testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Ker Sanremo ostaja Sanremo ... Ali pač?

kš, 01.02.2023 13:45:16

Sanremski festival bo potekal od torka, 7. februarja, do sobote, 11. februarja. Festival lahko spremljamo na italijanskem kanalu RAI 1.

Delite na:
Ker Sanremo ostaja Sanremo ... Ali pač?
Zelenski se bo vključil v festival v soboto, 11. februarja. PROFIMEDIA

Skoraj vsako leto sanremski festival postreže z raznimi škandali, od lahkotnih pripetljajev do nenavadnih nastopov, neprimernih komentarjev voditeljev in tudi do škandaloznega obnašanja udeležencev ali pa celo publike. Spisek škandalov je dolg skoraj toliko kot spisek skladb, ki so postale svetovno znane. Eden najhujših dogodkov, ki se je zgodil med festivalom, je bil gotovo smrt Luigija Tenca, pevca in kantavtorja, enega največjih zvezd 60. let, ki naj bi si sodil sam. Njegova smrt je še zmeraj zavita v tančico skrivnosti. A zdaj je čas za nove polemike ... Tokrat celo politično obarvane.

Zelenski da, Zelenski ne?

Letos je na vrsti medijsko spretni Zelenski, kar pa je razjezilo mnogo vpletenih. Nekateri intelektualci, novinarji in umetniki v Italiji so namreč sprožili peticijo proti načrtovanemu nagovoru ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Zato je voditelj in umetniški vodja festivala Amadeus pred nekaj dnevi dal jasno vedeti, da bo ukrajinski predsednik, ki je bil že protagonist reportaže v reviji Vogue in je že govoril na filmskih festivalih v Cannesu in Benetkah ter na podelitvi grammyjev in zlatih globusov, 11. februarja gost z vklopom v živo. Amadeus je tudi povedal, da je Zelenski sam zaprosil za sodelovanje, pri čemer je kot posrednika uporabil novinarja RAI Bruna Vespo, ki je z veseljem sprejel ponudbo. Tudi glede te izjave je kar nekaj nejasnosti, saj nekateri viri navajajo, da bo govor ukrajinskega predsednika posnet, drugi pa, da se bo Amadeus v živo povezal s Kijevom.

Politizacija glasbenega festivala

Med tistimi, ki se absolutno ne strinjajo, je tudi italijanski minister za infrastrukturo Matteo Salvini, ki je povedal: »Upajmo, da se to čim prej konča. Upamo, da bo Sanremo ostal festival italijanske pesmi.« V oddaji Otto e Mezzo pa je Salvini ponovil: »Če me vprašate (a tega ni storil še nihče), ali spremljam festival zato, da bi užival v glasbi, ali ga spremljam zato, da poslušam politike, bom kot milijoni Italijanov rekel, da ga spremljam zaradi glasbe. Na festivalu pričakujem pesmi, ne drugega.«

Na odru bosta spet skupaj tudi Mahmood in Blanco.
Na odru bosta spet skupaj tudi Mahmood in Blanco.
PROFIMEDIA

28 tekmovalcev in kup gostov

Gostitelj in umetniški vodja festivala Amadeus je objavil uradni seznam pevcev in pesmi, ki bodo sodelovali na festivalu, ki bo potekal v gledališču Ariston od 7. do 11. februarja 2023. Poleg običajnih priredb četrtega večera se bo z 28 neobjavljenimi skladbami pomerilo 28 izvajalcev.

79-letni Al Bano bo gotovo spet navdušil.
79-letni Al Bano bo gotovo spet navdušil.
PROFIMEDIA

Gostje Sanrema 2023

Festival bosta prvi večer otvorila Mahmood in Blanco s pesmijo Brividi, s katero sta leta 2022 zmagala. Prvi večer bodo kot super gostje nastopili tudi Pooh, šest let po svojem zadnjem skupnem nastopu. Poklonili se bodo nedavno preminulemu bobnarju Stefanu D'Oraziu. Drugi večer bosta na oder stopila 79-letni Al Bano in 71-letni Massimo Ranieri. Veliki mednarodni gostje pa so Black Eyed Peas, ki bodo na festivalu nastopili v sredo, 8. februarja. V četrtek bodo sanremski oder dodobra razburkali Måneskin, za bolj umirjene in predvsem tradicionalne tone pa bo poskrbel 83-letni Peppino Di Capri. Zadnji večer bo glasbeni gost Gino Paoli.

Vodja festivala Amadeus je sporočil, da bo le prebral pismo ukrajinskega predsednika.
Vodja festivala Amadeus je jasno povedal, kaj se bo zgodilo v soboto.
PROFIMEDIA

Vrtoglave cene

Če bi želeli sanremski festival spremljati v živo, boste morali (naslednje leto, ker letos je že prepozno) za vstopnice odšteti kar precej evrov. Cena za pet večerov v parterju je 1290 evrov na osebo, cena za pet večerov v tako imenovani 'galeriji' pa 672 evrov na osebo.

