NLP, satelit, Landsat 9 Svet24.si

FOTO: Nad Belgijo opazili NLP? Zaskrbljeni ...

miha kralj 1 Svet24.si

Huda nesreča sina slovenskega glasbenika

anton olaj ales hojs bobo2 Svet24.si

Generalni direktor policije se je odzval na ...

jansa dimnik plezanje vlada Reporter.si

Navadnim ljudem je plezanje na trboveljski dimnik ...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

ryo-tatsuki Odkrito.si

Japonska jasnovidka, ki je napovedala katastrofo v...

Utopitev Ekipa24.si

GROZA! Skoraj jo je ŽE REŠIL, nato sta OBA ...

Fotografska razstava Joca Žnidaršiča: Leta preloma

Teja Pelko, 22.06.2021 07:30:38

Žnidaršič je v svoj objektiv ujel skoraj vse najpomembnejše dogodke za Slovenijo prelomnega časa med letoma 1988-1991

Delite na:
Fotografska razstava Joca Žnidaršiča: Leta preloma
Vitalni 83-letnik in legenda fotoreporterstva, Joco Žnidaršič CD

V Galeriji CD in Dvorani Duše Počkaj Cankarjevega doma je vse do 1. novembra na ogled izbor del legende slovenskega fotoreporterstva Joca Žnidaršiča, ki so nastala v letih 1988–1991.

Žnidaršič je v svoj objektiv ujel skoraj vse najpomembnejše dogodke tega, za Slovenijo prelomnega časa: od afere JBTZ in velikih zborovanj na Kongresnem trgu in Trgu republike, Gorbačova v Sloveniji in zadnje konference neuvrščenih pred razpadom SFRJ, prvih demokratičnih, večstrankarskih in predsedniških volitev, plebiscita, rojstva samostojne države, vojne za obrambo samostojnosti in pogajanj na Brionih pa do uspehov slovenskih športnikov in kulturnikov ter utripa vsakdana tedanjega časa.

Pri nekaterih dogodkih, ko na terenu ni bilo drugih fotografov, je imel Žnidaršič ekskluzivo: te fotografije imajo poseben dokumentarni in arhivski pomen. Ob znamenitih zgodovinskih prizorih je predstavljena tudi vrsta fotografij, v katerih se razkriva prava, humanistična narava fotografa z izjemno vizualno zgovornostjo in občutljivostjo. Dobitnik nagrade World Press Photo, ki je postavil standarde slovenski reportažni fotografiji, je vedno vztrajal pri realni, pristni predstavitvi stvarnosti s fotografijo, ki spoštuje človekovo nedotakljivost in dostojanstvo.

Razstava v 16 poglavjih in skoraj 200 fotografijah skozi objektiv velikega fotografa predstavlja čas, ki je pripeljal do velikih sprememb v naši družbi.

Poleg fotografij sta v Dvorani Duše Počkaj kot del razstave na ogled dva filma o Žnidaršičevem življenju in delu: dokumentarni film režiserke Maje Weiss z naslovom Dokumentarni portret Joco Žnidaršič, Neznosna lahkost fotografiranja (produkcija RTV Slovenija, 2005) predstavlja mojstra Žnidaršiča v zgodovinskem času in prostoru, ki ga zamejujejo njegove fotografije; od potovanj z maršalom Titom do odkrivanja lipicancev, slovenskih vinogradov, planin ali morja; od vin in Planice do vojne za Slovenijo; v video reportaži Joco Žnidaršič: Leta preloma (Muzej novejše zgodovine Slovenije, 2021) pa avtor spregovori o fotografijah iz časa slovenskega nacionalnega vzpona.