oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Splitčani bodo znova uživali ob dobri glasbi in zabavi

A.M., 05.06.2023 08:15:12

Tradicijo bodo prepletli z modernimi časi!

Delite na:
Splitčani bodo znova uživali ob dobri glasbi in zabavi
Luka Nižetić Mare Milin

V Splitu bo konec junija zaživel tradicionalni Splitski festival, ki bo tudi letos v Dalmacijo privabil številne ljubitelje zabavne glasbe. Festival, ki se bo tradicionalno odvil na Prokurativi, bo letos doživel kar nekaj lepotnih popravkov, saj ga želijo približati sodobnemu času. »Splitski festival je eden najbolj znanih in cenjenih festivalov zabavne glasbe v tej regiji in tako mora tudi ostati. Treba ga je prilagoditi tako času, v katerem živimo, kot tudi novim trendom in generacijam, pri tem pa ne smemo pozabiti na tradicijo,« je pred pričetkom festivala dejal splitski župan Ivica Puljak.

Organizatorji 63. festivalske edicije pripravljajo resnično pravi glasbeno-plesni program, ki bo razdeljen na dva dela. Med 23. in 25. junijem bo tu »Kronika o našem Malom mistu«, med 29. junijem in 2. julijem pa bo tu še »Kronika Veloga mista«. Program na Prokurativi bo odprla glasbena senzacija in z grammyjem nagrajena glasbenica, pevka, tekstopiska in multiinštrumentalistka Judith Hill. Luigi in Bepina bosta poskrbela, da bo Prokurativa zaplesala. Za piko na i pa bo v prvem delu še danska bas kitaristka Ida Nielsen, ki je znana kot nekdanja članica spremljevalne zasedbe Princea.

luka-nižetić
Luka Nižetić
Mare Milin

Prvi zametki Splitskega festivala so bili leta 1960, ko je bila na sporedu glasbeno-modna revija More – Revija – Split. Prav zares pa se je vse skupaj začelo leta 1962, ko je slavila glasbena diva Tereza Kesovija s skladbo Ćakule o siromajima. Priljubljena hrvaška glasbenica, ki je postala zaščitni znak festivala, je s svojimi popevkami, ki so jih ustvarili najboljši hrvaški avtorji, zmagala večkrat, tako kot Vice Vukov, Mišo Kovač in ne nazadnje še legendarni in nepozabni Oliver Dragojević.

Od retrospektive do festivala

Za mnoge pa bo precej bolj zanimiv drugi del, ki se bo začel z Retrospektivnim večerom in koncertom Jazz orkestra HRT, ki bo pod vodstvom Mirona Hauserja izvedel petnajst skladb iz festivalskega arhiva. Skozi zgodovino splitskih festivalov nas bodo s svojimi zanimivimi interpretacijami popeljali Ana Uršula Najev, Max Hozić, Mario Huljev, Elena Stella, Sabrina Hebiri, Ana Opačak in Helena Gudelj. Temu bo sledil tekmovalni večer mladih izvajalcev (starih do 35 let), ki se bodo predstavili s svojimi novimi avtorskimi skladbami. Nove zvezde glasbene scene bodo poskušale osvojiti srca občinstva, najboljši po ocenah občinstva in žirije pa se bodo neposredno uvrstili v finalni tekmovalni večer. A še pred tem bodo v Splitu obeležili 60. obletnico glasbenega ustvarjanja Nenada Vilovića, ki je eden glavnih akterjev hrvaške glasbene scene. Večerni program je poimenovan po Vilovićevi kultni glasbeni uspešnici, ki jo je leta 1995 na Splitskem festivalu izvedel legendarni Dino Dvornik. V programu bodo nastopili številni glasbeniki, ki se bodo Vilovićevi glasbeni zapuščini poklonili s priredbami njegovih uspešnic. 2. julija pa bo čas za sklepno dejanje 63. Splitskega festivala, ko bomo skupaj slišali kar 24 novih melodij, ki jih bodo predstavili bolj kot ne znani hrvaški glasbeniki, med njimi so tokrat Marko Škugor, Zdravko Škender, Ibrica Jusić ter mnogi drugi. Najboljši tekmovalci bodo na koncu nagrajeni s festivalskimi nagradami.

Lanska edicija

Spomnimo. Strokovno javnost je lansko leto s skladbo Jedno bez drugoga prepričala Lorena, ki je osvojila še drugo nagrado publike ter nagrado za najboljšo pesem po mnenju medijev. Občinstvo pa je lani s pesmijo Kad se rodiš usrid Splita na koncu osvojil Luka Nižetić.