favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Dame in gospodje, GOSPODA!

Kamilo Lorenci, 03.12.2020 10:45:01

Pred kratkim je na slovenski medijski sceni luč sveta ugledal nov podcast, ki je nastal kot podaljšek razmišljanj na golf igrišču in nosi imenitno ime.

Delite na:
Dame in gospodje, GOSPODA!
David Urankar in Jure Godler Tamir Potokar

Podcasti so vedno bolj priljubljena medijska zvrst, ki jo lahko spremljamo na internetu. Gre za nekakšne mini zvočne, lahko pa tudi video zapise, ki se lotevajo različnih tem. "Ni, da ni," bi lahko rekli. In čeprav se s svetovno produkcijo na tem področju še ne moremo primerjati, je tudi slovenskih podcastov že kar nekaj.

Jureta Godlerja in Davida Urankarja večinoma poznamo iz malih zaslonov, malokdo pa verjetno vé, da sta oba precej aktivna tudi na podcastovski sceni. Prijatelja sta tudi zasebno in družijo jo mnogi skupni interesi, prav tako pa ju druži tudi različnost, kar je dandanes bolj redek pojav. In ko pride do različnosti, jo rešujeta na uglajen - lahko bi rekli gosposki, ali če hočete gentlemanski način. Ne z dvobojem, pač pa z argumenti. In to odseva tudi v njunem novem projektu, podcastu z imenitnim imenom: GOSPODA.

Kako se prav izgovori - GOSPODA (kot dva gospoda) ali GOSPÔDA (kot modrokrvna, žlahtna srenja)?

David: To gentlemansko prepuščava interpretaciji :) Nekaj gosposkega, v vsakem primeru! 

Jure: Najboljše stvari v zgodovini so vedno dopuščale mnogo različnih interpretacij, to je vedno bil simbol kvalitete.... Ali pa popolnega blefa. Nekaj od naštetega gotovo.

Odkod sploh ideja za ta podcast? Kaj vaju je združilo?

Jure: Z Davidom se poznava že kar nekaj let in trajalo je lep čas, da sva spoznala, da imava zelo podobne interese. Po tem, ko je Anže Tomić prekinil s podcastanjem in me pustil kot klateškega psa, sva z Davidom sklenila, da ustvariva podcast po lastni meri in interesih.

David: Morava pa priznati, da nam je Anže, s svojo mrežo Apparatus in tudi z osebnimi nasveti razvil sceno in dal popotnico, brez katere bi bili slovenski podkasterji bosi. Veliko spoštovanje in večna hvaležnost Gospodu Sultanu! No, najina ideja pa je bila, da debate z golf igrišč preneseva na podkast. Da se nama lahko ob kavi, čaju, praktično kadarkoli pridruži vsak, ki si želi sproščene, umirjene debate.

Podcast GOSPODA ima tudi svojevrsten pedigre. Mama je Opazovalnica, oče je Avtomat. Govorim seveda o vajinih podcastih … Sta starša Gospodov oz. Gospode še živa?

Jure: Če govorite o podcast sultanu Anžetu Tomiću, potem je odgovor: verjetno da. Po nekih legendah naj bi še obstajal in se gibal po centru Ljubljane, četudi tiho in latentno.

David: Oče Avtomat tudi še vozi na vse valje, pribljižuje se že okrogli 40. epizodi. Ampak se mi zdi, da sta Gospoda kombinacija tako podkastov, kot tudi najinih televizijskih projektov in ustvarjanja. Ena mešanica različnih debat in inkušenj.

Komu je podcast GOSPODA namenjen?

David: Predvsem je to podkast, za katerega si je potrebno vzeti čas. Čas zase :) Sam imam recimo kolega, ki podkaste posluša zaradi informacij, da se česa nauči, kaj novega izve o poslu. In posluša jih na 2x hitrosti. Se pravi 1 uro podkasta predela v pol ure. No, Gospodov se na ta način težko posluša. 

Jure: Podcast je namenjen vsem, ki jih zabava poslušanje dveh ljubiteljev golfa, avtomobilov, osebne higiene, literature, glasbe in finih pijač. Pa tudi drugim, ki jim ni muka investirati pol urice dnevno v podcaste.

Kje se rojeva podcast GOSPODA? Kako ga ustvarjata? Kje dobita ideje?

Jure: V resnici jih posnameva kar na zalogo. Gre za sproščeno druženje v studiu, ki ga zamejiva z izhodiščnimi idejami za posamezne epizode. Seveda kmalu skreneva s poti in tako od pričakovane ene epizode, neseva domov v žaklju tudi štiri ali pet epizod.

David: Dober primer je epizoda, ki razkrije, kdo je avtor uvodne špice podkasta. Mislim, da sva dvakrat ali trikrat zaplavala v druge teme, preden sva uspela razjasniti to vprašanje. Vedno pustiva debati, da se razvije.

Katere teme obdelujeta?

