sanja ajanović hovnik Svet24.si

Janša prvi potegnil potezo glede ministrice ...

dorothy-hoffner-med-skokom-s-padalom Svet24.si

Foto: Pri 104 letih skočila s padalom

Danijel Bešič Loredan Necenzurirano

Kako so pod Bešičem Loredanom delili koncesije ...

mojca megusar tw Reporter.si

Vse pod kontrolo: kako je Janševa osebna tajnica ...

guardiola ibrahimovic Ekipa24.si

Guardiola me je opozoril, naj na trening ne pridem...

Luca Ciut, Katarina Čas Njena.si

Katarina Čas končno javno pokazala srčnega ...

kajtazovic Ekipa24.si

Kaj pa to?! Eden najboljših slovenskih sodnikov ...

Käärijä ‒ za premnoge pravi zmagovalec

A.M., 17.05.2023 11:30:47

V Liverpoolu (pričakovano) slavila Loreen!

Delite na:
Käärijä ‒ za premnoge pravi zmagovalec
Na evrovizijskem odru je Käärijä, s katerim je cela dvorana prepevala Cha Cha Cha, pripravil pravo glasbeno poslastico ter Finsko popeljal v ekstazo. Sarah Louise Bennett / EBU

Pesem Evrovizije je skozi leta doživela kar nekaj škandalov, ki so pritegnili veliko pozornosti gledalcev. No, na 67. festivalski ediciji, ki se je z velikim finalom ravno končala v Liverpoolu, škandalov sicer ni bilo. So bili pa toliko bolj po razglasitvi rezultatov ‒ mimogrede, pričakovano je zmagala švedska pevka Loreen ‒ glasni gledalci, ki so izbrali svojega zmagovalca. To je postal nihče drug kot simpatični finski predstavnik Käärijä, ki je za premnoge pravi zmagovalec evrovizijske edicije 2023.

Let 3
Nad razvpito hrvaško skupino Let 3, ki je s skladbo Mama ŠČ! privabljala poglede od vsepovsod, so bili navdušeni tudi naši gledalci, ki so jim namenili 12 točk.
Corinne Cumming / EBU

Medtem ko so Finci nase opozorili daljnega 2006, ko je Evrovizijo v Atenah osvojila heavy metal skupina Lordi, in sicer s pesmijo Hard Rock Hallelujah, za katero so številni dejali, da je glede na vrsto festivala zelo nenavadna skladba, sploh ker je Pesem Evrovizije usmerjena v pop glasbo in tudi šlagerje, so to zgodbo skoraj ponovili v Veliki Britaniji. Devetindvajsetletni glasbenik Käärijä, ki rad podira meje, sledi svojemu ritmu in še raje raziskuje nove stvari, je namreč v finalu prejel največ glasov občinstva (376). A ker pravila določajo, da se glasovi seštejejo s točkami stroke, od katere je prejel 150 točk, se mu je zmaga izmuznila za 57 točk. Käärijä je tako končal na nehvaležnem drugem mestu.

graham-norton
Med voditelji Pesmi Evrovizije 2023 je bil tudi legendarni Graham Norton, ki je znan po svojem šovu The Graham Norton Show.
Chloe Hashemi / EBU

Veliki finale Pesmi Evrovizije 2023 si je v soboto, 13. maja 2023, v povprečju ogledalo 18 % ali 345.000 gledalcev, kar je v povprečju 55 % takratnih gledalcev televizije. Tudi v velikem finalu je najvišjo gledanost dosegel nastop slovenskih predstavnikov, skupine Joker Out ob 23.07, ko je TV SLO 1 v povprečju spremljalo 23,2 % oziroma 443.500 gledalcev. Vsaj minuto kateregakoli večera Pesmi Evrovizije 2023 pa si je ogledalo kar 895.300 različnih posameznikov. (Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta; gledanost znotraj istega dne).

Ljudstvo je spregovorilo

Njegov izjemno simpatičen nastop in hkrati pristop sta v hipu postala viralna, gledalci in predvsem uporabniki družbenih omrežjih pa so prepričani, da bi si finski glasbenik – ki na glasbenih odrih združuje različne glasbene zvrsti (od rapa, metala do elektronske glasbe) – zaslužil zmago. Še več, nekateri glasni uporabniki celo menijo, da bi morali strokovne komisije ukiniti. A potem bi se lahko še kje drugje zgodil – če se spomnimo naše Eme 2010 – »narodno-zabavni rock« ... Česa takega pa si verjetno nihče ne želi, ne pri nas ne v svetu. Sicer strokovne komisije v svetu Evrovizije niso od včeraj, ampak že od vsega začetka. Kaj pa t. i. televoting? Prvič je bilo telefonsko glasovanje uvedeno leta 1997. Gledalcem je omogočilo, da pošljejo svoje glasove za svoje najljubše predstavnike. Ta novi sistem je prinesel večjo interakcijo med gledalci in tekmovanjem ter omogočil širšemu občinstvu, da ima neposreden vpliv na končne rezultate Evrovizije. Od takrat je telefonsko glasovanje postalo stalni del evrovizijskega glasovanja. In od takrat se vedno krešejo mnenja, kdo ima prav, ljudstvo ali stroka?!

