Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako se televizije pripravljajo na največje glasbeno tekmovanje?

Alesh Maatko, 07.11.2020 12:17:12

Dokončna odločitev bo padla spomladi prihodnje leto!

Delite na:
Kako se televizije pripravljajo na največje glasbeno tekmovanje?
Za Ano Soklič je prispelo 191 skladb. RTV Slovenija bo objavila morebiten seznam izbranih skladb najpozneje do 31. decembra 2020. Adrian Pregelj

Čeravno se je nova evrovizijska sezona pričela pred dobrim mesecem, je še vedno več vprašanj kot odgovorov. Trenutna epidemiološka slika v Rotterdamu, ki naj bi 18., 20. in 22. maja 2021 gostil Pesem Evrovizije 2021, niti slučajno ni optimistična. Restavracije, kavarne in nočni klubi so zaprti. Gledališča in koncertne dvorane lahko sprejmejo največ 30 ljudi, večina prireditev pa je prepovedana. Prav tako se lahko potuje samo, če je to nujno potrebno, na javnih površinah pa se zaenkrat svetuje uporaba zaščitnih mask, kar bi prav lahko postalo tudi obvezno.

Trenutno velja scenarij D
Glede na vse ukrepe, ki trenutno veljajo, bi po scenariju, ki ga je pred mesecem dni objavila zveza EBU, obveljal najslabši scenarij D: »Če bi se Nizozemska v tem času znašla na rdečem seznamu, bi Evrovizija potekala brez občinstva in brez kakršnihkoli aktivnosti v Rotterdamu. Vsi nastopači bi zapeli v studiu nacionalne televizije, torej podobno, kot bomo videli prvič na Otroški Evroviziji 2020.« Kljub temu se vse sodelujoče nacionalne televizije pripravljajo na ta največji glasbeni dogodek, ki se bo zgodil – tako zveza EBU – v vsakem primeru. Devetnajst držav, med njimi tudi Slovenija, bo na glasbeno tekmovanje poslalo istega predstavnika, kot je bil planiran za letošnje leto. Trinajst držav bo preko nacionalnega izbora izbralo novega predstavnika, šest držav se še ni odločilo, na kakšen način bodo izbrali glasbenika, tri države pa se celo še odločajo, ali bodo sodelovale ali ne. Trenutna številka sodelujočih se tako vrti okrog številke 41, v najboljšem primeru pa celo 43, in sicer če se na evrovizijski oder vrneta Madžarska in Turčija. Zveza EBU je že pred časom sporočila, da je na tekmovanju prostora za maksimalno 44 držav.

Rotterdam, Pesem Evrovizije 2021
Glavni snovalci Pesmi Evrovizije 2021 pravijo, da se bo izbor zgodil v vsakem primeru.
Charles Batenburg

Države okrog nas
Če pogledamo še države krog nas ... Italija bo dala priložnost zmagovalcu Sanrema 2021, avstrijski predstavnik 2020 Vincent Bueno pa bo dobil, kot pri nas Ana Soklič, še eno priložnost. Hrvaška radiotelevizija se je znova odločila za Doro 2021, ki se bo v najboljšem primeru zgodila 13. februarja 2021 v Opatiji, Srbija in Severna Makedonija se še odločata, Bosna in Hercegovina ter Črna gora pa sta že sporočili, da ju na Pesem Evrovizije v Rotterdam ne bo.

Otroška Evrovizija 2020
Kljub temu, da trenutno nihče ne ve, kaj bo prinesla prihodnja pomlad, nacionalne televizije sledijo smernicam in načrtom, ki so si jih zadale glede novega glasbenega izbora. Velik pokazatelj bo tudi letošnja Otroška Evrovizija, ki bo v Varšavi potekala pod sloganom #MoveTheWorld in kjer se bo 29. novembra predstavilo (le) 13 držav, in sicer: Armenija, Belorusija, Francija, Gruzija, Kazahstan, Malta, Nizozemska, Rusija, Srbija, Španija, Ukrajina in Poljska. Vsi sodelujoči predstavniki bodo svojo pesem zapeli v domačem studiu, torej iz države, iz katere prihajajo. Če se bo ta način izbora izkazal za sprejemljivega, ga bomo – glede na trenutno stanje – po vsej verjetno videli tudi ob izboru v Rotterdamu prihodnje leto.