešno izveden v gledališču La Mama v New Yorku, kjer
Turingov stroj avtorja Benoita Solèsa je bil uspešno izveden v gledališču La Mama v New Yorku, kjer je navdušil občinstvo ter pritegnil pozornost znanih umetnikov in intelektualcev.
Steven Pisano

Kdo je bil Alan Turing?

Predstava govori o življenju Alana Turinga, enega največjih znanstvenikov na področju računalniške tehnologije, ki je razbil nacistično šifro Enigma in pomagal zmagovalni strani med drugo svetovno vojno. Kljub svojim dosežkom je bil Turing obsojen zaradi homoseksualnosti in prisiljen na hormonsko terapijo, kar je privedlo do njegovega samomora. Predstava Turingov stroj je bila premierno uprizorjena pred letom in pol v Mini teatru v Ljubljani in od takrat velja za aktualno umetniško izrazoslovje v kontekstu umetne inteligence.

Ključni vir moči predstave

Umetniška ekipa predstave je med gostovanjem v New Yorku spoznala Tonyja Kushnerja, najbolj znanega scenarista, ki je napisal filme, kot so München, Lincoln in Fabelmanovi, ter avtorja najboljše ameriške drame vseh časov, Angeli v Ameriki. Medtem ko je Solès ustvaril zgodbo, ki se zgleduje po drami Hugha Whitemora Breaking the Code, je Buljan prinesel svojo svežo različico predstave. Predstava je prežeta s prefinjenostjo in predvsem zaupa integriteti človeških teles, ki so ključni vir moči predstave.

Takšni uspehi bodo spodbudili več mednarodnih sodelovanj in izmenjav ter prispevali k prepoznavnosti
Takšni uspehi bodo spodbudili več mednarodnih sodelovanj in izmenjav ter prispevali k prepoznavnosti slovenske kulture in umetnosti po svetu.
Steven Pisano

Navdušenje kritičarke spletne strani Culturebot

Kritičarka Maura Nguyen Donohue je bila navdušena nad predstavo in je izpostavila, da Buljan uspešno osredotoča pozornost na ljudi, ki so v središču zgodbe, in da je Garlattijeva upodobitev Turinga izjemna. Predstava je dosegla popolno stopnjevanje številnih metaforičnih »tekov«. »Toda glavni vir moči predstave so seveda njeni ljudje. Po ogledu predstave, v prvi vrsti v sredini, v moji glavi ni druge podobe Turinga kot Garlattijeva upodobitev,« je med drugim povedala priznana kritičarka.

Velik dosežek za Slovenijo

Vsekakor je uspeh predstave Turingov stroj v New Yorku velik dosežek za slovensko gledališče in umetnost na splošno. Očitno je, da je Mini teater zasedel posebno mesto v srcih newyorškega občinstva, ki ceni bogat mednarodni program in kakovostno umetniško produkcijo. Upamo, da bodo takšne uspešne predstave spodbudile več mednarodnega sodelovanja in izmenjav med slovenskimi in tujimi umetniki ter prispevale k prepoznavnosti slovenske kulture in umetnosti po svetu.

Predstava je dosegla popolno stopnjevanje metaforičnih
Predstava je dosegla popolno stopnjevanje metaforičnih "tekov" ter prikazala, kako težko je za um, ki deluje tako hitro kot Turing.
Steven Pisano

Turingov stroj: Navdušujoča predstava slovenskega Mini teatra, ki je osupnila New York in privabila pozornost znanih umetnikov!