David: To so vsakdanje tematike, vsaka epizoda je novo poglavje, kot v knjigi. To bo Jure, kot pisatelj, bolje razložil. Je pa nabor tematik od glasbe, jutranjega vstajanja, vohunov, risank, britja do nepričakovanih osebnih izpovedi in premnogih bolečin :)

Jure: Premnoge bolečine je odličen opis, David! V bistvu obdelujeva teme, ki so nama blizu in ki sva jim posvetila veliko časa v življenju. Resnično, če bi združili transkripte epizod v eno knjigo, bi dobili priročnik o lepem življenju.

Ali s podcastom želita ustvariti novega slovenskega gospoda oz. gospodo?

David: Z delčkom najinega ustvarjanja bi si seveda želela dvigniti nivo komunikacije, ki se je, verjetno tudi zaradi pomoči pametnih naprav, rahlo izgubila. Oba sva še, na nek način, ostanek družbe, ki se je pogovarjala, ki je negovala zgodbe, izkušnje, pripetljaje. Ponavadi ob kozarcu izbranega in v gosposki družbi. Se pravi, da se pogovarjamo, in da se včasih tudi strinjamo, da se ne strinjamo. In to tudi argumentiramo na uglajen način.

Jure: Ne bi se mogel bolj strinjati. Mene tudi razveseli recimo tudi to, ko nekdo pove, da sva ga za neko stvar navdušila in mu odprla obzorja. Ni lepšega občutka. 

Oba imata svetovljanske, gosposke izkušnje, ki sta si jih nabirala po svetu. Ali lahko povesta, kje, kako, katere je bila morda tista, ki je bila ključna za to, da sta postala gospoda?

Jure: Mislim, da je poleg svetovnih potovanj name vplivala predvsem britanska literatura iz preteklih obdobij. Dela P.G. Wodehousea, Grahama Greena, Evelyn Waugha so vsekakor vzorni primerki gosposke literature, ki jo toplo priporočam.

David: Knjige so definitivno odlično orodje za širjenje obzorij. Jaz sem šel še čez nekaj faz, ki so me precej zaznamovale - predvsem tiste v športnem okolju, kjer sem vedno užival v zgodbah starejših kolegov in trenerjev. Še zlasti tisti iz bivše države so bili polni vrhunskih zgodb, interpretacij in njihovo pripovedovanje se mi je zdela imenitna obrt. V modelingu dosti debat ni bilo. Vsak dan isto: kako si treniral, kaj si jedel, si dobil kakšno reklamo/ bil na castingu in kam greš zvečer na zabavo. Po enem mesecu modeling ritma v Milanu se ti zdi, da se ti spušča raven IQ-ja :)

Iz ene od objav je mogoče zaslutiti, da je podcast GOSPODA namenjen izključno moški populaciji. Ali ženske niso zaželene?

David: Nikakor! Mislim, da je bil to le poizkus provokacije. In na to, da naju rade poslušajo dame, gospe, kaže tudi statistika in res sva vesela odziva. Mislim, da nimava debat, ki so izključno moške. Marsikatero gospo torej zanima, kaj se Gospoda pogovarjata? :D

Jure: Dekleta so vsekakor zelo dobrodošla! Vsaj predstavljam si, da gre pri najinem podcastu za vsebine, ki bi utegnile zanimati tudi nežnejši spol. Če jaz na youtubu gledam make-up tutoriale, zakaj pa ne bi dekleta poslušala podcast Gospoda?

Kakšen je odziv vajinih poslušalcev?

Jure: Odzivi so prekrasni in kar me je najbolj presenetilo je to, da sva dobila tako zvest krog poslušalcev že tako zgodaj. “Komaj čakam naslednjo epizodo,” je en in edini legitimen odziv, ki si ga lahko zaželi ustvarjalec podcastov.

David: Se popolnoma strinjam! Presenečen sem tudi, kako aktivno publiko imava, od komentarjev na družbenih omrežij, ocenah na podkast platformah do emailov in sporočil. To je feedback, o katerem sva lahko samo sanjala!

Kakšna je prihodnost vajinega podcasta?

David: Predvsem sva vesela, da lahko tukaj premierno izdava, da bova podkast nadgradila tudi v video obliko - in sicer ravno na božično jutro. Klasična nedeljska debata bo za praznik, torej malo prej kot so najini poslušalci vajeni, v petek 25.12. Tako kot se spodobi :)

Jure: Če smem povzeti s tujo frazo… obeta se nam: “More of the same but better!” Torej, v isti smeri, a bolje.

In seveda ključno vprašanje: Kje vajin podcast lahko spremljamo?

Jure: Na voljo je v vseh podcast aplikacijah, vsako nedeljo zjutraj, skupaj s toplimi žemljicami.

David: In od božiča naprej tudi v video ediciji na Youtube portalu. Da ne pozabite, vas pa tako ali tako spomniva na najinih Instagram profilih in Facebook profilu Gospoda.