kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kaj prinaša letošnji Berlinale?

A. M. / STA, 27.02.2021 11:30:53

Mednarodni filmski festival v Berlinu bo v letošnji 71. izdaji zaradi trenutnih razmer potekal v dveh delih.

Delite na:
Kaj prinaša letošnji Berlinale?
V tekmi za zlatega medveda je tokrat 15 filmov. Profimedia

Med 1. in 5. marcem bo v spletni obliki namenjen strokovni javnosti, ki bo med 15 tekmovalnimi filmi razkrila tudi dobitnike nagrad. V drugem, junijskem delu pa organizatorji upajo, da bodo filme lahko prikazali v kinih skupaj z ustvarjalci.

Večino iz filmskega izbora si bodo predstavniki industrije in akreditirani novinarji lahko ogledali na spletu od 1. do 5. marca. Med 9. in 20. junijem pa si bo občinstvo Berlinala lahko ogledali večino filmov iz vseh sekcij na številnih kino projekcijah ob prisotnosti filmskih ustvarjalcev.

V tekmi za zlatega medveda je tokrat 15 filmov, s štirimi je zastopana Nemčija. To so režijski prvenec igralca Daniela Brühla z naslovom Next Door, film Dominika Grafa Fabian - Going to the Dogs, ki je nastal po romanu Ericha Kästnerja iz leta 1931, film režiserke Marie Schrader I'm Your Man in film režiserke Marie Speth Mr Bachmann and His Class.

Francija bo predstavila filma Albatros režiserja Xavierja Beauvoisa in Petite Maman režiserke Celine Sciamma, z dvema filmoma bo na festivalu tudi Madžarska: Forest - I See You Everywhere, ki ga je režiral Bence Fliegauf, in Natural Light režiserja Denesa Nagyja.

Romunski režiser Radu Jude se bo za zlatega medveda potegoval s filmom Bad Luck Banging or Loony Porn, mehiški režiser Alonso Ruizpalacios s filmom A Cop Movie, južnokorejski režiser Hong Sangsoo s filmom Introduction, gruzijski režiser Alexandre Koberidze s filmom We See When We Look at the Sky? in japonski režiser Hamaguchi Ryusuke s filmom Wheel of Fortune and Fantasy.

Berlinale
Berlinale 2021
Berlinale

V tekmovalnem delu sta tudi iranski film Ballad of a White Cow, ki ga podpisujeta Behtash Sanaeeha in Maryam Moghaddam, ter libanonski film Memory Box Joane Hadjithomas in Halila Joreigeja. Ni pa tokrat ameriškega filma.

Ocenjevala jih bo žirija šestih režiserk in režiserjev, katerih filmi so prejeli zlatega medveda: Mohammad Rasulof iz Irana kot zadnji, lanski dobitnik te nagrade za film Zla ni ter Nadav Lapid iz Izraela, Adina Pintilie iz Romunije, Ildiko Enyedii z Madžarske, Gianfranco Rosi iz Italije in Jasmila Žbanić iz Bosne in Hercegovine. Žirija bo delovala brez predsednika, svojo odločitev pa bo sporočila 5. marca, piše na uradni festivalski strani.

Prvi v nizu velikih festivalov A kategorije vsakokrat predstavlja tudi filmske talente in poskrbi za filmsko tržnico, na kateri se že nekaj let predstavlja tudi Slovenija. Slovenski filmski center (SFC) bo slovenski film predstavljal na virtualnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC-Central European Cinema, so sporočili s SFC.

V Berlinu običajno prikažejo približno 400 filmov in lani je bilo prodanih okoli 330.000 festivalskih vstopnic. Letošnja junijska izdaja bo po napovedih dpa precej manj obsežna.

Na spletni filmski tržnici bo predstavljenih 12 filmov, ki so še v postprodukciji. To so celovečerni igrani prvenci Jezdeca režiserja Dominika Menceja, Ptičar režiserja Roberta Černelča, Inventura režiserja Darka Sinka in Eva režiserke Tijane Zinajić.

Predstavljeni bodo tudi celovečerni igrani filmi Orkester režiserja Matevža Luzarja, Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja in Nekoč so bili ljudje režiserja Gorana Vojnovića ter pet celovečernih dokumentarnih filmov - prvenec režiserke Maje Prelog Cent'anni, prvenec režiserke Marije Zidar Odpuščanje, Afganistanke na smučeh režiserke Haidy Kancler, Konoplja osvobaja režiserja Miha Čelarja in Telo režiserke Petre Seliškar.

V sklop Berlinale Talents, ki odkriva nove filmske avtorje z vsega sveta, pa so se uvrstili producentka Nina Robnik ter scenarista in režiserja Darko Štante in Urban Zorko. Izbrani so bili med 3000 prijavljenimi iz 65 držav. Prva dva v produkciji Stare gare razvijata Štantetov celovečerni igrani film Izgubljeni sin, Zorko pa v sodelovanju s produkcijsko hišo Vertigo razvija nov dokumentarni celovečerec.

Kinematografi v Nemčiji so sicer zaradi pandemije covida-19 še vedno zaprti, vendar možnost, da se Berlinale preprosto odpove, za pomočnico direktorja festivala, Nizozemko Mariette Rissenbeek, po pisanju dpa ni prišla v poštev. "Iskali smo najboljšo možno rešitev," je povedala.