Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Srede so rezervirane za ljubitelje gora in gorniškega filma

kš, 23.03.2023 10:00:09

Ljubitelji gorniških vsebin končno prišli na svoj račun!

Delite na:
Srede so rezervirane za ljubitelje gora in gorniškega filma
Gora Zmaj 5. 4. ob 17.15 na TV SLO 1 RTV Slo

Zadnjo sredo v marcu in srede v aprilu bodo ljubitelji gorniških vsebin na Televiziji Slovenija lahko spremljali serijo v treh delih Gora ni večna, cikel gorniških vsebin pa se bo končal z nagrajenim filmom Reinhard Karl: umetnost plezanja.

Gledalci Televizije Slovenija bodo lahko tudi letos spremljali vsebine z gorniško tematiko. Serija v treh delih Gora ni večna postavlja v ospredje vprašanje spreminjanja podnebja in posledic, ki jih imajo te spremembe na gorski svet. Ni pa to edini vzrok spreminjanja gora. Vseskozi so navzoči tudi naravni procesi propadanja in preobražanja, bolj ali manj neodvisni od človeka.

V vsaki izmed treh epizod dokumentarne serije z naslovom Gora ni večna bo v ospredju nosilni lik, ki z različnih vidikov pripoveduje in osmišlja obravnavano tematiko. O spreminjanju gora in njegovih posledicah bodo tako govorili alpinistka in raziskovalka Irena Mrak, geograf, raziskovalec in gornik Miha Pavšek ter Jaka Ortar, prav tako geograf ter alpinist in alpinistični smučar.

gora-ni-večna
Gora ni večna
RTV Slo

Pripovedka, ki se navezuje na kraj

Povezovalni element vsake epizode bo pripovedka oziroma mit, ki se navezuje na kraj, na katerem se bodo epizode začele, ter priča o posledicah usodne soodvisnosti med naravo (goro) in človekom. Trije osrednji pripovedovalci bodo ob alpinističnem vzponu ali kakšni drugi gorniški aktivnosti govorili o svojih izsledkih, dognanjih, znanstvenih raziskavah in meritvah. Pri tem jih bodo spremljali soplezalci in sodelavci, prav tako aktivni in angažirani glede problematike nenehnega spreminjanja gora, ki vsebinsko zaokrožujejo epizodo.

Izjemni film Reinhard Karl: umetnost plezanja

Cikel gorniških vsebin se bo končal s filmom Reinhard Karl: umetnost plezanja, ki je na letošnjem Festivalu gorniškega filma prejel nagrado RTV Slovenija. Film subtilno vodi skozi doživetja gora slovenskemu občinstvu skoraj neznanega nemškega alpinista Reinharda Karla.

Gora ni večna: Podrta gora - 29. 3. ob 17.15 na TV SLO 1

Epizoda se osredotoča na Triglavski ledenik oziroma Triglav kot simbol slovenskega alpinizma in gorništva ter spremembe, ki jih pri njem v letih opažajo raziskovalci in obiskovalci gora. Osrednji lik oddaje je mag. Miha Pavšek, gornik, geograf in raziskovalec na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU.

Gledalec spremlja merjenje Triglavskega ledenika, ki ga Miha in njegovi sodelavci opravijo vsako poletje. Triglavski ledenik nepretrgano merijo že tri četrt stoletja.

Medtem se z jamarjem dr. Juretom Tičarjem odpravimo v Ivačičevo jamo pod Kredarico. Natalija Štular, kustosinja v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, nam pokaže nekaj zanimivih muzejskih artefaktov, povezanih s Triglavskim ledenikom.

Oddajo zaokroži legenda o Podrti gori.

Podrta gora 29. 3. ob 17.15 na TV SLO 1
Podrta gora 29. 3. ob 17.15 na TV SLO 1
RTV Slo

Gora ni večna: Gora Zmaj - 5. 4. ob 17.15 na TV SLO 1

Epizoda se začne v zgodnjem jutru pod Ljubeljem. Irena in Mojca se odpravita v gore in se med potjo pogovarjata, tudi o bajki o nastanku Tržiča. Po njej naj bi pred stoletji v naselju pod Ljubeljem kovačev petelin znesel jajce, iz njega pa se je izvalil zmaj. Zmaj se je zaril v goro, in ko je zrasel v velikansko zverino, je goro razklal na dvoje ...

Osrednji lik je Irena Mrak, priznana raziskovalka in alpinistka, ki pogosto prepleta alpinizem in znanstveno delo. Epizoda se osredotoča na kopno sezono v Karavankah ter značilnosti alpinizma in gorništva, povezane z naravnimi pojavi, kot so podori, erozija, poplave, hudourniki idr.

Rdeča nit oddaje je Irenin vzpon na Košutico z alpinistko Mojco Švajger, s katero sta med drugim pred leti osvojili predvrh Broad Peaka ter Nanga Parbat po prvenstveni Slovenski smeri. Zgodbo iz svojega zornega kota dopolnjuje še dr. Matija Zorn, predstojnik Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU.

gora-ni-večna
Gora ni večna
RTV Slo

Gora ni večna: Zlatorog - 12. 4. ob 17.15 na TV SLO 1

Osrednji lik epizode je Jaka Ortar, geograf, alpinist in alpinistični smučar.

Epizoda se začne ob jutranji zori v enem izmed mrazišč na Komni, v katerem Jaka in Blaž Šter (z Agencije Republike Slovenije za okolje) merita temperaturo. Tam namreč kar mrgoli kraških kotanj, v katerih nastaja reden, močan temperaturni obrat. Jaka Blažu omeni legendo o Zlatorogu, nauk o nebrzdanem pritisku človeka na okolje; ta pritisk na koncu povzroči uničenje »raja«. Pogovarjata se o aktualnosti legende, saj človek tudi danes s svojim delovanjem še kako vpliva na gorski svet. Med potjo pove tudi, da je skupaj s sodelavci ustanovil prvi slovenski informacijski snežni portal Snežak.

Oddaja se osredotoča na kratkoročni in dolgoročni vpliv vremena in drugih pojavov na zimski alpinizem, ki obsega ledno plezanje, zimsko plezanje v stenah ter alpinistično smučanje. Jaka opravi alpinistični vzpon, na katerem prepleza in odsmuča smer. Nejc Marčič, slovenski alpinist mlajše generacije, dobitnik zlatega cepina, in Anja Petek, najuspešnejša slovenska alpinistka leta 2021, pa se odpravita preplezat zaledenel slap.

gora-ni-večna
Gora ni večna
RTV Slo

Reinhard Karl: umetnost plezanja - 19. 4. ob 17.15 na TV SLO 1

Film Reinhard Karl: umetnost plezanja subtilno vodi skozi doživetja gora slovenskemu občinstvu skoraj neznanega nemškega alpinista Reinharda Karla. Od prvega, osvobajajočega in navdušujočega osvajanja vrhov do strahu in spoštovanja do mogočnih sten in veselja ob najvišjem, Everestu, ki se prelije v praznino, ter umetniškega videnja plezanja in gora skozi oko fotoaparata, navsezadnje pa tudi do popolne radosti pri prostem plezanju v danes kultnem El Capitanu. Karl vse to opazuje z občutljivo dušo nenehnega iskalca smisla in očmi umetnika. Na tej poti vse bolj dojema življenje samo kot goro brez vrha ...

Reinhard Karl: umetnost plezanja - 19. 4. ob 17.15 na TV SLO 1
Reinhard Karl: umetnost plezanja - 19. 4. ob 17.15 na TV SLO 1
RTV Slo