gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Bolezen se je po slovesu od odrov še poslabšala

kš, 14.03.2023 16:30:16

Collins je bil v svoji karieri nagrajen z mnogimi nagradami, med drugim z grammyjem in nagrado brit.

Delite na:
Bolezen se je po slovesu od odrov še poslabšala
Genesis, ko so bili na vrhuncu glasbene kariere, leta 1987 Profimedia

Njegovo slovo od glasbe je bilo za milijone oboževalcev hud udarec v srce, vendar je bilo glede na njegovo zdravstveno stanje neizogibno. Phil Collins je zadnjič nastopil 26. marca 2022 v Londonu in se od takrat umaknil na svoj dom, obkrožen z ljubeznijo svoje družine. Leto dni pozneje se je njegova bolezen poslabšala, kot je povedal njegov prijatelj in kolega Mike Rutherford, ki si je z njim delil dolgoletno kariero v zgodovinski skupini Genesis.

Zapisani v zgodovino 

Basist Mike Rutherford je skupaj s Philom Collinsom preživel zlato obdobje skupine Genesis. Skupaj z drugimi člani skupine so pisali glasbeno zgodovino in še danes je slišati njihove nepozabne hite, ki so navdušili milijone oboževalcev in cele generacije. Zato si ni težko predstavljati odmeva, ki ga je Collinsovo slovo od odrov povzročilo po vsem svetu.

Kaj se mu je pravzaprav pripetilo?

Phil Collins je 30. januarja dopolnil 72 let, vendar to, kar mu preprečuje, da bi se ukvarjal z glasbo, nima nobene zveze s starostjo. Še naprej bi delal, pel in žongliral z inštrumentom, zaradi katerega je postal legenda svetovne glasbe, če ga le tisto usodno leto 2007 ne bi za vedno zaznamovalo.

Phil Collins leta 1997
Phil Collins leta 1997
Profimedia

Uničujoča poškodba vratu

Bobni so bili njegova prva ljubezen in nato nenadoma tudi vzrok njegove nesreče. Philove mučne zdravstvene težave so se začele leta 2007, ko si je med turnejo Genesis reunion zaradi nerodnega padca premaknil vretenca v vratu. Poškodba je povzročila poškodbe živcev v rokah, zaradi česar ni mogel več igrati bobnov. V sporočilu, ki je bilo pozneje objavljeno na spletni strani skupine Genesis, je pevec, ki je po svetu prodal 150 milijonov albumov in se ponaša s premoženjem, ocenjenim na 120 milijonov funtov, zapisal: »Po uspešni operaciji vratu moje roke še vedno ne morejo normalno delovati ... Morda se bo čez kakšno leto to spremenilo, vendar za zdaj ne morem igrati bobnov ali klavirja.« A začela se je boleča preizkušnja ... Operacije so si sledile druga za drugo, on pa ni želel zapustiti odra.

Od takrat si ni več opomogel, tej prvi zdravstveni težavi pa so se pridružile še druge: najprej poškodbe nekaterih živcev, nato pa še diagnoza sladkorne bolezni, ki je stanje še poslabšala.

Počasno propadanje glasbene legende, človeka, ki je »rešil« skupino Genesis, ko je zamenjal Petra Gabriela, in ki nas ni očaral le s svojo virtuoznostjo na bobnih, temveč tudi s svojim nezamenljivim glasom. V njegovih oboževalcih ostaja živo upanje, da bo lahko ponovno snemal v snemalnem studiu. Upanje, ki je glede na zadnje novice žal vse bolj oddaljeno od uresničitve.

»S to roko komaj držim palico,« je dejal v enem od zadnjih intervjujev pred dokončno poslovitvijo od glasbe. Pred nekaj manj kot letom dni se je pevec, skladatelj in glasbenik ter oče igralke Lily Collins umaknil na svoj dom in po besedah Rutherforda se zdi, da se je njegovo zdravje vidno poslabšalo: »Kot veste,« je pojasnil v intervjuju za BBC Breakfast, »Phil ni zdrav, zdaj pa je veliko bolj negiben kot prej, kar je škoda, saj je bil na turneji dobre volje. Zdaj je doma. V vseh teh letih je trdo delal ...« Collinsa je slovo od odra še dodatno potrlo in zelo poslabšalo njegovo zdravstveno stanje.

Oboževalci so bili v šoku, ko so ga zagledali.
Oboževalci so bili v šoku, ko so ga zagledali.
Profimedia

Kdo je Phil Collins?

Phil Collins je angleški glasbenik, pevec, skladatelj in bobnar, ki se je rodil leta 1951 v Chiswicku v Londonu. Je eden najbolj prepoznavnih glasbenikov vseh časov in je s svojo glasbo osvojil srca mnogih ljudi po vsem svetu. Njegova glasbena kariera se je začela že v zgodnjih sedemdesetih letih, ko je vstopil v zasedbo Genesis, sprva kot bobnar, leta 1975 pa je poprijel še za mikrofon, potem ko je Peter Gabriel zapustil skupino in seodločil za solo kariero. V tistem času je Gabriel že ustvaril nekaj skladb in albumov, ki so se razlikovali od glasbe, ki jo je ustvarjala skupina Genesis, zato se je želel posvetiti razvoju svoje lastne glasbene kariere. Poleg tega je imel Gabriel tudi druge interese, kot so gledališče, film in humanitarno delo, zato se je želel osredotočiti na te dejavnosti. Kljub temu sta skupina Genesis in Gabriel ohranila dobre odnose in sodelovala pri različnih projektih v kasnejših letih.

Poleg svojega uspešnega glasbenega dela z zasedbo Genesis je Collins ustvaril tudi veliko uspešnic kot samostojni izvajalec. Med njegovimi največjimi hiti so pesmi In the Air Tonight, Against All Odds in Another Day in Paradise.

Slovo od odrov je bilo srce parajoče, marec 2022
Slovo od odrov je bilo srce parajoče, marec 2022
Profimedia