sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

To je pesem za dušo – vzameš kitaro in jo zapoješ

A.M., 17.05.2023 20:30:46

Na pol poti do sonca!

Delite na:
To je pesem za dušo – vzameš kitaro in jo zapoješ
Čuki nas pred vročim poletjem vedno razveselijo z novo brezčasno uspešnico. Založba Mandarina

Vajeni smo že, da nas Čuki vsako leto na pragu poletja razveselijo z novo poletno uspešnico, polno sonca in radosti, plesnih ritmov in optimizma. Tako je že desetletja. Samo spomnimo, da so prav s tako pesmijo že pred točno 30 leti Čuki na Melodijah morja in sonca zmagali. Naslov pesmi je bil Črne oči.

Toda tokrat so nas Čuki kar precej presenetili. Bliža se poletje, predstavili pa so nam pesem, katere naslov je sicer tudi povezan s soncem, ampak le »na pol poti do sonca.« Se pravi na pol poti do tistega, kar nam po navadi pomeni srečo, brezskrbnost, toploto in toplino.

Prava čukovska

Na pol poti do sonca je balada, za katero je avtor Jože Potrebuješ, ki je sicer eden najuspešnejših slovenskih komponistov in tekstopiscev in je napisal že na desetine hitov in skoraj ponarodelih pesmi, rekel, da je ena njegovih lepših pesmi. Preprosta, prvinska, lepa. Taka, prava čukovska, kakršnih smo bili od te legendarne skupine vajeni predvsem na začetku njihove kariere. Pesem za dušo – vzameš kitaro in jo zapoješ. Kot so Če se od spominov da živet', Greva gor v hribe, Poletna ... Melodijo je Jože imel napisano že nekaj let, besedilo pa je nastalo med korono. Govori o spoznanju, da so stvari minljive. Žal tudi prenekatera ljubezen. Pesem so posneli z Alešem Zibelnikom in kitaristom Marinom Mrčelo (s katerim so Čuki sodelovali že na začetku kariere), ampak ko je Jože pesem pokazal prijatelju Janu Plestenjaku, mu je ta rekel, da mu v pesmi manjka zvok harmonike, ki bi ji dala še nekoliko bolj etno-mediteranski prizvok.

Jernej Tozon, Živa Teršek
Glavni vlogi v videospotu sta tokrat odigrala Jernej Tozon in pa simpatična 22-letna Celjanka Živa Teršek.
Založba Mandarina

Jernej in Živa

Glavni vlogi v videospotu sta tokrat odigrala Jernej Tozon in simpatična 22-letna Celjanka Živa Teršek, ki je z Jernejem že večkrat snemala reklamne kataloge. Video so Čuki posneli v Izoli in v Portorožu v Parenzani, moči pa sta tokrat združila stara mačka številnih videospotov skupine Čuki, Jernejev brat Miha Tozon, ki je bil režiser njihovih spotov za pesmi, kot sta Greva gor v hribe in Zvočnik na pločnik. No, Miha je tokrat poprijel za kamero, na režiserski stolček pa se je usedel Jani Pavec, ki je med drugim sodeloval pri spotih za Daj mi poljub, Če se od spominov da živet' in še bi lahko naštevali.

Delovno poletje

Sicer pa Čuke tudi to poletje čaka obilo nastopov, jeseni pa ... 35-letnica delovanja skupine. Se nam spet obeta kakšen nepozaben koncert, kot je bil tisti pred petimi leti v Cankarjevem domu? Pustimo se presenetiti!

Jernej Tozon, Živa Teršek
V videozgodbi ne manjka romantičnih prizorov.
Založba Mandarina

Letos glasbeniki praznujejo 35. obletnico delovanja!