Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kako tri skladbe, Vrhovi, Krokodilčki in Za prijatelje, doživlja kuharski mojster?!

Alesh Maatko, 05.08.2021 08:00:24

»Ustvarjalnost je super hrana«

Delite na:
Kako tri skladbe, Vrhovi, Krokodilčki in Za prijatelje, doživlja kuharski mojster?!
Mojmir Šiftar, kuharski mojster, in glasbenik Jože Potrebuješ (Čuki) med pripravo sladice Jure Novak

Združenje SAZAS k.o. se je s svojim izvirnim projektomOkusi slovensko glasbo pridružilo razstavi Ustvarjalnost je super hrana, ki bo na ogled do 15. septembra 2021 na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli v Ljubljani. V ospredje so postavili NeishoJožeta Potrebuješa in Andreja Šifrerja– slovenske avtorje prepoznavnih skladb, ki so jih soočili z mladim inovativnim kuharskim mojstrom Mojmirjem Šiftarjem, in tako dobili sveže jedi, navdihnjene s slovensko glasbo.

»Kadar se združijo različne umetnostne zvrsti, lahko vedno nastane kaj dobrega, celo okusnega. Tako je tudi z glasbeno in gastronomsko umetnostjo, ki sta lahko prepletena dvojica. Mojstrovine glasbenikov lahko navdahnejo gastronomsko ustvarjalnost kuharjev, lahko pa kuhane, pečene, ocvrte, dušene in še kako pripravljene mojstrovine kuharjev spodbudijo glasbeno ustvarjanje,« je o projektu Okusi slovensko glasbo v uvodu strnil prof. dr. Janez Bogataj.

Neisha, vrhovi
V kuharjevi glavi ob poslušanju vrhunske umetnice Neishe ni bilo težko ustvariti mojstrovine, v morski soli pečene pese.
Suzan Gabrijan

Kjer se vrhovi dotikajo neba

Neishina pesem, ki je uvod v prvo jed, je bila skladba Vrhovi. V kuharjevi glavi ob poslušanju vrhunske umetnice ni bilo težko ustvariti mojstrovine, v morski soli pečene pese. »Skladba se dogaja v Trstu. Misel na to nas popelje na morje in sol. Nato se zgodi zlomljeno srce, kar ponazarja rdeča barva. Zato smo uporabili rdečo peso, ki je bila pečena v soli. Če jo želiš zaužiti, je treba razbiti sol. Zgodbo dopolnjujeta pire sladkega krompirja, ki ponazarja valove in slanost morja, ter ocvrt ješprenj, ki predstavlja kamenčke na morski plaži, o kateri prepeva tudi pesem. Jed zaokroži okisan koromač, ki pogosto raste ob obali in vsebuje svežino morja in neba,« je dejal Mojmir Šiftar, ki v jedi ni uporabil mesa, saj je Neisha vegetarijanka. Prav tako gurmanka, ki veliko kuha in zelo rada gosti ljudi. »Imam zelo čustveno vez s hrano. Mogoče včasih zaradi tega tudi kaj preveč pojem. K meni se pride na obisk lačen, rada veliko skuham, jedi si tudi izmišljujem, vmes kakšnega mesojedca prepričam, da je bogata rastlinska prehrana lahko povsem zadovoljiva in polnega okusa. To druženje je zame pomembno, kosila in večerje so zame obredi,« je med projektom dejala Neisha.

Jože Potrebuješ, Krokodilčki
Mojmir Šiftar je ob poslušanju najbolj prepoznavne skladbe Čukov dobil zanimivo idejo za sladico.
Suzan Gabrijan

Le poglej njen nasmeh, krokodilčke v očeh


Skladbo Krokodilčki pozna vsak Slovenec, saj ni postala samo megahit že isti trenutek, ko so zanjo snemali pravi profesionalni video, ampak so jo za svojo vzeli tudi otroci. Mojmir Šiftar je ob poslušanju najbolj prepoznavne skladbe Čukov dobil zanimivo idejo za sladico. Všeč je bila tudi Jožetu Potrebuješu, ki je velik ljubitelj sladic, v slast sta mu tako baklava z jogurtom kot domači štrudelj, ki ga spečejo žena in hčerki.