Joker Out
Slovenija je z Joker Out v finalu zasedla 21. mesto. Naši fantje so pred tem v drugem predizboru zasedli odlično 5. mesto in se tako brez težav prebili v finale.
Sarah Louise Bennett / EBU

Loreen

In ko smo že pri stroki ... strokovnjaki iz 37 držav so švedski glasbenici Loreen namenili 340 točk, kar je – ko so prišteli še 243 glasov ljudstva – zadostovalo za že drugo pevkino evrovizijsko zmago. Prvič je slavila leta 2012 v Bakuju z Euphorio, v kateri številni vidijo veliko podobnosti z zmagovalno skladbo Tattoo. No, glede na to, da tudi tej skladbo očitajo podobnost s kar tremi skladbami, se bo na družbenih omrežjih še lep čas kadilo za novopečeno evrovizijsko zmagovalko, ki se kaj veliko ne ozira na govorice, ampak se raje fokusira, kot je že večkrat povedala, na oder.

loreen, švedska, tattoo
39-letna Švedinja, ki je na odru nastopila bosa, pravi, da je ključ do uspeha pristnost.
Corinne Cumming / EBU

Zmagovalka Loreen je s svojo edinstveno glasbeno vizijo in močno vokalno izvedbo postala ena najprepoznavnejših in spoštovanih švedskih glasbenic.

Joker Out
Zadnja, deseta 'ovojnica' v drugem predizboru je skrivala ime Slovenija. Kris, Jan, Bojan, Jure in Nace so bili po drugem glasbenem večeru nasmejani kot že dolgo ne. Čestitke so deževale od vsepovsod.
Corinne Cumming / EBU

Po 30-letnem premoru se na Pesem Evrovizije vrača Luksemburg. Petkratni evrovizijski zmagovalci (po številu zmag si s Francijo, Veliko Britanijo in Nizozemsko delijo drugo oziroma tretje mesto) bodo tako po treh desetletjih poskušali v svojo vitrino dodati še šesto evrovizijsko lovoriko. Jim bo to uspelo že na Švedskem?

Devetintridesetletnica, katere polno ime je Lorine Zineb Nora Talhaoui, je sicer glasbeno pot začela pred slabimi 20 leti, širšo prepoznavnost pa si je pridobila z nastopom na švedskem Melodifestivalu leta 2011. Leta 2012 je z Euphorio zmagala na Evroviziji, kar ji je prineslo velik mednarodni uspeh. Ta skladba je sicer postala ena najuspešnejših evrovizijskih zmagovalnih pesmi v novodobni zgodovini tekmovanja. No, sicer je za najboljšo evrovizijsko skladbo vseh časov okronana prav tako švedska skladba, in sicer Waterloo (Abba), ki bo prihodnje leto, ko bo Evrovizija potekala na Švedskem, slavila 50. rojstni dan. Naključje … ali pač ne? Naj se za hip še vrnemo k Loreen. Pevka maroških korenin je znana po edinstvenem vokalu in izrazitem scenskem nastopu, kar smo lahko videli tudi v Areni Liverpool. Njena glasba združuje različne žanre, vključno s popom, elektroniko, plesno glasbo in etničnimi elementi. Njen glasbeni slog pa je pogosto opisan kot elektropop oziroma etnopop. Švedska glasbenica se aktivno zavzema za človekove pravice in sodeluje pri humanitarnih dejavnostih. Je Unicefova ambasadorka in se zavzema za ozaveščanje o socialnih vprašanjih, kot so pravice žensk, pravice LGBT+, tudi begunske vprašanja, ki jim prav tako posveča veliko pozornosti.

la-zarra, francija
Čeprav je Francozinja La Zarra, ki so jih stavnice napovedovale visoko uvrstitev, na veliki glasbeni oder prišla v slogu Audrey Hepburn in Marilyn Monroe s kančkom pridiha Édith Piaf, je na koncu zasedla le 16. mesto.
Chloe Hashemi / EBU

Od Izraela do Nemčije

A vrnimo se k Pesmi Evrovizije 2023. Na tretje mesto se je presenetljivo uvrstila izraelska pevka Noa Kirel s pesmijo Unicorn, na četrto mesto pa Italija s pevcem Marcom Mengonijem in skladbo Due Vite, ki je navdušila tudi našo petčlansko komisijo. Na zadnjem mestu je letos pristala Nemčija z zasedbo Lord of the Lost in pesmijo Blood & Glitter.

