gwyneth-paltrow Svet24.si

Igralka oproščena nesreče na smučanju, ...

krajnska-gora, radio-1, ogrevanje, roškar, žur Svet24.si

Anja Ramšak in Robert Roškar v sanjski Kranjski ...

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

jason kidd luka doncic Ekipa24.si

Razočarani Dončić po novem porazu tudi o ...

masterchef Njena.si

Šok v MasterChefu: Prvič doslej slovo na lastno ...

lanisek Ekipa24.si

Zaslužil si je vsak cent! Uh, kakšno nagrado bo ...

Če bi stene lahko pele (Disney +)

kš, 10.01.2023 15:30:40

Film o glasbenih studiih Abbey Road!

Delite na:
Če bi stene lahko pele (Disney +)
Če bi te stene lahko pele. Disney+

Mary McCartney, hčerka pop zvezdnika Paula McCartneyja, je režiserka novega dokumentarnega filma z naslovom If These Walls Could Sing (Če bi stene lahko pele), ki je od 6. januarja po vsem svetu na ogled na Disney +. Film je bil decembra lani premierno prikazan v Severni Ameriki.

Film ponuja intimen ogled glasbenih studiev Abbey Road v Londonu, kjer so tako McCartney kot številni drugi glasbeni zvezdniki snemali svoje mojstrovine. Londonski glasbeni studii so dali ime verjetno najbolj priljubljenemu albumu skupine The Beatles Abbey Road iz leta 1969. Na bližnjem prehodu za pešce je četverica slavnih Beatlesov tudi posnela svojo legendarno fotografijo z naslovnice.

Mary McCartney in Sir Ringo Star
Mary McCartney in sir Ringo Star
Profimedia

če-bi-te-stene-lahko-pele
Če bi te stene lahko pele.
Disney+

»S studiem sem osebno povezana,« je povedala Mary McCartney in pojasnila, da so v času njenega odraščanja živeli v bližini. »Imam zelo smešno sliko, ki mi je zelo všeč - moja mama (Linda McCartney) vodi ponija čez prehod za pešce,« je dodala.

Skupina The Beatles tako zavzema velik del 90-minutnega dokumentarnega filma o Abbey Road, kjer so posneli kar 190 od svojih 210 pesmi.

Glasbeni studii Abbey Road imajo dolgo zgodovino. Glasbena založba EMI jih je ustanovila leta 1931. Sprva so bili namenjeni klasični glasbi in so imeli za tisti čas najsodobnejšo tehnologijo.

Veliko turistov pride le do prehoda za pešce

»Toliko ljudi pride do prehoda za pešce pri Abbey Road, ne pridejo pa v notranjost, kjer je velik delovni vrvež, zato sem želela gledalca popeljati v notranjost,« je povedala Mary McCartney.

Če bi te stene lahko pele
Tako je bilo v notranjosti tega popularnega studia.
Profimedia

Stella, Sir Paul McCartney in Mary McCartney
Stella, sir Paul McCartney in Mary McCartney
Disney+

Abbey Road je postal »zaklonišče« za skupino The Beatles, potem ko so zaradi histerije, ki je obkrožala skupino, leta 1966 opustili turneje, se v filmu spominja Giles Martin, sin njihovega producenta Georgea Martina.

Od takrat so čarobnost tega prostora poskušali doživeti številni zvezdniki, od Eltona Johna in Pink Floyd do Led Zeppelin in Oasis - vsi ti nastopajo v novem filmu.

»Vsaka oseba pripoveduje svojo zgodbo, različne vidike tega, kar je naredilo studio Abbey Road to, kar je dandanes,« je še povedala Mary McCartney.

Za oboževalce Beatlov njen novi dokumentarec prihaja slabo leto po filmu z naslovom Get Back (Pojdi nazaj), v katerem je režiser Peter Jackson skrbno predelal posnetke skupine, nastale pri pisanju in vajah za album Let it Be, vključno z njihovim slavnim nastopom na strehi Abbey Road.

Znameniti prehod za pešče
Znameniti prehod za pešce
Profimedia