Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Černobil, a brez drame

M.K., 09.06.2023 08:30:51

The Days je nova Netflixova serija, ki natančno obnavlja dogodke ob jedrski nesreči v Fukušimi leta 2011, ki velja za eno najbolj katastrofalnih v zgodovini.

Delite na:
Černobil, a brez drame
/ Netflix

Serija se skozi natančno pripoved poglobi v življenja delavcev elektrarne, menedžerjev in vladnih uradnikov, ki so se pri preprečevanju jedrske nesreče in odpravljanju posledic soočali s številnimi izzivi brez primere. Izjemni igralci Koji Yakusho, Yutaka Takenouchi in Fumiyo Kohinata vnašajo v like globino in pristnost. Z največjim spoštovanjem serija ponuja ganljivo pripoved o nesreči ter se poklanja pogumu vpletenih in žrtvam. Natančno prikazuje razvoj dogodkov in tehnične zaplete krize. Prav tako nekoliko odstira človeško plat tragedije, saj raziskuje vrsto čustev, ki so jih doživljali liki, vključno s strahom, krivdo in žalostjo. Kritiki pa izpostavljajo, da se na trenutke preveč osredotoča na podrobnosti in dejstva, kar ustvarja suhoparne in monotone sekvence. Zaradi tega ji tudi ne uspe ustvariti želene ravni dramatičnosti in čustvene napetosti ter gledalcem ne ponudi možnosti, da bi se z liki povezali do te mere, da bi čutili empatijo.

Čeprav so okoliščine in celo namen serije povsem drugačni, si nihče ne more pomagati, da je ne bi primerjal s Černobilom, nagrajeno omejeno serijo HBO, ki ni raziskovala le same nesreče, temveč se je poglobila tudi v politično in družbeno ozadje, vse skupaj pa povezala v odlično dramsko delo.

The Days mogoče ni brezhibna serija z dramskega vidika, a je zvest in informativen prikaz grozljive nesreče, zato bo navdušila vsakega gledalca, ki se želi poglobiti v katastrofo in njene posledice za japonsko prebivalstvo in vse vpletene. Ponuja dragocene vpoglede in služi kot učna izkušnja, ob kateri pa bodo tisti, ki iščejo nekaj več napetosti, ostali razočarani. Je serija, ki pusti več vtisa v obliki pridobljenega znanja kot iskrenega filmskega užitka.

1-the-days
/
Netflix