Luke Black
Luke Black je bil veliki up Srbije, ki je Jokerjem podelila 12 točk. Srbski predstavnik, ki je na koncu osvojil 24. mesto, je sicer zelo priljubljen na Kitajskem.
Sarah Louise Bennett / EBU

Končni razplet (TOP 5) 1. Švedska: Loreen – Tattoo (583 točk) 2. Finska: Käärijä – Cha Cha Cha (526 točk) 3. Izrael: Noa Kirel – Unicorn (362 točk) 4. Italija: Marco Mengoni – Due Vite (350 točk) 5. Norveška: Alessandra – Queen of Kings (268 točk)

Kaj pa Slovenija?

Slovenija se je uvrstila na 21. mesto, 12 točk ji je namenila le srbska strokovna žirija, po nekaj točk so ji namenile še žirije iz Češke, Avstrije, Ukrajine, Hrvaške in Velike Britanije, zadnja le eno točko. Jokerji so se sicer za svoj sedmi rojstni dan s še eno odlično izvedbo skladbe Carpe Diem primerno poslovili od Liverpoola in evrovizijske dogodivščine, na kateri so dostojno zastopali Slovenijo in si odprli tudi kakšna vrata za bodočo kariero. Najlepše darilo za obletnico delovanja pa so si Kris, Jan, Bojan, Jure in Nace prigarali že s prebojem v finale: »Za nas je bil polfinalni nastop zagotovo težji. Vemo, kaj zmoremo, v projekt ESC smo vložili pol leta svojega življenja in garali za preboj v finale, a na tekmovanju Pesem Evrovizije je vedno še cel kup nepredvidljivih dejavnikov, na katere ne moreš vplivati. A se je izšlo,« je misli pred zadnjim nastopom na evrovizijskem odru strnil Kris. Fantje so se finalnega nastopa veselili in se na oder podali s tistim prijetnim vznemirjenjem, ki ga vsak dober performer začuti pred še tako rutinskim nastopom. Čeprav je bil končni rezultat slabši, kot so si ga želeli in pričakovali, so mesto Beatlov zapustili z dvignjeno glavo, saj so oddelali nastop, na katerega so lahko ponosni sami in na katerega je ponosna Slovenija. Zanj so namreč dobili veliko čestitk in pohval iz domovine, ob nastopu je z njimi zapela in zaplesala večina sodelujočih glasbenikov iz drugih držav, prišlo pa je tudi že kar nekaj povabil na nastope v več evropskih držav.

Marco Mengoni
Simpatični italijanski pevec je na Pesmi Evroviziji s pesmijo L’essenziale v Malmöju pred 10 leti zasedel sedmo mesto. Z ljubezensko balado Due Vite pa je bil v Liverpoolu četrti.
Corinne Cumming / EBU

Na snidenje 2024

Glede na to, da je bil letošnji veliki finale Pesmi Evrovizije pri nas najbolje gledan v zadnjih sedmih letih, hkrati pa je ta tudi najbolje gledana oddaja tega leta na TV Slovenija 1, si lahko še letos obetamo razpis za novo Emo, ki se menda vrača v vsej svoji veličini. Kot Pesem Evrovizije, ki jo bo maja 2024 gostila Švedska in natanko 50 let po zmagi legendarne Abbe pripravila nepozaben šov.

Verka
Letošnji slogan Pesmi Evrovizije je bil United By Music (Združeni v glasbi). BBC je tako šov prepletel tudi z ukrajinsko glasbo, ni manjkala niti Dancing Lasha Tumba, ki jo je v paradi zastava odpela ena in edina Verka Serduchka.
Chloe Hashemi / EBU

Pesem Evrovizije se že sedmič v zgodovini seli na Švedsko, ki je tako izenačila evrovizijske zmage z Irsko (7). Loreen je s to zmago postala prva ženska, ki ji je uspelo zmagati dvakrat. Prvič je slavila leta 2012 v Bakuju z Euphorio. Enako dvakrat (leta 1980 in še 1987) je uspelo zmagati irski legendi Johnnyju Loganu.