Mojmir Šiftar pojasnjuje, kako je dobil idejo za sladico: »Piše se leto 1992, nas pa je skladba popeljala v nostalgijo in prebudila spomine. Ena od najbolj priljubljenih sladic tistega obdobja je bila zagotovo banana split. V tistem času banan ni bilo v izobilju in banana split je bila razkošna sladica. Ker danes živimo drugače, smo prenovili banano split. To pomeni, da smo smetano in banano združili v peno, vaniljo pa dodali v obliki sladoleda. Čokolada so luske, ki predstavljajo krokodiljo kožo in zaokrožijo okus te sladice.« Tudi Jože ima lepe spomine na omenjeno sladico: »Privoščili smo si jo enkrat na leto, po navadi na morju. Če smo bili otroci ves teden pridni, smo konec tedna dobili za nagrado sladico banana split. Ta je bila vrhunec počitnic.«

Za prijatelje, Andrej Šifrer
Kuharski mojster je ob Andrejevi himni Za prijatelje ustvaril jed, ki se je ne bi branila nobena družba prijateljev.
Suzan Gabrijan

Saj za prijatelje si je treba čas vzet’

Ljudje so skladbo Za prijatelje posvojili, še posebej ko je zmagala na Slovenski popevki leta 1998. Nekako je postala sodobna, slovenska himna. »Pesem ni več 'moja', ampak še danes se živo spomnim, kako sem se na poti z morja moral ustaviti na postajališču in si zapisati del besedila in melodijo, da ju ne bi do doma že pozabil. Vse se je začelo s stavkom Saj za prijatelje si je treba čas vzet’. Vendar nisem želel, da bi pesem zvenela plehko, zato sem dodal vrstico Se poveselit’ in kdaj znat’ potrpet’ – to zadnje je pesmi dodalo novo dimenzijo, zaključek pa je zgodbo o prijateljstvu zaokrožil, saj za prijatelje je dobro le najboljše,« se je ustvarjanja skladbe spominjal Andrej Šifrer.

Mojmir Šiftar je ob Andrejevi himni ustvaril jed, ki se je ne bi branila nobena družba prijateljev: »Prijateljstvo je ena od najmočnejših vezi, kar jih pozna človeštvo. Pravi prijatelji so z nami vse življenje in z njimi si delimo le najboljše, čemur pritrjuje tudi besedilo pesmi. To prav tako opeva dejstvo, da si je za prijatelje treba vzeti čas. Zato je osnova jedi telečja krača, ki se je kuhala celih 12 ur, in to skupaj z bezgom, saj se ta še posebej dobro poda teletini. Kračo smo nato nadrobili, oblikovali v kroglice in ocvrli. Tako smo dobili 'comfort food', ki še posebej prija v družbi prijateljev.« Zanimiva jed je teknila tudi Andreju, ki ne skriva, da uživa v gurmanskih presežkih.

Andrej Šifrer, Mojmir Šiftar
Andrej Šifrer in Mojmir Šiftar med kuhanjem jedi
Jure Novak

Kuhanje z glasbo

Kuharski mojster Mojmir Šiftar je prejemnik številnih odličij, prestižnih nagrad in tudi lastnik naziva mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault & Millau Slovenija. Ob kuhanju z glasbo navdihnjenih jedi je za zaključek dejal: »Spoštujem lokalne sestavine, zato spoštujem tudi lokalno glasbo. V veliko čast mi je bilo ustvarjati jedi v družbi legendarnih slovenskih glasbenikov in njihovih zimzelenih pesmi. Upam, da moje jedi navdihnejo tudi vas, ko boste poslušali slovensko glasbo in poskušali zvabiti njihovo esenco na krožnik.«

»Vsak izmed nas si je zagotovo večkrat prepeval ali požvižgaval vsaj eno od pričujočih legendarnih slovenskih pesmi. Nikoli pa je še ni imel moč okusiti, zato me veseli, da smo s projektom prikazali še drugačno priredbo teh zimzelenih uspešnic. Avtorji so bili navdušeni, morda pa kmalu iz zvočnikov restavracij na jedilne liste priromajo nove uspešnice? Pa dober tek, ob dobri glasbi.« pa pravi Robert Bohinec, kreativni direktor Future DDB.