stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Brutalna satire na meji med realnostjo in blaznostjo

T.P., 24.09.2021 12:39:47

V Slovenskem mladinskem gledališču so postregli s prvo premiero v sezoni: igro Joeja Ortona What the Butler Saw, ki so ji ustvarjalci za tokratno uprizoritev nadeli naslov Norišnica, d. o. o..

Delite na:
Brutalna satire na meji med realnostjo in blaznostjo
Vizažistka in vplivnica Nika Veger je s svojim življenjskim sopotnikom, voditeljem Petrom Polesom, prišla pogledat novo igralsko stvaritev svojega strica Ivana Godniča. Mediaspeed

V ospredju tragikomedije so samotni, osamljeni liki, vsak zaprt v svojo masko, v svoj strah pred drugim. Njihove maske počasi razpadajo v nekaj neprepoznavnega - neprepoznavnega tudi njim samim. To se dogaja psihiatru, njegovi ženi, pa tudi gospodični Barclay, ki jo kar naenkrat zdravijo zaradi vseh sort psihičnih bolezni, čeprav je prišla samo na pogovor za mesto tajnice. To se dogaja strežniku v hotelu, ki se znajde oblečen v žensko, dogaja se policistu ... Na koncu so vsi strahotne žrtve nekega kozmičnega nesporazuma, ki ga utelešata predstavnika oblasti - ministrstva za duševno zdravje. Ko se je Vito Taufer lotil Ortonove znamenite drame, ki je bila ob nastanku v šestdesetih letih minulega stoletja na robu sprejemljivega, ga je zanimalo, koliko nas nagovarja danes. Zdaj ugotavlja, da bolj, ko se svet v zadnjih dveh letih, odkar se je odločil za režijo, spreminja, bolj aktualno odzvanja. Besedilo v času gibanja #MeToo, politične korektnosti, pa tudi teženj po prevzemu vseh vzvodov oblasti pod pretvezo boja proti koronavirusu torej dobiva še vse drugačno ostrino in subverziven ton.

Norišnica 2
Režiser Vito Taufer je z direktorjem Slovenskega mladinskega gledališča in basistom skupine Katalena Tiborjem Miheličem Syedom in njegovo ženo nestrpno čakal na začetek premiere.
Mediaspeed

Norišnica 7
Ustvarjalci predstave so ob koncu poželi gromek aplavz občinstva.
Mediaspeed

Norišnica 3
Član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Janez Škof je bil dolga leta član Slovenskega mladinskega gledališča in še vedno rad zaide vanj.
Mediaspeed

Norišnica 4
Policist Sebastjan Starič in nadobudna tajnica Lea Cok sta bila po zelo zahtevni predstavi izžeta, a zelo zadovoljna, saj so čestitke kar deževale.
Mediaspeed

Norišnica 5
Ivan Godnič in Maruša Oblak, ki sta blestela v vlogi inšpektorja in psihiatrove žene.
Mediaspeed

Norišnica 6
Inšpektor Vrenko Dario Varga, ki se je tokrat prelevil v psihiatra Prenticea z Urošem Mačkom, ki je upodobil hotelskega postreščka.
Mediaspeed

Norišnica 8
Igralec Dejan Pevčević (na posnetku s srčno izbranko, plesalko in koreografinjo Tjašo Kogej) je bil navdušen nad predstavo, še posebno nad vratarjem Mitjo Lovšetom)
Mediaspeed