zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Znanih prvih pet finalistov

A.M., 10.05.2023 10:30:02

Po desetih letih premora!

Delite na:
Znanih prvih pet finalistov
Voditelja prvega predizbora za najlepši šanson leta 2023 Višnja Fičor in Igor Velše Adrian Pregelj/RTV SLO

Za nastop na čarobnem večeru finala Festivala slovenskega šansona, ta bo 28. oktobra v Rogaški Slatini, je v soboto, 6. maja, strokovna žirija po predstavi v Krškem izbrala prvih pet finalistov.

Z izborom prvih petih finalistov se tako približujemo odgovoru na vprašanje, ali je najlepši šanson že napisan. Festival, s katerim nacionalna radiotelevizija spodbuja kakovostno, izvirno ustvarjalnost s področja šansona v slovenskem jeziku, poteka v treh koncertnih večerih: 6. in 14. maja v Krškem in Murski Soboti, 28. oktobra pa bo v Rogaški Slatini sklepni del prireditve in razglasitev najlepšega šansona leta 2023.

Prvi predizbor

V Krškem so se prvo soboto v maju predstavili Tomaž Hostnik in Matija Krečič, Glas 'n' bas, Rade kvartet, Zajtrk, Smaal Tokk, Patricija Škof, Dimme in Pedenjpedi, Café Noisette, Gala trio in Ana Maria Mitić. Na obeh predizborih nastope letošnjih šansonjerjev ocenjuje strokovna žirija v sestavi: pisatelj in pesnik Vlado Žabot, pevki in pedagoginji Jadranka Juras in Barbara Šinigoj, glasbeni urednik Gregor Stermecki ter literarni komparativist Miha Zor. Na prvem predizboru so presodili, da si napredovanje v sklepni večer, s tem pa tudi studijsko snemanje in možnost za eno od festivalskih nagrad najbolj zaslužijo: Hostnik pa Krečič (Dekle iz zlatih sanj), Zajtrk (Jera), Smaal Tokk (Dihej), Patricija Škof (Šanson iz tujine) in Ana Maria Mitić (V našem belem hodniku). Voditelja Višnja Fičor in Igor Velše sta dogajanju na odru dodala vsak svoj košček šansonjerske ustvarjalnosti, vsi navzoči pa smo se lahko prepričali, da se slovenski šanson dobro sliši v najrazličnejših zvočnih in vsebinskih odtenkih.

Slovenski šanson 2023
Vsi nastopajoči v prvem predizboru
Adrian Pregelj/RTV SLO

Prvi predizbor za nastopajoče na Festivalu slovenskega šansona 2023 je bil v soboto, 6. maja, v dvorani Kulturnega doma Krško. To nedeljo, 14. maja, sledi še drugi predizbor. Po pet izbranih šansonov z vsakega predizbora bomo slišali na finalni prireditvi 28. oktobra.