900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kranjska Gora odeta v mednarodne filmske zgodbe

A. M., 30.07.2021 18:45:36

V tekmovalnem delu se bo predstavilo sedem celovečernih filmov!

Delite na:
Kranjska Gora odeta v mednarodne filmske zgodbe
Kot pastirji dobrih zgodb, verjamemo, da smo izbrali filme katerih zgodbe štejejo, pred pričetkom festivala meni Matjaž Javšnik. Šimen Zupančič

Mladi filmski festival je s svetom filma Kranjsko Goro prvič objel julija 2016. Ideja zanj se je porodila iz želje po oživitvi lokalne filmske tradicije, ki sega v davno leto 1951, ko je bil v Kranjski Gori posnet prvi slovenski mladinski celovečerec Kekec, ki je bil na beneškem festivalu leta 1952 nagrajen z zlatim levom.

Letošnja že peta festivalska edicija se bo tako odvijala med 29. in 31. julijem. Čeprav v nekoliko okrnjeni obliki, je filmska poslastica v vasici pod Alpami še kako dobrodošla, saj je tam narava že sama po sebi veliko naravno platno. »Izjemno sem vesel, da smo kljub covidu in festivalu nenaklonjenim časom ponovno uspeli zajeti krasno mero zanimivih in vrhunskih filmskih stvaritev, ki so zmagovale na vodilnih mednarodnih festivalih po svetu. Ker je letošnji program okrnjen, saj je treba upoštevati ukrepe NIJZ in duh časa, bomo podelili tri nagrade; za najboljši celovečerni film, nagrado za izjemen doprinos k svetovni filmski kinematografiji in nagrado za izjemen ženski dosežek v kinematografiji. Ponosni smo, da nam bo uspelo pripeljati v Kranjsko Goro oskarjevskega nominiranca Petra Zeitlingerja – tesnega sodelavca Wernerja Herzoga – in v tujini vse bolj prepoznavno domačo igralko Tanjo Ribič. Kot pastirji dobrih zgodb verjamemo, da smo izbrali filme, katerih zgodbe štejejo,« nam je pred pričetkom novih filmskih zgodb zaupal direktor festivala Matjaž Javšnik.

Aleksandra Balmazović
Aleksandra Balmazović je igrala v nadaljevanki Ena žlahtna štorija, spomladi 2017 pa je plesala še v šovu Zvezde plešejo.
Blaž Vatovec, Planet TV

Sedem zgodb

Letos se v tekmovalni del podaja sedem celovečernih filmov, in sicer Ljubezen na prvi potep, Noro veselje, Šarlatan, Izbrisati zgodovino, Obtožujem, Sol solza in Mandilule. Vse skupaj pa bo potekalo pod budnim očesom strokovne žirije, ki jo sestavljajo programski direktor Grossmannovega festivala Tomaž HorvatDafne Jemeršič in Aleksandra Balzamović. Zagrebčanka Dafne Jemeršič je študirala igro na ADU – Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu (1986–1990). Leta 1993 je začela študirati filmsko montažo na FAMU – Filmski akademiji v Pragi. Montirala je številne študentske filme. Je pisateljica, režiserka in urednica glasbenih videospotov. Leta 2007 je sodelovala z najbolj priljubljeno rock skupino v Sloveniji Siddharta, ko je ta izdala album v živo in DVD z dokumentarcem z naslovom Marathon. Predsednica žirije igralka Aleksandra Balmazović pa je diplomirala v Beogradu na Akademiji za dramsko umetnost. Že med študijem v Beogradu je sodelovala pri številnih gledaliških projektih tako v Sloveniji kot Srbiji. Po končani akademiji in povratku v Slovenijo je v slovenski filmski uspešnici Zadnja večerja debitirala z glavno žensko vlogo. Za vlogo Suzane v filmu Sivi kamion rdeče barve je prejela številne nagrade, med drugim je kot prva Slovenka na Berlinalu prejela nagrado zvezde v vzponu (Shooting stars), ki jo European Film Promotion podeljuje mladim in perspektivnim igralcem vsako leto.

Tomaž Horvat
Član žirije je tudi Tomaž Horvat, programski direktor Grossmann festivala.
Osebni album

Posebni gostje

Tokratni gost festivala bo Peter Zeitlinger – avstrijski kinematograf, rojen v Pragi, ki je z režiserjem Wernerjem Herzogom sodeloval od leta 1995. Njun film Srečanja na koncu sveta je bil leta 2009 nominiran za oskarja. Zeitlinger je med letoma 1980 in 1987 študiral na Univerzi za glasbo in uprizoritev umetnost na Dunaju. Njegovi filmi dosegajo velike kritiške uspehe in so zelo priljubljeni. Zastopa ga agencija Gersh in je član Nemške filmske akademije. Je tudi profesor kinematografije na Univerzi za televizijo in film v Münchnu. Živi v Premariaccu v italijanski Furlaniji. Poleg njega bodo tu še Tanja Ribič in Martin Strel, ki ju ni treba posebej predstavljati, saj ju slovenska publika zelo dobro pozna. Zanimivo pa bo slišati, kakšne zgodbe bosta oba še napisala. In to predvsem v tujini.

Tanja Ribič Đurić in Branko Đurić - Đuro
Na filmskem festivalu bosta spregovorila tudi Tanja Ribič in Branko Đurić - Đuro.
Marko Vavpotič, M24.si

PCT-protokol

Ob tekmovalnem programu bodo tudi letos poskrbeli za kvaliteten otroški program (vsak dan ob 11. uri), s katerim sledijo svojemu poslanstvu – vzgajati razgledano in kritično filmsko publiko. V spremljevalnem programu, pred filmskimi projekcijami, pa se bodo odvili tudi pogovori z gosti v živo. Tu bo pogovor s Tanjo Ribič in njenim soprogom Brankom Đurićem - Đurom, nenazadnje pa še s Tomažem Gorkičem, ki se bo dotaknil festivala Grossman. Za piko na i pa bo na zadnji dan festivala sledil še pogovor z nominirancem za oskarja Petrom Zeitlingerjem ter edinstvenim Martinom Strelom. Ta bo predstavil svoj novi podvig, plavanje okoli sveta. »Še posebej bi se radi zahvalili soorganizatorjem in podpornikom festivala ter celotni lokalni skupnosti, ki so nam v časih, ko je praktično nemogoče iti v svet, pomagali svet pripeljati v Kranjsko Goro,« je za zaključek povedala producentka festivala Ana Milaković.

»Izjemno sem vesel, da smo kljub covidu in festivalu nenaklonjenim časom ponovno uspeli zajeti krasno mero, zanimivih in vrhunskih filmskih stvaritev, ki so zmagovale na vodilnih mednarodnih festivalih širom sveta,« je povedal direktor festivala Matjaž Javšnik.

dafne-jemeršič
Dafne Jemeršič
Promo foto