Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Navdušeni: s3p komedija Janez Novak

kl, 26.08.2021 09:10:39

Bili smo na premieri izvrstno narejene komedije Janez Novak, ki so jo predstavili v SiTi teatru pod zvezdami.

Delite na:
Navdušeni: s3p komedija Janez Novak
Gregor Podričnik, Tadej Toš in Klemen Slakonja so predstavili odlično igro m24/Sašo Radej

Doze smeha smo bili potrebni. In gledališča. In druženja. To kaže tudi številčen odziv na prvo predstavo poletnega SiTi teatra oz. SiTi teatra pod zvezdami, kot se uradno imenuje. In za uvod smo dobili pravo poslastico, ki so jo pripravili Klemen Slakonja, Tadej Toš in Gregor Podričnik, dva žlahtna komedijanta in prejemnik študentske Severjeve nagrade.

S3p-komedija (strip-komedija) Janez Novak je predstava, ki navduši z igro vseh treh igralcev. Slakonja in Toš sta izredna v menjavanju likov, akcentov in dialektov (Slakonja je gledališki impresario, odbiti nadebudni zdravnik, žena glavnega junaka, tajnica podjetja in ropar, Toš pa televizija, primarij, zdravilec, izvršilec terjatve in smrt) medtem ko jima Podričnik, ki igra le naslovnega junaka, odlično parira. Izredno dobri igri, plesu in petju dodatno pripomoreta tudi scensko ozadje, ki z odlično grafiko resnično spominja na stripovsko in krasna usklajenost med dogajanjem na odru in animacijo v ozadju ter zvočnimi efekti.

Gledalec se tako počuti, kot da je hkrati v gledališču in gleda animirani strip. Nenavadna izkušnja. 

O čem govori zgodba? Janez Novak je vzorčen primerek poštenega državljana, ki živi svoje malo srečno življenje in pridno hodi v svojo nepomembno službo. Ko mu potrdijo okužbo s skrivnostnim, smrtonosnim virusom pa se mu življenje obrne na glavo. Delo ima v izvirniku naslov "Smisel življenja gospoda Lojtrice", v slovenščino pa sta ga prevedla in izvrstno priredila ter režirala Dejan Batoćanin in Uroš Fürst.

Delo je sicer označeno kot komedija, kar v nekem smislu seveda je. Predvsem je odbita komedija. Humor, kot vzet iz stripov o Alanu Fordu - črn, sarkastičen, ciničen, odbit, včasih že pretiran, pa tudi bridek. Nič ne bi čudilo, če bi kdo omenil, da se je avtor zgodbe, hrvaški pisec (žal že pokojni) Saša Anočić, napajal v teh stripih - navsezadnje je Alan Ford v časih nekdanje skupne države izhajal prav na Hrvaškem.

In kot se Alanu Fordu, ki v bistvu kritizira kapitalizem, smejimo, pa se hkrati zamislimo nad sporočilom, ki ga ponuja. In enako se zgodi tudi z zgodbo o Janezu Novaku.

Pa še nekaj je - predstava, čeprav ni imela takega namena, ko so jo začeli ustvarjati - se izvrstno "vklaplja" v sedanje, lahko rečemo "odbito", s pandemijo prežeto obdobje. Že zaradi skrivnostnega virusa, ki sicer ne napada pljuč, pač pa bolj spodnje dele človekovega telesa. Pa tudi zato, ker sta Batoćanin in Fürst vanjo odlično vključila aktualne dogodke, ki so se zgodili v zadnjem letu, čeprav je bilo delo napisano že dolgo prej.

Ustvarjalci predstave so si dolg aplavz resnično zaslužili. Ocena po mnenju pisca tega poročila: 9,9 od 10, ampak samo zato, ker bi desetka bila že kičasta.

In kot se za vsako pravo premiero v prestolnici spodobi, na njej ni manjkalo znanih obrazov.