stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Uspešnica epidemije sprožila šahovsko evforijo

kl, 14.12.2020 16:00:46

Veste, kaj je damin gambit? To je vrsta otvoritve pri šahu, pa tudi naslov Netfilxove serije, ki je huronska uspešnica v dobi epidemije in je postoterila zanimanje za šah.

Delite na:
Uspešnica epidemije sprožila šahovsko evforijo
Anya Taylor Joy kot Beth Harmon v seriji Damin gambit splet

Anya Taylor-Joy v seriji igra osirotelo Beth Harmon, ki v kleti sirotišnice odkrije osamljenega hišnika, ki igra šah sam s seboj. Igra jo začne zanimati in kljub temu, da hišnik pravi, da šah ni za deklice, ga prepriča, da jo igro nauči. In svet zanjo ni nikoli več enak. Igra na 64-ih poljih jo povsem prevzame in kmalu je hišnik zanjo "mala malica". In potem še vsakdo, ki ji sedi nasproti šahovnice. Vse do vrha.

Zgodba o genijalni šahistki, ki si je podredila šahovski svet, v katerem dominirajo moški, je ena največjih uspešnic na pretočni platformi Netflix. S hitrostjo, s katero je Beth osvojila šahovnico, je tudi serija osvojila gledalce.

Prava zvezda serije pa ni šahistka z očmi, velikimi kot krožnik in oblečena v ubijalsko dobre obleke, pač pa - igra sama.

Strani za spletno igranje šaha, prodaja šahovskih iger, aplikacij in  prodaja knjig o šahu so se razcveteli in to pripisujejo prav seriji, narejeni po romanu, ki ga je leta 1983 napisal Walter Tevis.

Ameriški mednarodni šahovski mojster Maurice Ashley je v nekem intervjuju povedal, da so ga v zadnjem mesecu zasuli - predvsem ženske - s sporočili, v katerih so ga spraševali, če si je ogledal serijo in kaj meni o njej. Sam meni, da je Netflixova serija vsaj v ZDA sprožila podobno, če ne celo večjo šahovsko evforijo, kot je bila tista, ki jo je povzročila zmaga ameriškega šahovskega genija Bobbyja Fischerja nad ruskim šampionom Borisom Spaskim, na svetovnem šahovskem prvenstvu leta 1972. Takrat je Američan zrušil dolgoletno sovjetsko dominacijo nad šahovsko trdnjavo in tudi navdihnil Tevisov roman.

Damin gambit je ena od otvoritev v šahu, ki jo definirajo poteze: 1.d4 d5 2.c4. (poglejte posnetek pod člankom)

Gre za ponudbo belega, da žrtvuje kmeta, zaradi hitrejšega razvoja igre pa hkrati tudi napada črnega.

Od začetka predvajanja serije se je samo na e-bayu povpraševanje po kompletih za šah povečalo za neverjetnih 300 odstotkov. Najbolj gredo v promet leseni šahovski kompleti, povečala pa se je tudi prodaja šahovskih ur in beležk za zapisovanje poteka igre.

Milijoni so tudi "navalili" na internetne strani, kot so chess.com, chess24 in podobne, kjer lahko igrajo šah na spletu ali si naložijo šahovske aplikacije. V mesecu oktobru se je na strani chess.com število dnevnih igralcev dvignilo iz okoli 6.000 na 30.000 in še vedno raste. Samo v oktobru se je število registriranih članov iz devetih povečalo na skoraj 13 milijonov.

anya-taylor-joy, beth-harmon, damin-gambit
Anya Taylor Joy kot Beth Harmon v seriji Damin gambit
splet

Igra, ki so jo pred skoraj dva tisoč leti iznašli v Indiji, sodobno obliko pa je dobila okoli leta 1200 v Evropi, je na videz enostavna. 32 figur, razdeljenih v dve nasprotni ekipi z enako močjo, si prizadevata za zmago, ki jo predstavlja t.i. šah-mat, v katerem napadeni kralj nima več možnosti umika ali obrambe. Vendar pa je šah tudi krasen prikaz, kako iz navidezno enostavnih elementov lahko dobimo skoraj neskončno število strategij napadov in obrambe. Je igra, ki nagradi tistega, ki je sposoben vizualizirati ploščo ter bodoče premike svojih in nasprotnikovih figur.

Epidemija torej ni postregla samo s tem, da so se ljudje na novo učili ali izpopolnjevali tehnike pečenja peciva ali novih jezikov, pač pa je sprožila tektonske premike tudi v tej miselni igri.