sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Resnična zgodba Christine Aistrup Hansen

M.K., 11.05.2023 11:30:07

Po uspešnem lanskem filmu The Good Nurse z Jessico Chastain in Eddiejem Redmaynom v glavnih vlogah nam Netflix predstavlja že novo srhljivo pripoved o medicinski sestri in tudi tokrat gre za zgodbo, ki so jo navdihnili resnični dogodki. The Nurse je izdelek danske produkcije in temelji na istoimenski knjigi, ki jo je leta 2021 izdal Kristian Corfixen in opisuje zločine, ki jih je zagrešila danska nočna medicinska sestra Christina Aistrup Hansen med letoma 2012 in 2015.

Delite na:
Resnična zgodba Christine Aistrup Hansen
/ Netflix

Resnični zločini, resnične posledice

Serija v štirih delih The Nurse, ki si jo že lahko ogledate na Netflixu, temelji na resnični zgodbi izkušene medicinske sestre, ki je bila leta 2016 aretirana zaradi srčnega zastoja in posledične smrti treh sicer relativno zdravih pacientov v bolnišnici Nykøbing Falster na Danskem. Šlo je za 72-letnega moškega, ki je umrl leta 2012, in še dva bolnika, 86-letno žensko in 66-letnega moškega, ki sta umrla na isti dan, 28. februarja 2015. V vseh treh primerih so v telesih umrlih pacientov bolnišnice našli visoke odmerke morfija in diazepama. Nočna medicinska sestra, ki je delala na bolnišničnem oddelku, ko se je to zgodilo, pa je bila vedno Christina Aistrup Hansen (v seriji jo upodablja Josephine Park).

Novinka, ki je razvozlala uganko

Izkušena medicinska sestra Christina na urgentnem oddelku blesti pod stresom. Velikokrat o najboljšem postopku zdravljenja pacienta ve več kot marsikateri prisotni zdravnik. Pod svoje okrilje vzame mlado mater samohranilko in novopečeno medicinsko sestro Pernille Kurzmann Larsen (igra jo Fanny Louise Bernth), za katero je to prva tovrstna služba. Z njenimi očmi spremljamo dogodke v seriji. Po nekaj tednih tesnega sodelovanja s Christino začne Pernille opažati znatno povečanje števila pacientov, ki so bodisi mladi, brez kakršnihkoli težav s srcem, bodisi se zdravijo zaradi bolezni, ki ne ogrožajo njihovega življenja, in doživljajo nenadne akutne srčne zastoje. 

Sčasoma začne sumiti, da z njeno sodelavko, medicinsko sestro, ki uživa v najbolj kritičnih in kaotičnih situacijah, tistih, v katerih gre za življenje in smrt in ki zahtevajo izvajanje tehnik oživljanja in vbrizgavanje injekcij adrenalina za ponovno oživljanje srca pacientov, ki so na mizi mrtvi, nekaj ni prav. Včasih jim bolnika uspe oživiti, pogosto pa umre, kar Pernille neizmerno utruja, Christina pa ostaja ob tem ravnodušna. Ko novinka opazi, da manjkajo odmerki morfija in diazepama ter da se vsi nepričakovani srčni zastoji dogajajo v Christinini nočni izmeni, poveže svoje sume v smiselno celoto, a ji na začetku nihče ne verjame. Končno s pomočjo partnerja, doktorja Nielsa Lundena, ki je delal na istem oddelku, prav ona tudi opozori policijo. Christino Aistrup Hansen kmalu zatem aretirajo.

Režiser serije je o resničnem primeru in pogumni medicinski sestri Pernille, ki še vedno dela v isti bolnišnici, povedal: »Veliko ljudi je nekaj sumilo ali videlo - in vendar je nova medicinska sestra, ki je na svojem prvem delovnem mestu, tista, ki ne le sluti, da je nekaj narobe, ampak dejansko nekaj naredi glede tega in pri tem tvega vse.«

the-nurse
The Nurse
Netflix

Ne angel, temveč hudič smrti

Sojenje je hitro postalo eden najodmevnejših primerov, o katerih so poročali tamkajšnji mediji. Medicinska sestra je na Danskem zaslovela kot »hudič smrti« (»dødsdjævel« v danščini), saj je tožilstvu uspelo dokazati, da je bila prav ona tista, ki je tem bolnikom vbrizgavala morfij in diazepam. Leta 2016 je bila obsojena na dosmrtni zapor zaradi treh umorov in enega poskusa umora (tisti dan, 28. februarja 2015, je smrtonosno mešanico vbrizgala še enemu bolniku, ki pa je preživel). Leta 2017 se je na presenečenje mnogih njena dosmrtna kazen omilila na le 12 let zapora, obtožnico pa so spremenili na le poskus umora, saj ni bilo mogoče dokazati, da sta bila prav morfij in diazepam, ki ju je vbrizgala ona, neposredni vzrok smrti bolnikov.

Christina Aistrup Hansen danes še vedno prestaja kazen v danskem zaporu. Diagnosticirali so ji histrionično osebnostno motnjo, za katero je med drugim značilno pretirano iskanje pozornosti. V skladu s to diagnozo naj bi bolnikom dajala zdravila z namenom, da bi jih lahko ona tik za tem »rešila«. V vsaj treh primerih ji drugi korak ni uspel in je tako pristala za zapahi. Ali je smrtonosni koktajl zdravil vbrizgala še kakšnemu pacientu, ki pa je preživel, verjetno ne bomo vedeli nikdar.

Ni ji žal, ne kesa se

Med pisanjem knjige, ki jo je navdihnila ta resnična zgodba, je Kristian Corfixen v zaporu opravil tudi intervju s Christino Aistrup Hansen. Izjavila je: »Mnogi tukaj govorijo o tem, da nekega dne dosežeš točko, ko se sprijazniš s svojo obsodbo. Toda jaz tega še nisem dosegla.« Potrdila je tudi, da še vedno čuti veliko jeze in razočaranja ter da si je enkrat poskušala vzeti življenje.

Iz zapora jo bodo predvidoma izpustili leta 2028. Spet bo svobodna ženska, čeprav ne bo nikdar več mogla delati kot medicinska sestra.

the-nurse
The Nurse
Netflix