sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Še ena postapokaliptična Južna Koreja

M.K., 20.05.2023 07:30:22

Postapokaliptične serije in filmi potrebujejo čas, da vzpostavijo svoje svetove, predvsem zato, ker je v »novi normalnosti«, ki jo ljudje poskušajo preživeti, vedno v uporabi nova terminologija in vzpostavljen nov družbeni sistem, po katerem je treba krmariti. Bolj uspešni med temi gledalce pritegnejo že med gradnjo teh svetov. Nova južnokorejska serija Black Knight se dogaja leta 2071, 40 let po tem, ko je komet spremenil Seul in preostali planet v puščavo.

Delite na:
Še ena postapokaliptična Južna Koreja
/ Netflix

Po padcu kometa je Južna Koreja postala puščava z nizko kakovostjo zraka. Zaradi tega so morali zadnji ljudje na Zemlji ‒ približno 1 % prebivalstva ‒ izumiti možnosti za pridobivanje in vzdrževanje ravni kisika, a ne za vse. Koda, vtetovirana na roko, določa stopnjo dostopa in življenjske razmere. Preživeli brez kode veljajo za begunce in živijo nad zemljo v slabih razmerah in z zelo malo zalogami.

Nekateri begunci postanejo tihotapci in poskušajo ukrasti zaloge, ki jih dostavljavci, kot je 5-8 (Kim Woo-bin), prevažajo splošnemu prebivalstvu. Drugi se odločijo za enega najnevarnejših poklicev v tem novem svetu in sami postanejo dostavljavci, saj je to edina možnost, da si zagotovijo vtetovirano kodo. Sloves dostavljavcev je postal legendaren, zlasti 5-8, ki je zaradi svojega etičnega kodeksa in vrlin prava zvezda med heroji.

Medtem Jung Seul-ah (Roh Yoon-seo) živi s sestro Seol-ah (Esom), majorko v poveljstvu obrambne obveščevalne službe. Skupaj skrivata begunca Yung Sa-wola (Kang You-Seok), kar velja za hud zločin. Sa-wolu se zdi, da se približuje svojemu cilju, da postane dostavljavec. V nekem trenutku se dejansko znajde na tovornjaku 5-8 in sede v kabino poleg legende.

Seveda na drugi strani teh »navadnih« ljudi deluje velika (in zlobna) megakorporacija, ki je na vrhu prehranjevalne piramide nove ureditve. Kako se bodo mali ljudje združili, da bi premagali elitističnega Ryu Seoka (Song Seung-heon), si lahko v šestih epizodah prve sezone že ogledate na Netflixu.

black-knight
/
Netflix