Najbolj tragičen dogodek vseh časov

Luigi Tenco in Dalila leta 1967 v Sanremu, le nekaj ur pred njegovo smrtjo.
Luigi Tenco in Dalila leta 1967 v Sanremu, le nekaj ur pred njegovo smrtjo.
PROFIMEDIA

Luigi Tenco je umrl v hotelu Savoy v Sanremu v noči med 26. in 27. januarjem 1967. Po uradni različici se je ubil s strelom v glavo. Umrl je med 17. sanremskim festivalom, ki je potekal od 26. do 28. januarja v sanremskem kazinoju, že petič zapored pa ga je gostil Mike Bongiorno.

luigi-tenco
Luigi Tenco
PROFIMEDIA

Tencova pesem Ciao amore ciao, ki jo je pela francoska pevka Dalida, se ni uvrstila v finale in prav to naj bi bil vzrok smrti mladega, šele 28-letnega kantavtorja. Tenco naj bi za sabo pustil poslovilno pismo, v katerem je pisalo: »Ljubil sem italijansko publiko in ji zaman posvetil pet let svojega življenja. Tega ne počnem zato, ker bi bil utrujen od življenja (daleč od tega), ampak kot protest proti občinstvu, ki v finale pošilja 'Io tu e le rose', in komisiji, ki izbira 'La rivoluzione'. Upam, da bo to komu pomagalo razjasniti misli. Ciao. Luigi.«

Nejasne okoliščine

Po podatkih policije, ki je bila obveščena ob 2.45, je pevčevo truplo brez življenja našla pevka Dalida, s katero je Tenco nekaj ur prej tekmoval na odru festivala v Sanremu. Po drugih rekonstrukcijah naj bi Tencovo truplo našel njegov prijatelj in pevec Lucio Dalla, ki je bil nastanjen v sosednji sobi. Lucio Dalla je to leta 2011 tudi uradno potrdil. Takrat ni bila opravljena obdukcija, prav tako ni bilo balistične ekspertize, ki bi pojasnila način streljanja, zato so se teze o tem, da se je zgodilo nekaj povsem drugega, začele širiti kot oljni madež.

Bodo uspeli razkriti resnico?

»Kakšen samomor neki! Luigi je bil ubit!« To je izjavil danes 87-letni glasbenik Lino Patruno v intervjuju za tednik Oggi v začetku leta 2021, ko je govoril o smrti svojega glasbenega kolega. »Izvedel sem, da je preiskovalec, ki je velik del svojega življenja posvetil natančnemu preučevanju Tencovega življenja in smrti ter izdal že več knjig, odkril morilca in bo njegovo ime kmalu objavljeno,« je zaupal novinarki. »Zelo dobro sem ga poznal,« poudarja Patruno. »Bil je vesel in sončen mladenič; to podobo kronične depresije so mu prišili pozneje, da bi upravičili tezo o samomoru. Po mojem mnenju se je Tenco zapletel v nevaren posel,« dodaja. »Iz marketinških razlogov so ga 'angažirali' z Dalido, ki je bila v zvezi z Lucienom Morissom. Ta je bil njen prvi mož, od katerega se je ločila in ki ji je še naprej stal ob strani kot agent in osebni menedžer. Govorilo se je, da naj bi bil Morisse povezan s kriminalnim klanom Marseillais. Govorilo se je tudi, da je bil Tenco tisti večer zelo besen. Ne zaradi izločitve njegove pesmi, temveč zato, ker je ugotovil, da je bil festival prirejen. Morda je želel tudi javno razkrinkati neko tajno stavniško združbo, a mu to ni uspelo, saj ga je nekdo verjetno utišal, še preden bi lahko povzročil nepopravljivo škodo festivalu in združbam, ki so bile takrat povezane z največjim glasbenim spektaklom v Italiji.«

Måneskin – Sanremo je bil odskočna deska

Rimska skupina bo na festivalu nastopila v četrtek, 9. februarja. Seveda je četverica še kako vesela, da je lahko spet na tem legendarnem odru, ki je bil kot nekakšna odskočna deska za planetarni uspeh: »Veselimo se, saj nam je vedno v čast, da lahko nastopimo na odru Aristona,« je povedal pevec Damiano.  

Måneskin se tako že tretjič zapored vračajo na festival, na katerem se je začel njihov neverjetni vzpon na mednarodni trg. Po zmagi leta 2021 s pesmijo Zitti e buoni in triumfu z isto pesmijo na tekmovanju za pesem Evrovizije 2021, s katero so postali znani mednarodnemu občinstvu. Skupina, ki je zdaj priljubljena po vsem svetu, je pravkar izdala svoj najnovejši album Rush!, ki je že zelo visoko na vseh svetovnih lestvicah.

Måneskin, italijanska rock skupina, ki je na svetovno sceno vstopila z zmago na Evroviziji leta 2021
Prava rockerska energija, ki je osvojila ves svet.
Delacroix